Afgelopen week kreeg ik al de eerste vragen, “wat te doen met het warme weer?” en sinds zondag blijven de vragen maar binnenstromen. Extreme hitte is iets waar we zelf niks aan kunnen doen de zon kun je niet uitzetten. We kunnen er wel voor zorgen dat we ons lichaam er zo goed mogelijk op voorbereiden.
Het warme zomerweer kan bij jongere maar zeer zeker ook bij oudere mensen voor klachten zorgen. Als het warm weer is zijn we sneller geneigd om ijskoude dranken te gaan drinken. Het geeft direct een verkoeling maar is dat dan ook echt goed voor je?
Als je water drinkt, moet je er voor zorgen dat dit op de juiste temperatuur is. Wanneer je ijskoud water gaat drinken dan moet je lichaam dit op de juiste temperatuur gaan brengen, dit kost extra energie. Ook je maag is niet blij met ijskoud water, dit kan namelijk voor maagklachten zorgen.
Extra snel warm
Als je het warm hebt, ga je al snel gekoelde dranken drinken. Terwijl de warme dranken veel beter zijn. Een koude drank zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur gaat dalen, hierdoor krijgen je hersenen een signaal dat je lichaamstemperatuur weer moet gaan stijgen. Direct gevolg je krijgt het nog warmer, gaat nog sneller transpireren en dat is iets wat je juist niet wilt met dit warme weer. Bij oudere mensen is de temperatuurregulatie niet altijd optimaal dat betekent dat ze een verminderd dorstgevoel hebben. Hierdoor drinken ze te weinig zweten ze minder en ook hun hart en longen werken niet even krachtig.
Voldoende vocht
Bij warm weer en zeker bij extreem warm weer is het belangrijk dat je voldoende vocht gaat binnen krijgen. Je verliest namelijk meer zweet door transpiratie dan op andere dagen drink daarom ook voldoende. Wanneer je namelijk niet drinkt is er te weinig vocht om te zweten en ga je alleen maar vermoeider worden. Drink daarom niet wanneer je dorst hebt maar drink met regelmaat over de hele dag. Wanneer je dorst hebt of het gevoel dorst krijgt dan heb je te weinig gedronken en is je lichaam al bezig met uitdroging.
Waarom geen frisdranken en energydranken
Frisdrank en de energydranken zijn voor sommigen een goede manier om snel wat suikers op te doen als ze zich moe of futloos voelen. De frisdranken zijn daarnaast als je ze koud drinkt ook nog best wel lekker maar uiteraard niet gezond. De suikers kunnen je inderdaad een oppepper geven maar als je meerdere frisdranken drinkt zal je dorstgevoel blijven aanzwellen. Omdat je keel er droger van zal worden ga je meer drinken met als gevolg dat je een overdosis aan geraffineerde suikers gaat binnen krijgen die niks anders doen dan omzetting in vet. Drink daarom gewoon water dat is altijd beter dan de gesuikerde(koolzuurhoudende) dranken.
Drinken tijdens het sporten
Er zijn mensen die hun geld verdienen met hun sport of gewoon een zeer fanatiek sporter zijn. Voor hun is het sporten dan ook een dagelijkse bezigheid en zijn ze gewend met lichamelijk zware belasting. Drink voor/tijdens/na het sporten daarom ook voldoende en in de meeste gevallen ook meer. Verkoel je lichaam niet door een bidon vocht over je heen leeg te knijpen. Drink bij voorkeur een isotone drank of een dorstlesser maak deze niet te koud want dan werkt de isotoon minder goed. Water mag er ook gedronken worden maar deze zal het mineralen verlies in het lichaam niet aanvullen.
Hitte-uitputting en hitteberoerte
Wanneer je te weinig de warmte kunt afvoeren kun je als snel beroerd voelen. Zo’n hitte-uitputting is een hittekwaal die kan leiden tot een hitteberoerte. De symptomen van een hitte-uitputting zijn duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spraakproblemen, verwardheid en krampen. Luister je niet naar je lichaam dan kan bewusteloosheid ook optreden.
Zorg daarom dat je met extreme hitte in de schaduw zit, en voldoende drinkt en geen dingen doet die je normaal ook niet doet. Ga dus niet als niet sporter op een (extreem)warme dag fanatiek sporten.
En het eten?
Je lichaam heeft gewoon de brandstof nodig. Niet eten is dus geen optie maar je kunt wel de maaltijden aanpassen aan je inspanningen. Wanneer je normaal gesproken een zware inspanning levert en nu vrijwel niks doet maak dan een lekkere salade met verse groenten, gebruik dan geen vette slasaus maar maak een avocado klein ook een maaltijd die licht verteerbaar is zal beter zijn dan de zware kost . Sla geen maaltijd over ontbijt en lunch heb je ook nodig. Wanneer je tussendoortjes eet zorg dan dat ze gezond zijn, worteltjes, komkommer, tomaten en appels zijn ook rijk aan vocht. Dit is altijd beter dan een ongezonde koek. Je zult zien dat mensen die hard werken en veel verbranden gewoon hun warme avondmaaltijd eten.
Tips:
- Doe rustig aan, verlaag je werk – en looptempo en laat extra fysiek zware inspanning achterwegen.
- Drink extra om overmatig vocht verlies door zweten te compenseren.
- Vraag kinderen niet of ze willen drinken maar geef ze te drinken.
- Geef schoolgaande kinderen niet een pakje drinken mee maar ook een flesje water.
- Verminder of drink geen alcohol of koffie. Deze 2 dranken kunnen uitdroging bevorderen
- Zoek de koelte op en blijf op het midden van de dag uit de hitte.
- Ga sporten in de ochtend of in de avonduren.
- Drink als sporter een isotone drank of een dorstlesser.
- Draag lichtgekleurde en dunne kleding, deze reflecteert de zonnestralen. Door de dunne kleding kan de warmte beter weg.
- Zorg niet alleen voor je zelf maar zorg ook dat de mensen in je directe omgeving voldoende drinken. Zeg dus wat vaker “wil jij ook nog wat drinken”