Vorige week kreeg ik de zoveelste mail binnen over een of ander voedingssupplement. Dit supplement zou goed zijn voor je prestaties en je herstel verbeteren. 550 gram poeder voor ongeveer €50,- een beetje sporter zou dan gemiddeld 10 dagen met een pot doen en per maand dus €150,- Ja investeren in je sport kost geld en als je er beter van kunt worden dan heb je het er voor over. Toch was dat product qua inhoud niet erg verschillend van de vele voedingssupplementen die je op (schimmige) websites voor minder kunt kopen.
André Onana en furosemide
Of het nu gaat om vitamines, eiwitpoeders, creatine of omega 3 capsules het internet staat er vol van en er is een miljoenen handel in. Als je de kennis niet hebt over het gebruik van de juiste supplementen loop je al snel tegen de lamp. Ook de keeper van topclub Ajax André Onana liep tegen de lamp omdat hij een verkeerd supplement had gebruikt. Volgens André Onana had hij wat anders gepakt omdat hij zich niet lekker voelde maar pakte een capsule waar furosemide in zat (bron: ajax.nl). Helaas voor de keeper en Ajax moet hij 12 maanden toekijken en is het een smet op zijn nog jonge carrière.
Even terug naar de mail die ik kreeg, als je op het internet het woord “supplementen sporter” kom je bijna 4 miljoen hits tegen. Ga je wereldwijd zoeken dan kom je er nog veel meer tegen. Op de ene website krijg je een goed en onderbouwd advies terwijl je op de andere website zelfs capsules tegenkomt die alleen het buikvet weghalen. Hoe dan??? Alleen een pilletje die in je hersenen aangeven dat het buikvet weg moet en de rest niet? Toch zijn er nog heel veel mensen die dit geloven en voor veel geld de boot ingaan.
Grote merken bekende namen bieden geen garantie voor kwaliteit
Tegenwoordig leven we in een maatschappij waar we veel online kopen, baat et niet dan schaadt het niet. Voor weinig geld veel kopen is ook zo’n belangrijk punt voor de online koper. Ook (jonge) sporters kampen met dit probleem. Een tabletje wat topsporter A neemt of een isotone drank die topsporter B neemt. Als die jonge topsporter dat ziet dan wilt hij dit ook en zijn het de ouders die dit voor hen aanschaffen omdat ze hun kind het liefst de wereldtitel gunnen.
Grote risico’s die vergeten worden
Er kleven enorm veel risico’s aan het gebruik van de verkeerde voedingssupplementen. Als je de kennis niet hebt is het belangrijk dat je die kennis wel krijgt. Helaas zijn er (sorry voor de benaming) te veel pannenkoeken die zich ergens inschrijven als distributeur en zich specialist noemen. Er zijn er ook voldoende distributeurs die enorm veel kennis hebben vergaard over hun producten die ze verkopen en het alleen bij hun productadvies houden.
Gebruik je als topsporter een supplement verkeerd of gebruik je er teveel van dan kan dat schadelijk zijn voor je eigen gezondheid. Sterker nog de prestaties kunnen afnemen en van verbetering is dus helemaal geen sprake.
Tot slot kun je bij dopingcontrole tegen de lamp lopen omdat in het supplement dat jij gebruikt stoffen zitten die op de dopinglijst staan. (WADA doping lijst) een schorsing van 1,2 of 4 jaar komt regelmatig voor.
In mijn vakgebied spreek ik veel sporters. De meest voorkomende vraag bestaat uit 2 delen, prestatie verbetering en een sneller herstel. Al snel kom ik er achter dat hun keukenkast voor 2/3 is gereserveerd voor supplementen. Niet van 1 merk maar overal vandaan, supermarkten, drogisten, online webwinkels en lokale distribiteurs . Wanneer ik dan vraag waarom ze het gebruiken blijven ze in 90% van de gevallen het antwoord schuldig. Geadviseerd door een andere sporter, een coach, een trainer of iemand die de pionnen uitzet.
Wat dan nu?
Het is belangrijk dat je als sporter of als ouder van de sporter de kennis op doet waarom je bepaalde supplementen moet gaan gebruiken maar ook wat de gevolgen er van zijn. Mooie reclames en grote namen geven geen zekerheid van kwaliteit. Een WADA of NZVT keurmerk wel. Dit keurmerk geeft aan dat er in het product dat jij gebruikt geen verboden stoffen zitten en je dit product veilig kunt gebruiken.
Belangrijk is je eigen kennis over voeding en supplementen
Het is belangrijk dat je als topsporter zorgt dat je gevarieerd en een gezond voedingspatroon volgt. Als je dit op orde hebt dan volstaat het in 70% van de gevallen en heb je geen supplementen nodig. Alleen wanneer je dagelijkse topprestaties moet leveren (Denk dan aan een duursporter zoals wielrenner) dan red je het niet alleen met gezonde voeding. Die moeten zoveel brandstof binnenkrijgen dat hun darmen dit niet optimaal kunnen verwerken en die maken dan gebruik van een supplement. Er zijn nog tal van andere topsporters te benoemen die om een of andere reden een supplement gebruiken maar dit is per(sport) individu anders.
Een goed eetpatroon in combinatie met eventuele supplementen kun je het beste met iemand bespreken die hier alle in en outs over weet. Denk daarbij aan een sportvoedingscoach of een sport diëtist. Deze leren je niet alleen wat je moet eten maar vertellen je ook waarom (onderbouwend) en met name dat belangrijkste is erg belangrijk.
Hoe zit het dan met de amateursporter?
Eigenlijk hetzelfde als het bovenstaande verhaal met de kanttekening dat je waarschijnlijk nooit een dopingtest hoeft te ondergaan. De belangrijkste vragen die je dan aan jezelf kunt stellen zijn; moet ik zoveel geld uitgeven aan een supplement of kan het ook anders. De andere vraag is heb ik wel supplementen nodig of volstaat enige aanpassing in mijn dagelijkse eetpatroon.
3 vragen die je moet kunnen beantwoorden
Denk jij dat je er alles van weet? Stel je dan zelf 3 vragen en heb je op een van de 3 vragen geen antwoord dan mag je altijd met mij contact opnemen. Samen kijken we dan wat bij jou als sporter past en hoe je het beste je eetpatroon kunt aanpassen in combinatie met je inspanningen.
- Wanneer gebruik ik een casienne eiwit
- Hoe lang moet ik creatine gebruiken
- Is witbrood voor iedere sporter slecht
Supplementen zijn geen vervangers voor de dagelijkse voeding en kunnen een aanvulling zijn op eventuele tekorten.