• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Sport specifieke voeding

Als sporter kun je op verschillende manieren trainen. De een traint voor de gezelligheid de andere voor het verbeteren en optimaliseren van je sportprestatie. Hoe gerichter je traint hoe beter je gaat worden. Zo dit het ook met voeding. Iedere sporter weet dat hij voor zijn inspanning moet eten. Het lichaam heeft brandstof nodig. Toch heb je niet altijd voldoende aan deze voeding. Je bent dus verplicht om te gaan werken aan je sport specifieke voeding.

Wat is sport specifieke voeding

Naast de basisvoeding, het ontbijt, de lunch en het avondeten is er dus ook de sport specifieke voeding. Deze voeding is afgestemd op je sportprestaties. Wanneer je in het weekend voor een paar uur op de fiets stapt dan heb je niet voldoende aan de 2 sneden speltbrood. Wanneer je alleen met de 2 sneden speltbrood gaat sporten dan kom je al snel de man met de hamer tegen. De spier glycogeen voorraad is dan bijna op in je lichaam en je gaat merken dat je niet alleen je energieniveau achteruit gaat. Ook zal je minder lucht halen. Om dit moment zolang mogelijk uit te stellen is er dus sport specifieke voeding. Je kunt dan een plakje ontbijt koek, een reep, een eierkoek of een banaan eten. Toch zie je tegenwoordig steeds vaker dat de sporter naar allerlei supplementen grijpt. Denk dan aan een spotreep of een Isotonedrank.

Timing en regelmaat.

Wanneer je dus alleen met de 2 sneden speltbrood gaat sporten dan kom je in iedere sport bedrogen uit. Of je nu doet voetballen, korfballen, hardlopen, wedstrijdzwemmen of aan een andere duursport doet de 2 sneden zijn te weinig om de hele inspanning van brandstof te voorzien.

Toch haal je dit niet alleen uit de supplementen. Wanneer je namelijk een sport specifieke maaltijd maakt die aangepast is aan je inspanningen die komen gaat dan kun je zorgen dat je spierglycogeen voorraad voor maximaal is gevuld. Dit werkt alleen wanneer je dit altijd doet en niet wanneer jezelf denkt hier zin in te hebben.  Het is namelijk niet alleen van groot belang dat er regelmaat in zit. Je lichaam moet ook herstellen van een inspanning.  Denk dat niet alleen aan de eiwitten maar ook aan de koolhydraten en mineralen die je lichaam verloren heeft.

De tijd voor herstel

Zoals je dus hebt gelezen is het belangrijk om goed te zorgen voor je brandstof voorraad. Ook belangrijk en zeker niet vergeten is je herstel. Diversen onderzoeken tonen aan dat je Anabolic Window (snelste moment om te herstellen het beste is wanneer je dit doet direct na je inspanning. Timing neemt in de tweede laag een belangrijke rol in. Het moment waarop voedingsstoffen worden ingenomen, heeft invloed op het herstel van je spieren, glycogeenvoorraad en hydratie toestand. Zo lijkt een hoeveelheid van 20-25 gram eiwitten van hoogwaardige kwaliteit na prestatiegerichte inspanning de eiwitsynthese te stimuleren.

Wil je meer weten neem dan contact op met de Sportvoedingscoach of kijk wanneer er een presentatie bij jou in de buurt is.