• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Extra gewicht waar komt het vandaan.

Emotie eten Cheat - Sportvoedingscoach - andré mostard

Je doet niks anders dan normaal en toch kom je bij. Dat zou niet moeten kunnen maar toch gebeurt het.  Vorige week kreeg ik een berichtje van een klant dat die 1 kg in gewicht was aangekomen. Nou is dat fijn als je wilt bijkomen maar als je wilt afvallen en je netjes aan je persoonlijke voedingsschema houdt (of toch niet) dan baal je als een stekker.

Hoe zit dat nu met dat extra gewicht?

Als je in gewicht aankomt dan kan dat 2 dingen betekenen. Je traint meer je spiergroepen en je komt in spiermassa aan. Maar het kan ook zo zijn dat je simpelweg te veel bent aan het eten. Een extra tussendoortje of gewoon meer dan op je schema staat. Vergeet niet 1 kg in gewicht is gelijk aan 7000 kcal wat je meer moet eten. Een familiezak chips (rode zak met het merk L) bevat 1.705 kcal.

Het is dus ook extra belangrijk om te weten wat er is aangekomen en ben je wel echt aangekomen. Daarom meet ik altijd mijn cliënten zodat ze meteen zien wat er in hun lichaam gebeurt.

Wat kan dan wel?

Als je niet iedere dag zo’n grote zak chips eet dan moet het ergens anders vandaan komen. Wanneer je erg zout eet dan houdt het lichaam vocht vast. Als je dus normaal drinkt dan blijft dit vocht langer in je lichaam en kun je dus ook zwaarder zijn. Als het niet aan de chips ligt dan kan het ook aan de kant en klare maaltijden liggen, de sauzen, de bouillon of andere zoutrijke producten. Lees eens goed de etiketten van de producten die je in huis hebt en kijk eens naar de hoeveelheid zout/ natrium wat erin zit. Laat de zoutrijke producten weg of vervang ze door de juiste producten. Wanneer je gewicht dan omlaaggaat dan ligt het dus aan de hoeveelheid zout dat erin je eten zit.

Je kunt ook vocht vasthouden wanneer je vochtconsumptie te weinig is. Het lichaam wil dan alles behouden wat het heeft en je kunt er dus ook zwaarder van worden. Ook te weinig nachtrust en stress speelt hier een belangrijke rol bij.

Suiker als een dikmaker

Ja dat lees je goed, wanneer je lichaam meer suiker binnenkrijgt dan het nodig heeft zal het afbreken en omzetten in vet. Je lichaam heeft suiker (koolhydraten) nodig om energie te leveren. Wanneer je deze energie niet verbruikt wordt het opgeslagen. Als je meteen in actie moet komen dan zal het lichaam je energie halen uit je spierglycogeen. Dat zorgt voor een krachtexplosie in je lichaam.  Is je eetpatroon niet afgestemd op je verbranding en eet je dus meer koolhydraten dan dat nodig is dan word je ook zwaarder.  Eet eens een aantal dagen minder koolhydraten en je zult zien dat je gewicht omlaaggaat.

De emotie

Niets is vervelender dan een emotie. Als je een echte emotie eter bent dan zal je sneller afgeleid zijn en behoefte hebben aan dat lekkers. Emoties kunnen positief zijn, uit blijdschap, uit plezier maar ook uit verdriet. Wanneer je dan onbewust toch bewust de keuze maakt uit iets te gaan eten dan kan dit ook zorgen voor gewichtstoename. Het maakt dan niet uit wat je eet want gewicht is gewicht. Eet ik weer die familie zak chips van 1.705 kcal of eet ik een hele komkommer dan zit ik ongeveer op 90 kcal. Je ziet dus wel waar het verschil in zit.

Wil je dan echt die zak chips eten? doe het eens bij de afzuigkap in de keuken met het grote licht aan 😉