• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De kracht van eiwitten of..


Je lichaam kan niet zonder eiwitten maar toch weten we niet goed waarom we ze wel gebruiken. Juist de eiwitten, van de koolhydraten wordt gezegd dat ze energie geven, van vetten wordt gezegd dat we ze niet te veel moeten eten maar over eiwitten wordt niet zo veel gezegd. Tja we hebben ze nodig voor de spieren maar daar blijft het dan ook vaak bij. In de eiwitten zitten aminozuren. Aminozuren zijn stofjes die het lichaam nodig heeft. Voldoende eiwitten zijn dus goed voor een goede gezondheid. Toch zorgen de eiwitten er ook voor dat je gemakkelijk op gewicht blijft. Met voldoende eiwitten behoud je dus je huidige spierweefsel en ben je verzadigd en heb je dus ook minder behoefte in te eten.

Welke hoeveelheid


Eiwitten zijn dus belangrijk voor je lichaam. Je hebt ongeveer 0,8 – 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dit is afhankelijk van je dagelijkse inspanning. Haal je de eiwitten uit alleen plantaardige producten dan moet je het aantal nog eens met een factor 1,2 verhogen. Dit komt doordat de plantaardige eiwitten iets minder goed opnemen.
Wanneer je een man van 80 kg bent en 2 keer in de week sport dan is het 80 kg x 1,2 gram = 96 gram eiwitten per dag. Wanneer je 5 maaltijden per dag eet dan moet je dus per maaltijd 20 gram eiwitten eten. Eet je een appel dan zitten daar geen eiwitten in, het is dus ook goed om te zorgen dat je de maaltijden daarop afstemt. Doe je aan minimale inspanningen dan is het factor 0,8 gram wat er op neerkomt dat je dus maar 64 gram per dag nodig hebt. Als je dan weet dat een 150 gram magere kwark al 21 gram eiwitten bevat kun je dus gemakkelijk iedere dag aan je hoeveelheid eiwitten komen.
Heb je een echte zwemband hebt en 120 kg weegt met een vetpercentage van 30% dan is je vetvrije massa 84 kg (30% va n120 kg) je eiwitbehoefte wordt dan berekend over de hoeveelheid vetvrije massa en niet over het totale gewicht.


Naast voordelen ook nadelen.


Eet je teveel eiwitten dan wordt niet alles opgenomen in je lichaam. Eet je dus te veel eiwitten dan krijg je ook te veel kcal binnen. Voldoende eiwitten zorgen voor herstel van het spierweefsel en opbouw van je spiermassa. Zoals gezegd een te veel aan eiwitten kan er dus voor zorgen dat je ook te veel calorieën binnen krijgt. Een te veel aan calorieën zorgt er voor dat je aankomt in gewicht en niet afvalt. Een eiwitrijk dieet kan dus eerst resultaten opleveren om vervolgens toch in gewicht aan te komen. Er zin voldoende studies die bewijzen dat personen die een eiwitrijk dieet volgde 90% grote kans hadden om overgewicht te ontwikkelen.

Je adem lijkt wel op de binnenkant van je natte voetbalschoen.

Als je lichaam een keto dieet volgt beperk je de inname van de koolhydraten en eet je meer eiwitten. Je lichaam komt daarmee in een ketose waarbij het lichaam vet gaat verbranden want er zijn geen koolhydraten gegeten. Wanneer je lichaam vet gaat verbranden dan komen er ketonen vrij. Deze zorgen er voor dat je adem net lijkt op de binnenkant van je natte voetbalschoen.

Eiwitten bevatten geen vezels.

Je kunt dus een eiwitrijk dieet volgen maar deze bevatten geen vezels. Die vezels heb je nodig om je afvalstoffen op te ruimen maar ook om verteringsproces op gang te brengen. De hele dag kabeljauw, kipfilet en kwark eten is misschien dan wel lekker maar het zal je uiteindelijk een opgeblazen gevoel geven. Zorg er dus voor dat je altijd rond de 30-35 gram vezels per dag eet.

Te kort aan eiwitten is spierafbraak

Eiwitten spelen dus een belangrijke rol in je lichaam. Wanneer je structureel te weinig eiwitten binnen krijgt zal het lichaam de spieren gaan opeten en het spierweefsel steeds verder afbreken. Een te kort aan eiwitten wordt meestal gecompenseerd met een te veel aan koolhydraten en vetten met als gevolg overgewicht.

Je nieren zijn een vijverpomp.

De nieren zuiveren je lichaam ze breken dus ook het stikstof in je eiwitten af. Wanneer je structureel (lees heel lang en heel veel) eiwitten eet die niet nodig zijn dan moeten de nieren steeds harder werken. Harder werken wilt ook zeggen dat ze dus meer energie uit de rest van je lichaam weghalen. Uiteindelijk zal dit leiden tot nierbeschadiging, maar dan moet je dus structureel, heel lang en heel veel eiwitten eten.

Eet verstandig, eet voldoende, eet lekker en eet gezond. Weet je niet hoe dat moet of heb je daar hulp bij nodig dan hoor ik het graag.