• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Gezond eten is niet zo lastig!

6 tips over gezonder eten - Sportvoedingscoach.eu

Om de balans tussen gezond en ongezond eten te verkleinen zijn de volgende tips waardevol. Wanneer je met kleine stapjes veranderingen doorvoert ga je de aanpassingen ook volhouden. Dus niet alles op een dag veranderen. Dat zal niet werken en werkt averechts. Een voorbeeld is friet met mayo. Je kunt de frieten maken van koolrabi en pastinaak, Superlekker en gezonder. Eet je daar meteen een vegetarisch burger bij met veganaise dan bestaat de kans dat je dit 1x doet en erna weer als “vanouds” eet. Maak de frieten eens van koolrabi en pastinaak en doe daar gewoon 1 snack bij die je lekker vindt.

In de komende 6 dagen zal ik iedere dag 1 uitgewerkte tip plaatsen.

Als je hier eenmaal aan gewend bent is de stap naar een gezondere snack een stuk gemakkelijker en net zo lekker. Wat betreft de veganaise. Mijn vrouw heeft een allergie voor eieren en de veganaise is een uitkomst. Als je deze proeft merk je dat er geen verschil in zit.

  • Plan je maaltijden: Als je eet wanneer het je uitkomt dan eet je ook waar je zin in hebt. Ga daarom een plannen wanneer je wilt eten en hoeveel maaltijden het moeten zijn. Ga je voor 3 maaltijden zorg dat ook dat je voldoende eet en de tijd ervoor neemt. Ga je voor 5 maaltijden plan ze dan zo dat je de 5 maaltijden ook eet en niet 1 gaat overslaan.
  • Bewuste keuzes: Als je gezondere keuzes wilt maken moet je niet op een stukje bleekselderij gaan knagen. Zorg ervoor dat je de juiste vervangers eet. Een gebakken stukje vis door een stukje gegrilde zalm. Een potje worteltjes vervangen door verse wortels en witte pasta vervangen door volkorenpasta.
  • Niet al te lastig maken: Lekkerder en gezondere keuzes zijn niet altijd de moeilijkste keuzes. Eet met veel kleur en variatie en zorg dat je met streek en seizoen producten gaat werken. De verse sperziebonen uit Senegal zijn echt niet zo gezond. Pak dan liever de diepvries sperziebonen!
  • Wat je leest is wat je eet: Steeds meer mensen zijn er bewust van dat lekkerder eten ook gezonder kan zijn. We worden geholpen door de duidelijke aanpassingen op het etiket maar ook door de o.a. de nutriscore. Let bij de etiketten niet alleen op de ingrediënten maar kijk ook eens hoeveel suiker en zout erin een product zit.
  • Neem de tijd: Als je gaat eten is het goed om daar ook de tijd voor te nemen. Eet rustig en kauw goed op het eten door rustig te eten en er goed op te kauwen is het verteren ook een stuk gemakkelijker. Heb je een voldaan gevoel dan is het goed. Ga dan niet nog meer eten je gaat dan niet zo prettig voelen.
  • Water drinken: Ik zeg het tegen iedereen, jong en oud, jongen, meisje moeder en opa. Water zorgt niet alleen voor de wegspoelen van de afvalstoffen nee het hydrateert ook je lichaam. Het zorgt ervoor dat je minder last krijgt van hoofdpijn maar ook dat je vocht te kort wordt aangevuld. Je lichaam bestaat voor 55-65% uit water, dus niet uit frisdrank of andere (gezoete) dranken.

Wat ga jij met deze tips doen?