Wil je een specifiek doel bereiken dan is het belangrijk dat je een plan hebt. Niet alleen de manier waarop je het doel wilt bereiken maar ook je voedingsplan. Wil je afvallen, in gewicht aankomen of vitaler fit zijn. Een gezonder voedingsplan levert daar een grote bijdrage aan. Weet jij waarom?
Iedere strateeg gebruikt een plan. In het bedrijfsleven maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling wil je voor het maximale gaan. Op het moment dat het niet loopt zoals je verwacht dan stel je het doel bij of doet er alles aan om je doel te behalen.
Het plan
Het voedingsplan geeft je niet alleen structuur maar zorgt naast regelmaat, diversiteit ook voor een boodschappenlijst. Zeker in de huidige economie merken we steeds vaker dat we in een vastgeroest patroon leven. Wat goed gaat veranderd niet en de dingen die niet goed gaan doen we gewoon niet. Zo ook met het eten, er zijn steeds meer verleidingen en vergeten vaak dat “nee dankjewel” ook een antwoord is. Ongewenst en niet wetend krijgen we dan ook best veel onnodige en overbodige calorieën binnen.
Wat wel en wat niet
Stel je zou 2 maanden op maatjesharingen leven zou je dit dan volhouden? Nee dat hou je niet vol en als de 2 maanden voorbij zijn dan komen de maatjesharingen je de neus uit. Wat wel werkt is een uitgebalanceerd eetpatroon dat lekker, gezond, doelgericht en helemaal op jou is afgestemd.
Lekker
Wanneer je van plan bent iets aan je gezondheid te willen gaan doen dan is het belangrijk dat je dat eet wat je lekker vindt. Simpelweg gezegd, wanneer je avocado niet lekker vindt en je deze toch 10x in je menu hebt staan dan ga je die niet eten.
Gezond
Als je voedingsplan naast lekker ook gezond(er) is dan kun je werken aan je persoonlijke doelstellingen. Op de (langere) termijn bereik je het doel wat je graag wilt bereiken. Het is dus belangrijk dat je een grote hoeveelheid aan diversiteit in de gerechten hebt en bij voorkeur ook nog streek en seizoensgebonden.
Gericht plan van aanpak
Wil je iets bereiken dan ga je doelgericht werken. Wil je een specifiek sportdoel behalen zoals het bereiken van de finish van een marathon dan maak je daar ook een gericht plan voor. Zo doe je dit ook met je voeding, je houdt rekening met de dagelijkse inname van calorieën maar ook de juiste verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten moeten juist zijn. Wanneer je dit niet doet dan ga je doelloos te werk en ga je extra eten wat niet nodig is.
Persoonlijk
Iedere persoon is uniek, zo ook je voedingsplan. Afgestemd op persoonlijke behoefte en voorkeuren, allergenen, aantal maaltijden, dieetvoorkeuren, caloriebehoefte en uiteraard inspanningen.
Zelf aan de slag gaan
Wil je met je voeding aan de slag dan moet je met een aantal zaken rekening houden zoals hierboven beschreven. Je doel, je calorieënbehoefte en de juiste verdeling tussen de verschillende macro’s met de nodige diversiteit. Niet vergeten de duur, een paar kilogram gaat al snel maar een ruime hoeveelheid aan massa kwijtraken of bijkomen kost nu eenmaal tijd.
Dan hieronder je opdracht
· Bereken de hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt.
· Nu bepaal je hoe de macronutriëntenverdeling gaat worden.
· Als je dat gedaan hebt dan bereken je de koolhydraatbehoefte uit. Voor voldoende brandstof
· De verdeling van vetten met een onderverdeling in onverzadigd en verzadigd vetten. Deze zijn nodig voor o.a. de vitamine opname
· Tot slot de eiwitbehoefte die is nodig voor herstel, behoudt en opbouw van de spiermassa