In de afgelopen 2 weken zijn de kinderen weer naar school gegaan, het “nieuwe normaal” zorgt ervoor dat we nog meer op elkaar letten en dat we met zijn allen zo gezond mogelijk willen leven. Toch merk je dat er ook steeds meer mensen gestrest zijn en vaak geen uitweg meer weten om dit op te pakken.
Voor iedereen wel herkenbaar, het moment dat je het druk hebt en erachter komt dat je bent vergeten te eten. Stressperiodes zorgen er voor dat we juist vaker niet eten en sneller grijpen naar het gemakkelijke zoals fastfood en de candybars. Juist deze keuzes zorgen ervoor dat je nog vermoeider en nog meer gestrest raakt.
Waar komt stress dan vandaan?
Stress komt overal voor, op het werk, de sportvereniging maar ook in de privé sfeer. Stress werkt nooit positief op je lichaam het natuurlijke mechanisme zorgt ervoor dat je minder, verkeerd of niet eet.. Je ervaart de stress misschien als positief maar voor het lichaam is het dus altijd negatief.
Om te zorgen dat de stress factor in je lichaam niet als zeer negatief wordt ervaren kun je daar qua voeding echt wel wat mee doen. Het is echter wel een mind-set en moet je dit ook echt wel willen doen.
Wat moet je proberen te vermijden
Stressvolle situaties zorgen voor een energiedip en uiteindelijk snaaigevoelens. Zorg dat je geen voedsel neemt die je hersenen negatief prikkelen of waarvan je bloedsuikerspiegel in een keer gaat stijgen. Gevolg van een snelle stijging is een nog snellere daling. Suiker is dus iets wat je zo veel mogelijk moet proberen te vermijden. Zeker wanneer het gaat om een toegevoegde suiker of een geraffineerde suiker. Een koekje en een mandarijn kunnen misschien wel de zelfde hoeveelheid suiker bevatten maar in de mandarijn zitten dan ook nog vezels, vitamines en mineralen. De keuze voor de mandarijn is dus beter dan die van dat koekje. Daarin zit naast suiker ook vaak (palm)vet.
De kik van cafeïne
Slecht slapen is een gevolg van stress en verkeerde keuzes bij het eten. Als je slecht slaapt wordt je moe en als je moe bent dan kies je vaak voor drankjes waar je een kik van krijgt. Naast koffie, cola zijn er ook de zogenaamde energiedrankjes. Cafeïne zorgt ervoor dat je je scherper voelt maar op den duur neemt deze scherpte weer af en wil je weer dat drankje. Overmatig cafeïne gebruik zorgt ervoor dat steeds slechter slaapt, vaak hartkloppingen krijgt en bij een aantal mensen ook een opgefokt gevoel geeft.
Vet kan “net”.
In het Fries betekent dit “vet kan niet”. Vet zorg wel voor de emotieprikkel wordt gevoed maar uiteindelijk wordt je er ook vermoeid van. Ook voor je gezondheid zijn al die verzadigde vetten niet goed.
Wat dan wel eten?
Als je voldoende eet dan heb je geen honger en kun je je goed concentreren. Voor iedere maaltijd geldt dat je daar de tijd voor moet nemen. Niet even snel iets naar binnenwerken maar zitten en rustig alles opeten. Of het nu gaat om een salade, een boterham of een stuk fruit. Laat je niet jagen is de boodschap.
Vezelrijk
Zoals eerder genoemd hebben voldoende vezels invloed op je stressniveau. Eet voldoende aardappels, rijst of peulvruchten. Deze zijn rijk aan vezels en koolhydraten en zorgen ervoor dat we in ons lichaam een ontspan hormoon aanmaken, serotonine.
Meer kleur is gezond
Stress kan er voor zorgen dat we naast minder energie ook last hebben van ontstekingen. Het is dus belangrijk dat we voldoende & gevarieerd (dus met meer kleur) fruit en groenten eten. Naast vitamines, mineralen, koolhydraten bevatten deze ook antioxidanten. Deze beschermen ons lichaam tegen de vrije radicalen in de buitenlucht. Hierdoor krijg je een sterker immuunsysteem en voel je je ook fitter. Wortels, citrusvruchten, kiwi en spinazie zijn zeker goed om te eten.
Drinken, maar wat?
Neem eens een lekkere kop thee, loop eens binnen in een theewinkel (Voerendaal heeft een hele goeie in het dorp liggen tegenover de kerk) en kijk eens welke thee bij je past. Je kunt daar aan alle soorten thee ruiken en het personeel staat klaar voor een goed advies. Naast thee is water nog altijd goed om te drinken. Niet te koud en laat het niet te lang in een glas staan.