• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Glutenvrij of niet?

glutenvrij - sportvoedingscoach.eu - andré mostard

Vorige week zat ik met Frank van Eerd eigenaar van de bakkerij en smaaklokaal de Bisschopsmolen in Maastricht aan tafel. Frank is dagelijks bezig met voeding en de rol van brood hierin. Daarvoor heeft hij ook al voor de 4de keer op rij als gamechanger in de Food100 gestaan.

Als we het hebben over gluten dan hoor je steeds vaker dat mensen een glutenallergie hebben. De nette term hiervan is coeliakie.  Volgens het voedingscentrum heeft slechts 1% van de mensen (170.000 personen) deze allergie. Erg vervelend want de klachten zijn niet fijn. Denk hierbij aan darm, huid, gewrichtsklachten maar ook vermoeidheid en rode vlekken in je gezicht.

Zijn die gluten dan voor iedereen een probleem? Er zijn veel meer mensen die last hebben van de gluten maar geen coeliakie hebben. Deze mensen zijn glutensensitief. Dit kan komen door de gluten maar ook door de bewerking van het hedendaagse voedsel. Zo bevatten niet alleen graanproducten gluten maar kun je ze ook terugvinden in vleesbeleg en andere etenswaren.

Tekst gaat onder de foto verder.

Havermout is glutenvrij of niet?

Zo is havermout van nature glutenvrij maar heeft de Europese wet van Verordening (EG 828/2014) aangegeven dat havermout een glutenbevattende graansoort is. Haver bevat echter van nature geen gluten.

Wat kun je zelf doen

Als je geen of weinig klachten hebt en toch denk dat je vermoeidheid uit het eten van gluten komt kun je dit testen.

  • Je kunt bij de huisarts een coeliakietest laten uitvoeren. Hiervoor moet je wel gewoon gluten eten want anders werkt de test niet. Eet je glutenvrij dan moet je zeker 4 weken of langer weer gluten eten om de test uit te kunnen laten voeren.
  • Wat je zeker zelf kunt doen is glutenvrij gaan eten. Let dan niet alleen op de standaard graanproducten maar kijk ook zeker even op het boterhammenvlees. Drink je graag plantaardige melk? Let op daarin zitten ook gluten. Als je merkt dat je klachten verdwijnen dan kun je 2 dingen doen. Glutenvrij blijven eten/ drinken of rustig opbouwen en kijken waar de overgevoeligheid vandaan komt. Het kan ook aan zeer bewerkt voedsel komen.

Gluten blijft een gevoelige materie. Glutenvrij eten, minder gluten eten of nergens opletten. Soms heb je geen klachten maar bedenk je de klachten omdat je van andere personen hoort hoe negatief gluten kunnen zijn. Ga af op je eigen gevoel en niet wat andere vertellen of je voorspiegelen.