• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

5 uitgewerkte goede voornemens voor 2023

Goede voornemens - Sportvoedingscoach

Ik wens iedereen de allerbeste wensen voor 2023! veel liefs, gezondheid en geluk. Belangrijk dat je niet alleen aan andere denkt maar ook aan jezelf. Ontwikkelen van je eigen ik moet voorop staan. Ben je vandaag nog niet helemaal in “shape” lees het dan later deze week 😉

Omdat vele starten met nieuwe voornemens maar niet weten hoe ze moeten beginnen heb ik hieronder 5 uitgewerkte tips geschreven.

Wat meer en lekker bewegen

Probeer elke dag voldoende te bewegen. Dit kan zijn door te wandelen, te joggen, te fietsen, of een andere vorm van beweging die je leuk vindt.

Hoe krijg ik me zelf in beweging?

Om elke dag voldoende te bewegen, is het belangrijk om een activiteit te kiezen die je leuk vindt en die bij je past. Dit kan zijn door te wandelen, te joggen, te fietsen, te zwemmen, of een andere vorm van beweging. Het is ook handig om een vaste tijd te kiezen om te bewegen, bijvoorbeeld elke dag na het werk of ‘s ochtends vroeg. Zo maak je bewegen tot een vast onderdeel van je dagelijkse routine. Probeer ook af en toe iets nieuws uit, zoals een nieuwe sport of bewegingsvorm, om het interessant te houden. Als je het moeilijk vindt om aan de slag te gaan met bewegen, kun je ook overwegen om naar een sportschool te gaan of een personal trainer te nemen die je kan helpen met het opzetten van een bewegingsplan dat bij je past. Hou er wel rekening mee dat een personal trainer vaak duurder is maar wel 1 op 1 met jou gaat werken.

Bewuster omgaan met je eetpatroon

Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Dit betekent dat je voldoende fruit, groenten, volkoren producten, en proteïnen binnenkrijgt.

Eet voldoende fruit en groenten: Probeer om elke dag minstens twee porties fruit en drie porties groenten te eten. Dit kan zijn in de vorm van een smoothie of salade, of als bijgerecht bij het hoofdgerecht.

Kies voor volkoren producten: Volkoren producten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst, bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan geraffineerde producten.

Eet voldoende proteïnen: Proteïnen zijn belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van spieren en weefsels. Probeer om elke dag voldoende proteïnen binnen te krijgen door bijvoorbeeld vlees, vis, eieren, tofu of noten te eten.

Drink voldoende water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. Probeer om elke dag minstens acht glazen water te drinken.

Beperk het gebruik van suiker en verzadigd vet: Probeer om zo min mogelijk suiker en verzadigd vet binnen te krijgen. Dit zit vaak verstopt in snacks, zoetigheden en fastfood. Kies in plaats daarvan voor gezonde, natuurlijke snacks, zoals fruit, noten of volkoren crackers.

Alcohol en roken ons lichaam wilt het liever niet:

Probeer te minderen met alcohol en roken. Overmatig alcoholgebruik en roken zijn slecht voor je gezondheid en kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Om te minderen met alcohol en roken is het belangrijk om te weten wat de aanbevolen hoeveelheden zijn. Voor alcohol is de aanbevolen hoeveelheid maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen. Dit betekent dat je niet elke dag alcohol moet drinken, en dat je het beste kunt kiezen voor lichtere dranken, zoals bier of wijn, in plaats van sterke dranken.

Als je wilt stoppen met roken, zijn er verschillende manieren om hiermee te beginnen:

Maak een plan: Bepaal op welke dag je wilt stoppen met roken en maak een plan om dit te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door steeds minder sigaretten te roken totdat je helemaal gestopt bent, of door hulpmiddelen te gebruiken, zoals nicotinekauwgom of een pleister. Hulp nodig?

Zoek steun: Het kan helpen om steun te zoeken van vrienden, familie of een professioneel, zoals een arts of een stopcoach. Zo kun je samen werken aan het bereiken van je doel om te stoppen met roken. Je denkt misschien dat je het alleen kunt maar dat lukt vrijwel niemand.

