• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Sinds 3 maanden ben ik weer fanatiek aan het trainen, 2x in de week met een PT trainer en als het lukt 1x in de week voor mij zelf. Ik zelf wil uiteraard ook goed in shape zijn en dat kost veel energie en vooral tijd. Wat mij opvalt is dat de meeste mensen denken dat wanneer ze begonnen zijn met sporten ook meteen gaan afvallen. Dat is niet juist en daar worden veel fouten mee gemaakt.

Afvallen is niet iets wat je even in de supermarkt koopt of op een terrasje besteld. Afvallen doe je ook niet door alleen maar te zeggen “morgen ga ik beginnen” nee afvallen is een proces waarvoor je lichaam in de meeste gevallen weer in beweging moet komen en je eet-en drinkpatroon moet worden aangepast. Je wilt er namelijk weer strakker uitzien, fitter voelen en goed uitzien. Wat zijn de valkuilen?

Te snel resultaat willen hebben.

Naast persoonlijke voedingsadvies zorg ik er ook voor dat mijn cliënten gewogen worden. Niet op een gewone weegschaal maar op een Tanita CS 330 S. Ontworpen met veel extra functies waaronder de spiermassa, vetmassa en viscerale (orgaan) vet.

Veel cliënten willen snel resultaat, want een snel resultaat is een beloning voor het harde werken. Helaas is dit niet altijd het geval, ieder lichaam is anders en moet het wennen aan een verandering in het eetpatroon de nieuwe manier van sporten en niet te vergeten de verandering in je levensstijl. Wanneer het resultaat niet al te snel wordt bereikt gaan de mensen twijfelen aan zich zelf en zoeken ze weer naar een ander (onbekend) dieet. Het is belangrijker dat je de juiste weg in slaat, je zelf en je lichaam ook de tijd geeft om de veranderingen door te laten voeren.

Een verkeerde doelstelling

In een van mijn eerste gesprekken vertelde een cliënt dat hij 30 kg wilde afvallen. Een mooi streven maar hij gaf zich zelf daar 6 maanden de tijd voor, 5 kg per maand moet zeker lukken was zijn antwoord. Vervolgens besprak ik met hem zijn motivatie om af te vallen, de manier waarop hij wilde afvallen, zijn doelstelling op kort – midden en lang termijn en wat zijn verwachtingspatroon van mij was. Hij kwam er zelf gelukkig al snel achter dat zijn doelstelling niet op kort termijn haalbaar was. Wanneer ik dit gesprek niet had gehad en de persoon in kwestie was op eigen houtje begonnen dan was de teleurstelling erg groot geweest. Wanneer je teleurgesteld bent ben je niet gemotiveerd en vergeet je snel waarom je ook alweer wilde afvallen. Bekijk dus goed welke doelstelling je wilt behalen en of dit ook haalbaar is. Denk daarbij aan de manier waarop je het wilt doen, hoeveel energie je erin wilt stoppen, of je het alleen gaat doen of met hulp en ben eerlijk tegen je zelf als je behaalde doel lijkt te mislukken.

Uiteindelijk was het resultaat in 1 jaar een afname van 24 kg waarvan 20 kg aan vet.

Afvallen door vet te vermijden.

Vet is slecht, dit hoor ik bij iedere presentatie en in ieder persoonlijk gesprek. Toch heeft je lichaam vet nodig, het biedt een stukje weerstand maar is ook belangrijk voor je vitamines. Er zijn namelijk 2 soorten vet. (ja voor de echte gezondheidsfreaks zijn er meer dan 2) Verzadigd vet begint met de V van Verkeerd en Onverzadigd vet begint met de O van OK. Een gemakkelijk ezelsbruggetje voor jong en oud. Daarnaast krijg je honger wanneer je al het vet gaat vermijden. Wanneer je honger krijgt ga je eten en dan krijg je koolhydraten binnen. Koolhydraten is een mooi woord maar zijn eigenlijk gewoon suikers. Eet dus veel producten met Onverzadigd vet en let erop dat je minder koolhydraten tot je neemt. Lees daarom goed het etiket en lees mijn blog over etiketten.

Sporten wanneer je kunt sporten.

Wil je iets aan je gezondheid doen dan is het belangrijk dat je gaat sporten, vergeet niet als je wilt gaan sporten om gewicht af te vallen of spiermassa op te bouwen moet je basisvoeding goed zijn. Stel je eens voor dat je in de ochtend 1 cracker eet en in de middag een boterham met kaas als avondeten is het 1 aardappel, 100 gram witte bonen in tomatensaus en tot slot nog een worst.  Dit is uiteraard geen goed dagmenu om te gaan sporten, sterker nog wanneer je te weinig eet dan zal je lichaam juist niks verbranden maar eerder alles wat het binnen krijgt als voedsel opslaan als vet. Wil je gezond sporten dan moet je ook gezond eten. Ga sporten zo vaak je kunt en het lichaam aan kan. Te vaak sporten met een te slechte voedseinname zal voor het lichaam niet beter maar zal je lichaam er juist slechter van worden. Denk dan eens aan een persoonlijke voedingsanalyse.

Oude tijden zijn beter

Je bent in een maand 2,5 kg afgevallen, joepie je voelt je geweldig het dieet en het sporten helpen daadwerkelijk. De beloning is een broodje kroket en een glas frisdrank. De maand erop ben je niet 5 kg afgevallen maar slechts 3 kg. Hoe kan dat nu ?? bedenk je eens wat je in de 1ste maand hebt gedaan wat je eigenlijk niet zou doen. Als snel kom je tot de conclusie dat je niet alleen dat broodje kroket hebt gegeten en 1 glas frisdrank maar er waren ook nog wat snoepjes, chips en koekjes tussendoor en op het moment dat de collega jarig was heb je een groot stuk slagroomtaart gegeten.

Laat de oude tijden varen, op het moment dat je bent begonnen met een nieuwe levensstijl moet je niet meteen voor iedere uitzondering de vlag uithangen en iets gaan eten of drinken wat niet in je maaltijdschema staat.

Een cheatmeals mag je best wel eens hebben zeker als je een langdurig traject in slaat maar doe dit dan 1x in de 3 weken dan weet je zeker dat het lekker is en geniet je er ook van.

Heb je nu nog steeds twijfels of je zelf de juiste weg in bent geslagen of heb je hulp nodig, aarzel dan niet en neem contact op.