• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Is herstelvoeding nodig?

Deze week kreeg ik onderstaande vraag.

Hoi André, ik sport met enige regelmaat en zie steeds vaker van die sportsupplementen voorbij komen, heb ik deze nodig?

Belangrijk om te weten

Laten we beginnen met de belangrijkste vraag. Ik het nodig om na het sporten te eten? Dat ligt helemaal aan de doelen die je wilt behalen maar ook hoe fanatiek ben je aan het sporten en de regelmaat die je daarin gebruikt.

Als je recreatieve sporter door het leven gaat en je 1 of 2 keer in de week tegen een bal aan schopt of sport met een zeer lage intensiviteit dan is een herstelmaaltijd helemaal niet nodig. Er zal weinig belasting zijn geweest en vrijwel geen spierschade zijn aangericht. Sport je in de avonduren dan is het wel verstandig om een klein bakje magere kwark of yoghurt 1 uurtje voor het slapen gaan te eten. Wat ongezouten en ongebrande noten erin met wat kaneel. Op deze manier voorkom je dat je het “ik heb gesport en heb lekkere trek” gevoel. De eiwitten zorgen voor een aanvulling op je dag totaal.

Het veranderd als je als sporter meerdere keren in de week fanatiek en intensief doet trainen. Dan worden je spieren intensief belast en zal er schade worden aangericht. Juist dan is het verstandig om na je sportinspanning te doen eten. Zeker wanneer je een flinke duur inspanning doet. Dan wordt er het maximale van je lichaam verwacht en zal de voorraad uit je spierglycogeen worden aangesproken. Het is dus belangrijk om dit aan te vullen, dit geldt ook voor je vochtbalans dat verlies je namelijk ook.

Wat helpt?

Dat is afhankelijk van je tak van sport maar niet zo moeilijk. Herstelvoeding bestaat bij duurinspanning uit koolhydraten en eiwitten. Bij voorkeur in een vloeibare vorm omdat er in de eerste 45 minuten na het sporten een verhoogde opname is in je spierglycogeen. Wanneer je een krachttraining hebt gedaan dan zijn met name de eiwitten het belangrijkste dit mag uit vast of vloeibaar voedsel Vergeet in beide gevallen niet voldoende te drinken. Wanneer je sport verlies je vocht en dat moet je altijd (onder het sporten) aanvullen.

Hulp nodig in de juiste keuzes? laat het mij weten.