He André ik zou wel weer eens een gezond BMI willen hebben. Deze vraag kreeg ik dit weekend en ik vroeg me af waarom iemand dan meteen denkt dat een gezond BMI ook gezond is voor je lichaam. We weten dat mensen die te zwaar zijn een te hoog BMI hebben (Body Mass Index) maar een te hoog BMI zegt dus niks over je vet en spiermassa verhouding.
Even een stapje terug.
Je BMI kun jezelf uitrekenen, daarvoor hoef je niet voor naar een dokter. Als je wilt weten wat je BMI is dan deel je je gewicht door je lengte in het kwadraat. Evenals voorbeeld:
Je bent 86 kg en je lengte is 1.72 meter. Dan is het 86 kg delen door (1.72×1.72) = 86/ 2.95 = 29,15. Deze 29.15 is dus je BMI. Voor deze BMI is een referentiekader afgegeven dat wil zeggen cijfers waar je tussenin mag zitten.
De referentiewaarden die hierbij worden gehanteerd voor volwassenen (19 – 69 jaar) zijn:
- Lager dan 18,5 Ondergewicht
- Vanaf 18,5 – 24,9 Gezond gewicht
- Vanaf 25 – 29,5 Overgewicht
- Vanaf 30 – 39,5 Obesitas
- Hoger van 40 Morbide obesitas
Vet en spiermassa
Nu weet je dus hoe je gemakkelijk je eigen BMI kunt uitrekenen maar dat zegt helemaal niks over de verhouding vet en spiermassa. Een bodybuilder zal een te hoge BMI hebben maar heeft normaal gesproken een lage vetmassa. Spieren zijn nu eenmaal in volume kleiner dan vetmassa. 1 kg vet blijft 1 kg spiermassa maar voor 1 kg vet in grote kun je bijna 3 kg spieren neerleggen. Snap je het nog?
Is de BMI dan zinvol?
De BMI kun je gebruiken om te kijken of je een gezond gewicht hebt. Het zegt zoals eerder al verteld dus helemaal niks over je samenstelling van je gewicht. Pin je dus niet helemaal vast aan de BMI maar laat je adviseren door een deskundige.
Bij kinderen is het ook een extra stuk motivatie. Kinderen zitten nu eenmaal in de groei en ook pubertijd (lees eetgedrag) hoort hierbij. Om daar de BMI regels te hanteren is voor de kinderen een extra motivatie
Te hoge BMI en je eetpatroon
Zeker in de laatste maanden van het jaar willen de mensen weten wat ze kunnen doen om een gezondere levensstijl op te pakken. Ga daarvoor aan de slag met een specialist. Wanneer je gaat crashen (veel minder eten dan je lichaam nodig heeft) ga je in gewicht omlaag en kom je misschien in een gezonde BMI-zone maar ga je merken dat je lichaam echt super ontevreden is.
De oplossing?
Wil je aan de slag met je gezondheid en je BMI in een gezonde zone brengen neem dan contact op. Er ligt een persoonlijke aanpak voor jou klaar waarbij wij samen aan de slag gaan om je doel te kunnen behalen.