Nederland investeert al jaren in de gezondheid maar Frankrijk en België hebben een Nutri-score tool uitgevonden om bewuster boodschappen te gaan doen. Beide landen kampen net als Nederland met een enorme grote groep mensen die overgewicht heeft. Daarnaast is er ook een groep die graag gezonder wilt leven maar niet precies weet hoe dit moet.
Het Engelse stoplicht systeem passeert wel eens de revue. In Nederland hebben we het blauwe en groene vinkje gehad. Zeker in Nederland heeft het vinkje gezorgd voor flink wat kritiek. Uiteindelijk is het vinkje dat niet onafhankelijk was afgeschaft en mag de consument zelf maar uitzoeken wat goed voor iemand is of niet.
Etiketten lezen is niet zo gemakkelijk
Etiketten en vooral de teksten worden steeds kleiner en moeilijker om te lezen. Vaak staan er zoveel moeilijke woorden op dat je het al niet meer gaat lezen. De energieklasse van apparaten en huizen is in Nederland al een geruime tijd op de markt de Nutri-score zou ook hier niet misstaan. In België zijn ze in navolging van Frankrijk daarom gestart met de Nutri-score een simpele en duidelijke afbeelding op de verpakking die aangeeft in welke groep het voedsel thuishoort. Delhaize in België (onderdeel van de Ahold groep) heeft er maanden over gedaan maar wilt de consument nu graag informeren.
Wat is dan nu de Nutri-score
Hoe slechter een product is hoe lager de score is. Als een product in verhouding veel suikers, verzadigde vetten, calorieën en zout bevat dan gaat het een E score krijgen. Fruit, groenten, vezels en eiwitten gaan richting de A-score. De score zit tussen de -15 ( E ) en de +40 ( A ) Juist het Vlaamse instituut voor gezond leven steun dit gezondheidslabel. Hierdoor was het dus ook gemakkelijker om een Nutri-score in te voeren.
België loopt dus vooruit op Nederland. Het land dat vooral bekent staat in het bedenken van allerlei regels en richtlijnen die vervolgens vrijwel nooit opgepakt worden. De consumentenbond roept al een lange tijd voor een gezondheidslabel in Nederland en staat positief tegenover het invoeren van het stoplicht systeem. Toch is het een deel regering die samen met een deel van de levensmiddelenindustrie / voedselproducenten dit tegenhoud.
Tekst gaat verder onder de foto: (soepen voorzien van de nutri-score)
Voordelen Nutri-score
In een oogopslag zien in welke categorie je boodschappen thuishoort is wel zo prettig. Je kunt hierdoor ook bewustere keuzes maken en ook zien welke minder goede keuzes je hebt gemaakt.
Nadelen Nutri-Score
Je moet niet denken dat deze scores iets weergeeft over allergenen het etiket lezen moet je dus beslist zeker blijven doen. Je moet er als voedselproducent niet aan denken dat er op een levensmiddel een E-Score staat. De consument dit links laat liggen. Hierdoor daalt de omzet en uiteindelijk ook de winst. Daarin tegen zal de A-score veel beter verkocht gaan worden. In België is het systeem op vrijwillige basis ingevoerd. Anders gezegd wanneer je levensmiddelen in de winkel zit liggen die deze Nutri-score op de verpakking hebben staan dan zal dit in veel gevallen een A of een B score hebben. Toch zijn er ook fabrikanten die weten dat ze een lagere score gaan krijgen maar wel hier open en eerlijk over willen communiceren.
Bewuste keuzes
Moet je dan alleen op de Nutri-score letten? Nee denk het niet je weet dat chocolade veel suiker bevat maar pak je nu een gewone reep of een reep met 80% cacao. Het verschil zit zich in de hoeveelheid cacao. Wanneer je je gezonde verstand gebruikt en geen boodschappen gaat doen om het moment dat je honger hebt dan worden de keuzes ook bewuster.
Uitdaging in Nederland
Welke winkelketen in Nederland als eerste dit met zijn eigen merk gaat doen? Ik denk Albert Heijn aangezien ze onderdeel uitmaken van de AHOLD groep en net als Delhaize positieve gezondheid in het vaandel hebben staan.