• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Walnoten een bron van energie

Afgelopen week zat ik bij mijn moeder aan de keukentafel waarop een schaal met walnoten stond. Ja het is weer walnoten tijd en dus volop genieten. In veel kleinere dorpen zie je tafeltjes langs de weg staan met walnoten erop. Voor weinig geld krijg je een grote zak walnoten mee die je eigenlijk veel meer waard zijn.

Een walnoot bevat namelijk veel gezonde voedingstoffen die goed zijn voor je lichaam.

Net als veel andere noten bevatten walnoten goede vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde (met de O van Oké )en meervoudig onverzadigde vetten (PUFA’s), maar ze zijn ook een waardevolle vegetarische bron van het essentiële vetzuur omega-3. Ze bevatten daarnaast ijzer, selenium, calcium, zink, koper, vitamine E en sommige B vitamines. Maar ook eiwitten deze noot is dus ook zeer geschikt voor mensen die geen dierlijke eiwitten eten of minder vlees/vis willen nuttigen. Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. In walnoten zitten veel vetten, dit zijn hoofdzakelijk onverzadigde vetten. Deze beginnen met de O van oké en dus prima om te eten. Deze vetten zijn ook belangrijk om het cholesterolniveau (LDL waarde) te verlagen. Net als havermout is een walnoot een belangrijke schakel in een gezondere levensstijl.

Omega 3 in walnoten

De omega 3 vetzuren zijn vooral bekent door de vette vis. Makreel, tonijn, maatjesharing en zalm (mits in het wild gevangen) bevatten veel omega 3. Ook de walnoot bevat omega 3. Deze vetzuren zijn goed voor onze hersenen en kunnen een positief effect hebben op stemmingswisselingen. Het is dus voor kind en volwassenen goed om omega 3 uit vette vis of plantaardige producten binnen te krijgen.

Dik door walnoten of niet?

Net als alle andere noten bevatten walnoten calorieën. Een handje (30 gram) walnoten per dag is prima voor je gezondheid maar eet je daarnaast ook al notenpasta of 100% pindakaas dan mag je deze er al bij optellen! Te veel is nooit goed. Wanneer je iedere dag een kleine portie ongebrande en ongezouten noten op je programma hebt staan dan kan dat zeker een positieve bijdrage leveren aan je gezondere levensstijl.

Wil je eenvoudig gezonde voedingstoffen binnen krijgen

  • 150 gram Griekse yoghurt met 2% vet (rijk aan eiwitten)
  • 30 gram walnoten
  • 1 eetlepel streekhoning(niet gezoet uit suiker)
  • 1 vleugje kaneel (ontstekend remmend en goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel)

Hoe eet jij het liefst de walnoten?