• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?
Is het vullen of voeden - Sportvoedingscoach.eu

Deze slogan Vullen of voeden is de titel van het gelijknamige boek dat door Lili en Wilfred Genee is geschreven en in 2015 is uitgebracht en is zeker het lezen waard. De sleutel tot een verbeterd eetpatroon ligt er niet aan dat je veel gaat eten maar dat wat je eet voldoende en goede voedingswaarde heeft.
Je lichaam heeft iedere dag brandstof nodig. Deze brandstof wordt gebruikt om energie op te wekken en om te verbranden. Als je veel arbeid verricht heb je meer brandstof nodig. Verricht je minder arbeid dan moet je automatisch ook minder brandstof tot je nemen.

Lees meer: Vullen of voeden!

Welke brandstof gebruik jij dan?


In tegenstelling tot een auto die maar 1 soort brandstof kan verbranden kan ons lichaam dus meerdere soorten brandstof verbranden. Als we de koolhydraten gebruiken krijgen we daar veel energie door. De koolhydraten zijn er in meerdere vormen te vinden. Zo heb je de snelle koolhydraten, die bevatten geen vezels maar geven je wel snel energie. Het nadeel hiervan is dat je deze snelle koolhydraten veel moet eten om voldoeding te krijgen. Je vult als ware de tank die ook weer snel leeg is. Een voorbeeld van deze snelle koolhydraat is witte rijst of witbrood. Gebruik je langzame koolhydraten dan zijn deze koolhydraten erg vezelrijk. Door de aanwezigheid van veel vezels is de opname in het lichaam langzamer maar geeft het ook voor de langere duur energie af. Een voorbeeld van deze langzame koolhydraat is volkorenbrood of speltpasta.

De 2de energiebron is vet. Als het vet in ons lichaam gebruikt wordt als brandstof dan heb je in de meeste gevallen eerst koolhydraten verbrand. Omdat in ons meeste eten ook vet zit is het lastig om te kijken wat goed voor je is. Hou in het achterhoofd het volgende ezelsbruggetje. Verzadigd vet begint met de V van verkeerd. Onverzadigd Vet begint met de O van Oké. Het onverzadigde vet is veelal terug te vinden in plantaardige oliën, vette vis zoals zalm en makreel, ongezouten en ongebrande noten maar ook avocado. De verzadigde vetten zitten vooral in dat wat we erg lekker vinden. Denk dan aan chips, samengesteld vleesbeleg, snoep maar ook in gebak. Wanneer je vet gaat verbranden dan verlies je niet alleen 50% van je vermogen maar conditioneel teer je er ook op in. Bij de duursporter heet dat ook wel “de man met de hamer” Je mag dagelijkse van je totale vetinname 10% verzadigd vet binnenkrijgen. Dus als je 80 gram vet binnen moet krijgen mag het 8 gram Verzadigd vet zijn.

De 3de energiebron is eiwit: Eiwitten kun je terugvinden in zuivel, vlees, vis maar ook in peulvruchten en noten. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Ze zorgen voor spierherstel, behoud van spieren en spieropbouw. Als we in ons lichaam eiwitverbranding hebben dan ruik je dit erg goed. Het stinkt naar ammoniak. Eiwit verbranding zorgt ook voor veel lichamelijke schade aan je spieren. Het is zelfs zo erg dat je bij langdurige eiwitverbranding in het ziekenhuis kunt komen. We zien dan ook niet graag dat iemand eiwitten gaat verbranden. Er zijn dus naast de natuurlijke eiwitten ook dierlijke eiwitten. Het belangrijkste is dat je eiwitten bij voorkeur niet gebruikt als brandstof en dat je er dagelijks voldoende van binnenkrijgt.

Wil je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende voedingstoffen binnen krijgt en je niet de hele dag met honger rondloopt zorg er dan voor dat je je lichaam doet voeden en niet doet vullen.