• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Een sportdip? zo kom je er weer vanaf

hoe voorkom je een sportdip - Sportvoedingscoach.eu - André Mostard

Herken je dat? Thuiskomen en geen zin meer om wat te doen? Je zit in een dip! Die dip waardoor je ook geen zin hebt om te gaan sporten, je mist niet alleen de motivatie maar ook de energie om wat te gaan doen. Vervelend? Jazeker want hoe langer jij in deze dip blijft zitten des te meer moeite gaat het kosten om weer te gaan sporten.

Als korfbaltrainer maak ik het wekelijks mee, spelers die zich afmelden voor een training. Je speelt teamsport en 95% van de spelers gaan dan ook het commitment aan om de trainingsdagen, dinsdag en vrijdag vrij te houden. De 2 vaste trainingsdagen zie ik dan ook als een sportrooster. Het moment dat je even aan je eigen gezondheid gaat werken en even een stukje ontspanning hebt. Het komt wel eens voor dat een speler zich afmeldt of misschien geen zin heeft. Dat laatste vertellen ze dan niet maar dan komt er wel een smoesje.

Ga je individueel sporten dan is die verplichting er vaak niet. Je traint alleen en bepaald aan de hand van je andere bezigheden wanneer je gaat trainen. Je kunt beter op vaste dagen gaan sporten en de andere bezigheden daarom heen plannen. Dat zorgt voor meer rust en regelmaat maar ook dat je lichaam lekker in beweging blijft. Van uitstel komt meestal afstel en dan zit je in de neerwaartse spiraal.

Iedere stap is 1

Was je gewend om 1,5 uur te sporten maar heb je nu nog geen puf voor 1 uur? Begin dan eens met 30 minuten. Als je 30 minuten actief sport komt je lichaam langzamerhand in betere vorm. Des te beter de vorm hoe langer je gaat sporten. Omcirkel een dag in de week die je wilt gebruiken voor de 30 minuten sporten.

Een fitter gevoel komt uit energieke voeding

Eet je overdag alleen ongezonde en vettige gerechten dan heb je een echte energiekiller.  Eet je dan ook nog eens te veel en je hangt maar wat op de bank dan ga je echt niet met veel plezier sporten. Sterker je komt waarschijnlijk niet van de bank. Wil je op je omcirkelde avond lekker sporten dan is het goed om je voeding daar ook op aan te passen.

Een stap vooruit is niet meteen een maximale beloning.

Als je een doel voor ogen hebt mag je je ook belonen als je dit doel behaald of goed op weg bent. Als je voor de eerste keer gesport hebt is het lekker om jezelf ook even te verwennen maar pas op!! Eet nu niet de snoepkast leeg maar probeer het op een lekkere en gezondere manier op te lossen. Een bakje magere kwark met wat verse ananas, een handje ongezouten noten of misschien wel 3 lekkere augurkjes.

Ieder doel is een termijndoel

Van de bank af komen en de marathon rennen iets wat niet mogelijk is wanneer je er niet voor getraind hebt. Maak dus haalbare termijndoelen. Ga je te hard van stapel en loop je al snel tegen een blessure. Blijf je zelf motiveren en ben realistisch alleen dan haal je het maximale uit jezelf.

hoe voorkom je een sportdip - Sportvoedingscoach.eu - André Mostard