• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Drukker, spannend, vermoeid of tijd voor een break?

Druk, spannend maar ook soms lastig en vermoeiend als je agenda er zo uit ziet dan is het tijd voor een break. Als je je agenda openslaat dan zie je dat je daar juist geen tijd voor hebt.  Je moet nog een presentatie geven, er is een deadline voor een nieuwe opdracht of misschien wel de (langdurige)afwezigheid van een collega. 

2 jaar geleden zat ik ook in een misschien wel mindere periode. Nee niet qua werk of qua relatie. Dat was en is helemaal top. Nee qua tijd en vroeg ik me zelf wel eens af hoe ik er voor kon blijven zorgen dat ik alles netjes deed afronden zonder fouten te maken. Dat laatste mag wel gebeuren maar dat wil ik juist niet. Wat zou er gebeuren als ik ziek zou zijn of hoe zou ik mijn werk kunnen doen als ik een gebroken arm zou hebben. Ik heb geen tijd om ziek te zijn en al helemaal niet voor een gebroken arm. Ik ben toch niet de enige dacht ik zeker niet wanneer ik om mij heen kijk. Ook bij goede vrienden ligt de lat hoog, de verwachtingen en ook hun einddoel.

Denken die dan ook zo? stress is niet erg zeker niet als het gezonde stress is. Maar wat als die stress dan zo is dat je er van wakker ligt en hebben meer mensen daar last van? als ik om mij heen kijk dan lijkt iedereen in zijn eigen wereldje te zitten en is er voor stress geen tijd.

Waarom ik wel en de andere niet?

Waarom heb ik daar last van en de andere niet en heb ik er eigenlijk wel last van? als coach van een jong korfbalteam sta ik daar als vaderfiguur voor de groep. De net volwassen geworden kinderen hebben het over hun bijbaantjes en over hun studie. In de tentamen weken bellen ze een voor een af omdat ze moeten leren en als ze moeten werken dan willen ze het liefst niet afmelden. Nee niet afmelden op het werk maar wel bij hun wedstrijd of training.  Als het dan echt een belangrijke wedstrijd is dan regelen ze wel wat en doen ze graag mee.

De jeugd heeft de toekomst

Maar de net volwassen jongeren maken zich niet druk. Die nieuwe generatie heeft grote ambities. Ze zijn altijd online op hun mobiele telefoon en ze denken alles te weten. Spreken over hun studie of het iedere dag een zeer gemakkelijke dag is en willen het liefst overal aan mee doen. Een feestje missen is een doodzonde en wanneer je niet de laatste trendy sportbroek of schoenen hebt dan val je al weer buiten de boot. Je ziet in die groep al rustig aan het woord stress ontwikkelen. van de 7 dagen in de week hebben ze 24 uur per dag nodig om te leven alle tijd die ze missen is weggegooid.

Maar als je toch een ambitie hebt moet je er toch van kunnen genieten. Je moet toch met een relaxed gevoel de dag doorkomen. Waarom druk maken over zaken waar je geen grip op hebt? als je dat kunt doen dan heb je meer rust en rust betekend ook weer meer energie. Zo dat is toch een gemakkelijke gedachte, maar doen dat is wat moeilijker.  Zeker wanneer de training klaar is. Ik kan me de tijd nog herinneren dat we na afloop van de training eerst een drankje deden, ons gingen douche en vervolgens nog een paar drankjes deden. Vaak gingen we pas tegen 2 uur richting huis. Tegenwoordig is het trainen en direct na afloop is de groep gevlogen. Waarom? geen tijd we moeten nog zo veel doen en we willen niks missen.

Ik wil alles of ben ik met minder tevreden?

Moeten we eigenlijk wel alles willen en kunnen we eigenlijk wel alles? Een van mijn zakenrelaties is erg succesvol. Bijna alles wat aangeraakt wordt veranderd in goud. Nee niet echt goud maar het zijn vrijwel altijd succesvolle opdrachten. Samen zaten we aan tafel en hadden het over de tuin tot de telefoon ging. Het antwoord dat hij gaf verbaasde mij enorm. “bedankt maar ik pas voor deze opdracht. ” WHAAUW hoor ik dat goed zeg je zo maar een opdracht af? dat vraagt om uitleg. Als antwoord op mijn vraag waarom de opdracht werd afgewezen kreeg ik het antwoord. “André, weet je je kunt alles aannemen, iedere klus, iedere grote opdracht of iedere uitdaging maar uiteindelijk is mijn gezondheid het belangrijkste. Ik heb er niks aan als ik met een burn-out thuis zit en ik er niet kan zijn voor mijn gezin. Een opdracht niet aannemen wilt niet zeggen dat je het niet kunt of het niet wilt. Nee een opdracht niet aannemen betekent voor mij dat ik andere keuzes maak en die voor mij op dat moment belangrijker zijn. Mijn ambities blijven het zelfde maar mogen niet ten kosten gaan van mijn gezondheid.

De omgedraaide wereld

Waarom dan? we hebben het allemaal druk, dit komt omdat we allemaal in een 24/7 stand zitten. We slaan voor de feestdagen het eten in en doen net of de oorlog is uitgebroken. We verwachten dat de bestellingen die we op 24-12 bij de webwinkel afhandelen de 24ste op de mat liggen en wanneer we een mail of een blauw vinkje zien dan moet er toch wel zeer snel een antwoord komen.

Draai het nu eens om, moeten we zoveel in slaan tijdens de feestdagen? nee de winkels zijn slechts 1 dag dicht en de buren hebben ook wel een pak melk mocht je die vergeten zijn. Alle andere die je in slaat omdat je je wilt meten met de andere winkelende mensen die verdwijnen later in de prullenbak.

Als je om 18.00 uur op de 23ste van je baas krijgt te horen dat de 24ste de opdracht moet afleveren dan geef je toch aan dat je dit waarschijnlijk niet gaat lukken. Je wel je best wilt doen maar je geen zekerheid geeft. 2 dagen later dit wel gaat lukken.

Tot slot, dat blauwe vinkje, als ik een blauw vinkje zie dan denk ik “zo dat is gelezen” maar weet ik ook dat de ontvanger net als mij en jullie een druk bestaan heeft en niet altijd direct tijd(en zin) heeft om te reageren. Als het echt zo belangrijk is pak je de telefoon en bel je even of wandel je er voorbij