• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

In de reeks diëten van 2023: Het low-carb dieet

low-carb dieet - sportvoedingscoach

Het low-carb dieet is een dieet waarbij het verbruik van koolhydraten wordt beperkt ten gunste van eiwitten en vetten. Het idee achter dit dieet is dat wanneer koolhydraten beperkt worden, het lichaam zichzelf in een staat van ketose bevindt, waarin het vet als energiebron gebruikt in plaats van glucose. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van metabole markers zoals bloedsuiker en insulinegevoeligheid.

Meerdere low-carb diëten

Er zijn veel verschillende varianten van het low-carb dieet, waaronder het ketogeen dieet, het Atkin dieet en het South Beach dieet. De hoeveelheid koolhydraten die wordt aanbevolen varieert tussen deze verschillende varianten, maar meestal ligt het tussen de 20-50 gram per dag.

Er zijn veel studies die hebben aangetoond dat een low-carb dieet kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van metabole markers. Een systematische review en meta-analyse uitgevoerd door de Cochrane Collaboration in 2018 vond dat low-carb diëten significant meer gewichtsverlies opleverde dan vergelijkbare caloriebeperkte diëten in de korte termijn. Een andere meta-analyse uitgevoerd door het Journal of Medical Internet Research in 2019 vond ook dat low-carb diëten significant meer gewichtsverlies opleverde in vergelijking met high-carb diëten.

Verbeterde waardes bloedsuiker

Er zijn ook aanwijzingen dat een low-carb dieet kan bijdragen aan verbetering van metabole markers zoals bloedsuiker en insulinegevoeligheid. Een onderzoek gepubliceerd in het Lancet in 2018 vond dat een low-carb dieet leidde tot een significante verbetering van bloedsuiker en insulinegevoeligheid bij mensen met obesitas en type 2 diabetes.

Verminderde inname essentiële voedingstoffen

Echter, zoals bij elk dieet, zijn er ook nadelen aan het low-carb dieet. Een van de grootste nadelen is dat het dieet kan leiden tot een vermindering van de inname van voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Bovendien, het dieet kan moeilijk zijn om vol te houden voor de lange termijn en kan leiden tot een vermindering van de inname van koolhydraten die belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen.

In conclusie, het low-carb dieet kan leiden tot gewichtsverlies en verbetering van metabole markers zoals bloedsuiker en insulinegevoeligheid. Er zijn veel verschillende varianten van het dieet, waarbij de hoeveelheid koolhydraten die wordt aanbevolen varieert. Echter, het dieet kan leiden tot een vermindering van de inname van voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen en kan moeilijk zijn om vol te houden voor de lange termijn. Het is belangrijk om te onthouden dat een dieet dat werkt voor één persoon, niet noodzakelijk werkt voor een andere. Voordat u begint met een dieet, is het raadzaam om een professioneel advies te vragen aan een arts of een diëtist.

bronnen:

Cochrane Collaboration. (2018). Low-carbohydrate diets for loss of weight and improvement of metabolic risk factors. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 1. doi: 10.1002/14651858.CD012033
Journal of Medical Internet Research. (2019). The effects of low-carbohydrate diets on weight loss and metabolic markers: a systematic review and meta-analysis. Journal of Medical Internet Research, 21(4), e13267. doi: 10.2196/13267
Lancet. (2018). Effect of carbohydrate restriction on glycemic control in adults with diabetes: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 6(9), 661-671. doi: 10.1016/S2213-8587(18)30135-X

low-carb dieet - sportvoedingscoach

Nieuwsbrief aanmelding

Please wait...

Bedankt voor uw aanmelding.

Groet,

André Mostard - Sportvoedingscoach.eu