• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Eten het wordt steeds duurder, waar zit de winst?

Kosten besparen boodschappen - Sportvoedingscoach.eu

Je kunt er niet aan ontkomen, het voedsel wordt steeds duurder. Dat ons eten duurder wordt heeft met een aantal factoren te maken.

  • De oogst is wereldwijd voor een groot deel verregend. Hierdoor is er meer vraag dan aanbod wat de prijs doet opdrijven.
  • Het transport van ons voedsel, niet alleen is er minder personeel in de horeca en de zorg maar ook in het transport is er een te kort aan chauffeurs. Dan gelden er in de Europese lidstaten overal andere regels rond de QR-code en moeten chauffeurs daarom omrijden of langer wachten. Tijd kost geld dus ook dit maakt het duurder.
  • De brandstof, tja geschrokken van je gasrekening? Wat denk je van de diesel en benzine. Nog nooit was het zo duur. Waar we vroeger in Nederland €1,55 moesten betalen, betalen we nu met gemak €2,05 een verschil van €0,50. Tegenwoordig rijden we voor €1,55 naar België of Duitsland. Zeker voor de grensbewoners is dat nog interessant.
  • Vandaag koffiebonen gehaald, in januari nog €4,49 voor 500 gram. Diezelfde koffiebonen op 8 februari 2022 €5,99 een prijsstijging van €1,50 = 34%

Nu dan even terug naar het voedsel. Als je wilt besparen op het voedsel dan zijn er verschillende interessante mogelijkheden.

Naast het bezoek van een lokale mark kun je ook producten kopen die in het seizoen zijn.

Welke voordelen zijn er nog meer?

Als de folders in de bus liggen dan staan er vaak aanbiedingen in. Maar wat is nu de aanbieding? Koop je iets dat goedkoper is en je graag in huis wilt hebben om maar gewoon in huis te hebben? Of is de aanbieding ook een aanbieding omdat dit nu in je weekmenu past. Koop dus alleen de aanbiedingen die je daadwerkelijk kunt gebruiken en niet onnodige aankopen.

Het huismerk is niet slechter.

Een van mijn favorieten aankopen van het huismerk is de havermout. Deze liggen nooit boven in de schappen maar onder in het rek. Als je dan denkt dat het huismerk slecht is dan kom je toch in veel gevallen bedrogen uit. Vroeger kocht ik ook de havermout van een bepaald merk. Tot ik erachter kwam dat exact dezelfde soort havermout in het huismerk zat. Het scheelt me meer dan €1,– per verpakking. Het huismerk zal nooit gepromoot worden daardoor kan het ook een stuk goedkoper aangeboden worden.

Goedkope(re) supermarkten bestaan er niet.

Waar je vroeger nog je aanbiedingen kocht bij de Lidl of Aldi koop je nu ook gewoon voor dezelfde prijs je producten. Het scheelt misschien een paar centen maar dat is het dan ook. Net als de Aldi verkoopt de Lidl tegenwoordig ook de A-merken. Producten waarvan het lijkt dat je ze goedkoper doet aanschaffen. Let op veel van die producten zijn vaak apart gemaakt voor deze supermarkt en bevatten ze een andere hoeveelheid qua inhoud. Let er dus goed op wat je koopt en waarom je het koopt.

Als er een product echt goedkoper is en het bij jou in je voedingspatroon past is het prima.

Wat in de diepvries zit is niet slechter.

Tegenwoordig zie je steeds meer groenten en fruit in de diepvries liggen. De meeste hiervan zijn prima en geschikt om te eten. Zeker wanneer ze direct van het land ingevroren worden. Hierdoor blijven ze vers van smaak en verliezen ze ook geen vitamines of mineralen. Kijk maar eens waar de “verse” groenten en fruit vandaan komen. Dan kun je best wel eens schrikken.

Het seizoen

Niks is lekkerder dan seizoen – en streekgebonden producten. Deze komen uit de buurt en niet het hele jaar door te krijgen. De 2 meest bekende zijn de aardbei en de asperges. Koop ze maar eens buiten het seizoen. Je zult merken dat ze echt minder smaak hebben en ook nog eens veel duurder zijn. Helaas is dat precies wat de consument wil. Het hele jaar door die aardbeien en asperges. Deze komen dan vaak ook uit niet Europese landen.

Buitenbeentjes de nieuwe variant.

Albert Heijn heeft heel lang de buitenbeentjes in de schappen gehad. Groenten en fruit van een ander formaat en tegen een goedkopere prijs. Dit concept is langzamerhand uit de schappen verdwenen. Waarom? Er komt een nieuwe variant aan. Albert Heijn gaat met zakken werken. Deze kosten rond de €1,– per stuk en bevatten een hogere waarde aan voedsel dat tegen de THT loopt of te klein of te groot is. Inmiddels kun je ook al een heel brood van 1 dag oud (Waar praten we over) voor €0,50 kopen. Deze liggen dan tot 11.00 uur in de schappen. Een half brood kost dan nog eens de helft. Het oude kwartje

Ik ben echt benieuwd welke keuze jij maakt of hoe jij je boodschappen voordeliger haalt.