• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Hoe gezond zijn peulvruchten?

Peulvruchten gezond of niet - Sportvoedingscoach - andré mostard

Laten we eerst eens kijken wat peulvruchten zijn.

Peulvruchten zijn een hele groep plantkundige vruchten. Toch wordt niet alles gerekend tot vruchten. Soms worden vanwege de gezondheidseffecten peulvruchten eerder tot de groenten of zelf de noten gerekend. De “groene” bonen zoals sperziebonen, snijbonen, doperwten maar ook de peulen zijn gewoon groenten. De pinda van de pindakaas is eigenlijk een peulvrucht maar schaart men weer onder de noten.

Lekker lastig allemaal maar een tomaat is eigenlijk een vrucht en geen groenten.

Wat zijn dan wel peulvruchten?

Als we de peulvruchten bekijken dan zijn bruine en witte bonen de meest bekende, gevolgd door kapucijners, de linzen, kikkererwten, kidneybonen en de sojabonen. Maar ook de limabonen en kievitsbonen horen hierbij.

Wat zit er in de peulvruchten?

Peulvruchten zijn een goede bron van koolhydraten, eiwitten en vezels. Peulvruchten zijn dan ook volwaardige vleesvervangers en staan hoog op het lijstje van een vegetariër en zeker de veganist. De peulvruchten staan erg laag op de GI (Glykemische index lijst) wat betekent dat ze uit zeer traag opneembare suikers bestaan. Zeer goed voor duursporters die niet meteen een suikerpiek nodig hebben. Door de grote hoeveelheid vezels is een energiedip of hongerklop niet aan de orde.

Zijn peulvruchten dan gezond om te eten?

Ja peulvruchten passen zeker in die lijst thuis. Net als de andere voeding is “te veel” niet goed. Je kunt er namelijk winderig van worden maar te veel peulvruchten kunnen er ook voor zorgen dat je er een lichamelijke (darm) reactie op krijgt. In peulvruchten zit een stofje antinutriënten. Dit stofje zit van nature in de voeding en kan de opname van een of meerdere voedingstoffen belemmeren.

Hoe vaak per week moet ik peulvruchten eten?

Het belangrijkste is een uitgebalanceerd eetpatroon, of je nu een vlees, vis, vegetariër of veganist bent. 1x per week is meer dan genoeg om een peulvruchten te eten. Nu hoor ik je denken hoeveel moet ik dan eten? Denk aan ongeveer 75 gram in een maaltijd dat is meer dan genoeg. De welbekende Kikkererwt staat bovenaan mijn lijstje.

Bronnen: Universiteit van Wageningen en het voedingscentrum