• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Hummes je kunt er niet meer omheen

Eigen gemaakte hummes - zijn ze goed - Sportvoedingscoach.eu

Hummes, een gerecht dat uit het Midden-Oosten komt en wat we eigenlijk alleen van onze vakantie kennen. Steeds vaker zien we hummes op de keukentafel terugkomen. Een spread die van kikkererwten is gemaakt en met extra toevoegingen een heerlijke smaak heeft. Het is een trend die met alles te combineren is. Op een snee brood, op een wrap maar ook samen met groenten. Als je zelf hummes maakt is die overwegend gezond. Wanneer je de hummes in de winkel tegenkomt dan kan het zijn dat die toch echt minder gezond is dan we denken.

De basis van hummes.

Hummes wordt gemaakt van peulvruchten, om precies te zijn van kikkererwten. Een goede vleesvervanger en ook een favoriet onder de vegetariërs en veganisten. Toch adviseert zoals ik vorige week al schreef de gezondheidsraad slecht 1x per week peulvruchten te eten. Inderdaad kikkererwten zijn peulvruchten. Ook al zijn ze rijk aan ijzer, vitamine B en eiwitten.

Waar let ik dan op?

Hummes wordt gemaakt van kikkererwten niet meer dan dat. 100 gram uitgelekte kikkererwten bevat 140 kcal. Om de Nederlandse consument te binden worden er allerlei hummes varianten bedacht. Denk aan smaak, kleur, geur en dan ook nog eens met extra toevoegingen. Zo zie je hummes met mango smaak, zongedroogde tomaatjes, pikante hummes en zelfs met pompoen en paprika bereid.

Je kunt deze zeker als lekkere dip gebruiken maar let er eens op hoeveel kcal er dan per 100 gram inzitten. Als het hoofdbestand uit kikkererwten bestaat dan heb je een goede hummes. Wanneer dit slechts 50% of lager is dan is het een bakje met hummes smaak. Zo bevat Maza Hoemoes slechts 37% kikkererwten en de klassieke hummes van AH 67% kikkererwten.

De gemiddelde hummes bevat 1,3 gram zout per 100 gram. Met deze getallen in je achterhoofd kun je beter eens kijken naar de hoeveelheid verzadigd vet. Zo bevat Maza Hoemoes 3,8 gram verzadigd vet. Dat is best veel als je het vergelijkt met de klassieke hummes van AH deze bevat “slechts” 1,1 gram verzadigd vet.

Dus naast de calorieën per 100 gram, hoeveelheid kikkererwten die bij voorkeur meer dan 50% moet zijn kun je ook letten op de hoeveelheid verzadigd vet dat in de hummes zit. Kom je naast kikkererwten ook sesampasta (tahin) en olie tegen dan is dat normaal. Dit geeft nog wat meer smaak en maakt de massa wat smeuïger.

Mijn favoriete hummes?

Eigenlijk de basis van de hummes. Wat heb je daarvoor nodig?

  • 400 gram kikkererwten. Kijk even goed welke producten erop de markt zijn. Bij voorkeur een zonder toevoegingen.
  • 1 teentje gerookte knoflook. Deze is zwart maar dat hoort zo.
  • 2 eetlepels tahin, de sesampasta
  • 1 eetlepel citroen. De verse uitgeknepen citroen is het lekkerste maar anders red je het ook met een flesje.
  • 1 eetlepel provinciaalse kruiden.
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Vleugje peper en een vleugje zout.

Blender alles fijn en doe dan de olijfolie en de peper en het vleugje zout eraan toevoegen. Let op proef dit eerst of het lekker is! Zout erbij kan maar je kunt het er niet meer uithalen.