Zoek afleiding: Als je de behoefte voelt om te roken, kan het helpen om iets anders te doen om deze behoefte te verminderen. Dit kan zijn door te wandelen, te sporten, te mediteren, of een andere activiteit te doen die je helpt om te ontspannen.

Wees lief voor jezelf: Het is belangrijk om te onthouden dat het proces om te stoppen met roken tijd kost en dat het normaal is om soms terug te vallen. Wees lief voor jezelf en blijf doorzetten om je doel te bereiken.

Slapen voor de een een hobby voor de andere een grote nachtmerrie

Zorg voor voldoende slaap. Het is belangrijk om elke nacht voldoende te slapen om goed uitgerust te zijn en om gezond te blijven.

Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: Maak je slaapkamer donker, koel en rustig, en gebruik een comfortabel bed en kussens.

Maak een vaste slaaproutine: Probeer om elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Zo kun je je biologische klok op een vaste ritme houden.

Beperk schermtijd voor het slapen gaan: Probeer om minstens een uur voor het slapen gaan geen schermen meer te gebruiken, zoals telefoons, tablets of televisies. Dit kan de kwaliteit van je slaap verminderen.

Maak tijd voor ontspanning: Probeer om elke avond tijd te maken om te ontspannen en af te sluiten van de dag. Dit kan zijn door te lezen, te mediteren, of een warm bad te nemen.

Niet de allerbeste tip maar in de uiterste gevallen wel een mogelijkheid
Als je moeilijk in slaap kunt vallen of vaak wakker wordt in de nacht, kan het helpen om slaapmiddelen te gebruiken. Dit kunnen standaard slaapmiddelen zijn, of recept plichtige medicijnen. BELANGRIJK Raadpleeg een arts voordat je slaapmiddelen gaat gebruiken.

Tot slot de ontspanning

Neem regelmatig tijd voor ontspanning en stressbeheersing. Dit kan zijn door te mediteren, te yoga te doen, of andere activiteiten die je helpen om te ontspannen en mentaal te herstellen.

Meditatie: Meditatie kan helpen om je geest te kalmeren en te ontspannen. Er zijn verschillende manieren om te mediteren, zoals door te focussen op je ademhaling, een mantra te herhalen, of door naar een visuele of auditieve gids te luisteren.

Yoga: Yoga kan helpen om je lichaam en geest te ontspannen en te kalmeren. Er zijn verschillende soorten yoga, zoals hatha yoga, yin yoga of vinyasa* yoga, die je kunt proberen om te zien wat het beste bij je past.

Massage: Massage kan helpen om spieren te ontspannen en stress te verminderen. Je kunt naar een professioneel masseur gaan, of een massageolie gebruiken om je eigen of iemand anders’ spieren te masseren.

Creatief bezig zijn: Creatieve activiteiten, zoals tekenen, schilderen, of muziek maken, kunnen helpen om je geest te ontspannen en te activeren.

Sporten: Sporten kan helpen om stress te verminderen en endorfines, ook wel gelukshormonen, te verhogen. Probeer een sport te kiezen die je leuk vindt, zoals hardlopen, zwemmen, of dansen.

*Vinyasa yoga is een vorm van yoga waarbij de bewegingen synchroon gaan met de ademhaling. Het woord “vinyasa” betekent letterlijk “adembeweging” en het is daarom ook wel bekend als “flow” yoga. In een vinyasa yoga klas worden verschillende houdingen (asana’s) achter elkaar uitgevoerd in een vloeiende beweging, waarbij de ademhaling wordt gebruikt als een soort “metronoom” om de bewegingen te synchroniseren. Vinyasa yoga is een dynamische vorm van yoga die zowel het lichaam als de geest uitdaagt en kan helpen om stress te verminderen en flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

Meer leuke tips in de mailbox en dan maximaal 4 keer per jaar.

Nieuwsbrief aanmelding

Please wait...

Bedankt voor uw aanmelding.

Groet,

André Mostard - Sportvoedingscoach.eu