• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Blessures en voeding

De meeste sporters hebben er wel eens mee te maken gehad, een sportblessure niet alleen vervelend maar ook altijd op het verkeerde moment. De meeste blessures ontstaan plotseling en een klein deel ontstaan geleidelijk.  Een gescheurde spier of pees, een zweepslag, een botbreuk of ontsteking, daaraan kan een verzorger weinig aan doen.

Zeker vanuit de amateursport (de grootste groep sporters) wordt in het weekend of op de maandagochtend de huisarts bezocht om de blessure te laten beoordelen. De doorverwijzing naar een fysiotherapeut is dan vaak een gevolg. Wanneer de blessure geleidelijk ontstaat dan zijn de pijntjes al wat vaker voelbaar maar wordt er geen of te weinig aandacht aan besteed. Denk maar eens aan en vastzittende spier, gewrichten die niet zo lekker gesmeerd lopen of hoofdpijn.

Wat de meeste (professionele) sporters niet weten is het feit dat voeding een belangrijke rol kan spelen in de behandeling van een blessure of beter nog een blessure kan voorkomen. In iedere tak van sport komen blessures voor maar wat opvalt is dat van de meeste sporten er een groot aantal individuele sporten zijn. Fitness, zwemmen, hardlopen, wielrennen, atletiek zijn hier een aantal van en bij de teamsporten staat voetbal en hockey bovenaan de lijst.

De blessures die je kunt oplopen zijn door overbelasting, overtraining en spontaan / acute.

Acute blessure

De blessure die spontaan ontstaat kan het gevolg zijn door hoge belasting, een val, botsing, verkeerde belasting of gewoon door een verkeerd moment. Bij dit soort blessures zijn botbreuken en spierscheuringen het meest voorkomend.

Blessure door overbelasting

Op het moment dat je door overbelasting een blessure oploopt moet je denken aan een te grote belasting naar een periode van inactiviteit. Denk maar eens aan een voetballer die gestopt is en 4 jaar later in een lager team denk dat hij nog steeds zo goed is als 15 jaar geleden en de zelfde prestatie wilt neerzetten.

Blessure door overtraining

Na een fysiek zware inspanning moet het lichaam herstellen. Ben je goed in shape en  doe je voldoende aan herstel dan is er in de meeste gevallen niks aan de hand. Wanneer dit niet het geval is dan zal het lichaam steeds meer moeite hebben met het herstel en kun je dus een blessure oplopen door overtraining. Uiteindelijk wordt er meer afgebroken dan opgebouwd.

Wat nu?

Wanneer je een blessure hebt opgelopen dan is het raadzaam je voeding daar ook op aan te passen. Eet je namelijk verkeerd dan kun je al snel een paar kg in gewicht bijkomen. Helaas zal er door inactiviteit heel snel spiermassa afbraak zijn. Onderzoeken van o.a. de universiteit in Maastricht laten zien dat personen met een botbreuk al snel 1,5 kg spiermassa kunnen afbreken. Dit betekent dat je lichaam dus niet alleen bezig is met herstel van de botbreuk maar ook spieren is aan het afbreken, dit laatste wil je zeer zeker niet.

Het is dus raadzaam om je inname en frequentie aan te passen aan de hand van de blessure die je hebt opgelopen. Hoe optimaler die inname hoe sneller er een herstel in het bot of weefsel kan plaatsvinden.

Zit je zelf met een blessure of wil je juist weten hoe doe voeding moet worden aangepast worden neem dan contact op met de Sportvoedingscoach. De Sportvoedingscoach beschikt over de juist blessure protocollen in combinatie met voeding en herstel.

Pees blessure - Sportvoedingscoach.eu