• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Gezondere keuzes en sporten met OMA

De zomer van 2020 staat weer voor de deur maar deze zal voor iedereen anders worden dan gewend. Durf je nog wel op vakantie? is het land waar ik heen ga wel opengesteld voor toerisme of wil ik kosten besparen en ga ik niet op vakantie en blijf ik in Nederland.
Hoe dan ook ik denk dat er voor veel mensen een andere zomer aanbreekt dan dat we in december 2019 hadden verwacht. Vergeet je vakantie en denk positief vooruit. Ik wil gezond de zomer doorkomen en kunnen genieten van het mooie weer en de kleine momenten van ontspanning koesteren.

Kom in beweging

Nu de sportvelden gesloten zijn tot 1 juni 2020 moet je zelf een manier vinden om in beweging te komen. Wanneer je gewend bent om 3x in de week te korfballen en dit nu niet mag moet je toch iets gaan doen wat je leuk vindt. Een leuke work-out ga je langer volhouden dan iets wat je niet leuk gaat vinden.
Touwtje springen, fietsen, wandelen of hardlopen zo maar 4 takken van beweging die goed zijn voor je lichaam. Je traint daarmee je spiergroepen, je evenwicht, coördinatie en je motorische vaardigheden.

Gezondere & sportieve keuzes.

Als je cardio training doet dan verbrand je meer calorieën, er kan dan een lampje gaan branden met het idee dat je dan ook sneller in gewicht gaat afvallen maar dat gaat dan weer sneller met krachttraining. Met cardio verbrand je meer brandstof maar werk je aan je conditie/ uithoudingsvermogen. Met Krachttraining verbrand je minder maar krijg je wel spiermassa erbij. Spieren eten graag en die snoepen dan weer van het vet. Deze afterburn kan tot wel 24 uur na je krachtinspanning doorwerken. Een combinatie van cardio en krachttraining is altijd goed.
Wist je dat spieren ook in rusttoestand calorieën verbrand je lichaam werkt namelijk altijd aan het herstel en opbouw. Dit gebeurt wel pas op het moment dat je ook actief aan het sporten bent. Nee dus niet wanneer je vanuit je stoel tennissen aan het kijken bent. Dat zorgt alleen voor spanning.

Gezond eten?

Ik ben geen tovenaar en net als mij lees ook jij waarschijnlijk vrijwel dagelijks allerlei tips over een gezondere levensstijl Minder vet, meer calorieën, geen alcohol, minder koolhydraten, geen suikers of 1 kg groenten. Er is zoveel op het internet te vinden dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Toch is het niet moeilijk het begint met gezond verstand. Dit weten we allemaal, wanneer jij die fles fris in je handen hebt weet jij dat er veel suiker in zit. Wanneer jij de keuze maakt voor witbrood weet jij dat er geen vezels in zitten en tot slot, wanneer jij smeerworst op je brood doet weet jij dat deze ongezonder en meer zout bevat dan een magere stukje vleesbeleg.
Het gaat er dus om welke keuzes jij voor jezelf maakt die voor jou en je gezin goed zijn. De keuzes waarop je lichaam positief reageert en waar jij meer energie van krijgt.

Beperkt niks

Ga niet je eetpatroon beperken, elk dieet helpt maar het is een tijdelijke oplossing voor een korte periode en niet voor de langere termijn. Een auto zonder onderhoud rijdt ook nog steeds maar als de auto onderhoud heeft gehad rijdt die wel een stuk beter en is de kans op schade vele male kleiner dan dat je geen onderhoud hebt gegeven. Dit zelfde geldt ook voor drinken. Beperk je niet hierin en drink voldoende. Je weet dat in fris en alcohol veel suiker zit dus beperk dit. Je weet ook dat vruchtensap de fruitsuikers (fructose) bevatten en dit dus ook suiker is. Maak verstandige keuzes en beperk de minder verstandige keuzes tot een uitzondering of niet.

Bewegen met OMA

Nee niet je oma of je opa maar OMA Ochtend, Middag, Avond! Wanneer je op die tijdstippen een activiteit hebt dan heeft je lichaam voldoende beweging.
Ochtend: 30 minuten wandelen met de hond
Middag: 30 minuten wandelen en de boodschappen mee terug naar huis nemen
Avond: 5 km hardlopen of nog eens een rondje van 30 minuten met de hond.
Zo zie je dat je met OMA zo maar 1,5 uur per dag kunt sporten.