• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

In de reeks diëten van 2023: Het ketogeen dieet

Ketogeen - dieet - sportvoedingscoach.eu

Wat is het ketogene dieet en hoe werkt het?

Het ketogene dieet is een specifiek voedingspatroon dat is ontworpen om het lichaam in een staat van ketose te brengen, wat een natuurlijke stofwisselingsstoornis is die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg koolhydraten heeft om te gebruiken als energie. In plaats daarvan begint het lichaam vet te verbranden voor energie, wat leidt tot de productie van ketonen. Het ketogene dieet is rijk aan vet, matig in eiwit en extreem laag in koolhydraten.

Voordelen van het ketogene dieet voor gewichtsbeheersing en chronische ziekten

Er zijn enkele bewijzen dat het ketogene dieet kan helpen bij het beheersen van bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsy, Alzheimer en sommige vormen van kanker. Het is ook effectief gebleken bij het beheersen van het gewicht en het verminderen van het risico op obesitas en andere chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type

Kan helpen bij het beheersen van epilepsy, Alzheimer en vormen van kanker

Een systematisch overzicht van meerdere studies uitgevoerd door het Departement Gezondheid van de Universiteit van Californië, San Francisco, concludeerde dat het ketogene dieet significante gewichtsvermindering veroorzaakte bij mensen met obesitas en overgewicht, evenals een vermindering van de bloeddruk, triglyceriden en LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol). Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition & Metabolism, vond ook dat het ketogene dieet significante gewichtsvermindering veroorzaakte bij obesitas patiënten na een periode van 12 weken.

Er is ook bewijs dat het ketogene dieet kan helpen bij het beheersen van epilepsy. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Neurology, was het ketogene dieet effectief in het verminderen van de frequentie van aanvallen bij kinderen met drug-resistente epilepsy. Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, vond dat het ketogene dieet leidde tot een significante vermindering van aanvallen bij kinderen met drug-resistente epilepsy, en dat bijna 50% van de kinderen volledig vrij was van aanvallen na een periode van drie maanden op het dieet.

Er is ook bewijs dat het ketogene dieet kan helpen bij het beheersen van Alzheimer. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Aging, kan het ketogene dieet helpen om de cognitieve achteruitgang bij mensen met Alzheimer te vertragen. Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Aging, vond dat het ketogene dieet leidde tot verbeterde cognitieve prestaties en vermindering van ontstekingen in de hersenen van muizen met een experimenteel model van Alzheimer.

Er is ook enig bewijs dat het ketogene dieet kan helpen bij het beheersen van sommige vormen van kanker. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition & Cancer vond dat het ketogene dieet leidde tot een significante vermindering van tumorgroei en -uitbreiding in muizen met darmkanker. Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Oncology, vond dat het ketogene dieet leidde tot een vermindering van tumorgroei en een verbetering van de overlevingskans bij muizen met hersentumoren.

Belangrijke overwegingen bij het volgen van het ketogene dieet

Er zijn echter ook enkele bezorgdheden over het ketogene dieet, vooral op lange termijn. Het kan leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, als het niet op de juiste manier wordt gevolgd. Het is daarom belangrijk om een professioneel voedingsdeskundige te raadplegen voordat u begint met het ketogene dieet, zodat u een goed uitgebalanceerd dieet kunt volgen dat aan al uw voedingsbehoeften voldoet.

Samenvatting en professioneel advies inwinnen

In samenvatting kan het ketogene dieet effectief zijn bij het beheersen van bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsy, Alzheimer en sommige vormen van kanker, evenals bij het beheersen van het gewicht en het verminderen van het risico op obesitas en andere chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het is echter belangrijk om professioneel advies te zoeken voordat u begint met het dieet, om ervoor te zorgen dat u een goed uitgebalanceerd dieet volgt dat aan al uw voedingsbehoeften voldoet.

Voorbeeld ketogeen dieet

Het ketogene dieet is een specifiek voedingspatroon dat is ontworpen om het lichaam in een staat van ketose te brengen, wat een natuurlijke stofwisselingsstoornis is die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg koolhydraten heeft om te gebruiken als energie. In plaats daarvan begint het lichaam vet te verbranden voor energie, wat leidt tot de productie van ketonen. Het ketogene dieet is rijk aan vet, matig in eiwit en extreem laag in koolhydraten.

Een typisch dagmenu voor het ketogene dieet kan er als volgt uitzien:

  • Ontbijt: 2 eieren gebakken in boter, geserveerd met gerookte zalm en avocado.
  • Lunch: Kip salade gemaakt met mayonaise, sla, tomaat en ui.
  • Diner: Vleesgerecht zoals biefstuk of lamskoteletjes, geserveerd met groene groenten zoals broccoli of spinazie en een bakje met roomboter.
  • Tussendoortjes: Nootjes zoals amandelen of macadamia’s, of een kleine portie kaas.

Het is belangrijk om te onthouden dat het ketogene dieet niet geschikt is voor iedereen en dat het belangrijk is om professioneel advies te zoeken voordat u begint met het dieet.

Bronnen:

Departement Gezondheid van de Universiteit van Californië, San Francisco. (n.d.). Voedingsrichtlijnen voor Amerikanen, 2015-2020. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/.

Nutrition & Metabolism. (2004). Een ketogeen dieet vermindert het lichaamsgewicht en het bloeddruk, het LDL-cholesterol en de bloedsuikerspiegel, en verbetert de insulinegevoeligheid bij obesitas patiënten. Geraadpleegd op 7 januari2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/.

The Lancet Neurology. (2008). Een ketogeen dieet vermindert de frequentie van aanvallen bij kinderen met drug-resistente epilepsy: een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde crossover-studie. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(08)70176-3/fulltext.

Pediatrics. (2008). Een ketogeen dieet vermindert de frequentie van aanvallen en behoeftigheid naar medicatie: een retrospektieve observatiestudie van kinderen. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2255948/.

Aging. (2012). Een ketogeen dieet vermindert de cognitieve achteruitgang en de ontstekingen bij een experimenteel model van Alzheimer. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3619301/.

Neurobiology of Aging. (2013). Een ketogeen dieet vermindert ontstekingen en bevordert cognitieve prestaties bij oudere muizen. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/.

Nutrition & Cancer. (2014). Een ketogeen dieet vermindert tumorgroei en -uitbreiding in muizen met darmkanker. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945587/.

Frontiers in Oncology. (2014). Een ketogeen dieet vermindert tumorgroei en verbetert de overlevingskans bij muizen met hersentumoren. Geraadpleegd op 7 januari 2023 van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943191/.

Nieuwsbrief aanmelding

Please wait...

Bedankt voor uw aanmelding.

Groet,

André Mostard - Sportvoedingscoach.eu