Het dieet, iedereen heeft er wel eens iets over gehoord of gelezen. Op de website van het voedingscentrum staat het als volgt omschreven..
“Een dieet is een voedingspatroon dat aan een bepaalde leefregel of leefregels moet voldoen. Vaak wordt met dieet een energiebeperkt dieet bedoeld, ofwel een afvaldieet. Het doel van een afvaldieet is gewichtsverlies.” (Bron: Voedingscentrum)
Ik denk dat de meeste mensen wel eens een dieet of iets wat daarop lijkt heeft gevolgd. In het begin is het nieuw en loopt het goed. De regels zijn duidelijk en er treedt een gewichtsverandering op. Toch merk je dat je het niet lang kunt volhouden en binnen afzienbare tijd heb je tal van excuses om je er even niet aan te houden. Het gevolg is dat je weer terugvalt in je oude gewoontes en je langzamerhand weer in gewicht aankomt.
Jojo-effect.
Jojo-en tja als kind kon ik er niet zoveel van en vond het knap dat Linda (een meisje bij mij in de 4de klas) super goed kon achter de rug, boven haar hoofd maar ook over haar schouders en met links en rechts. Helaas is het welbekende Jojo-effect bij de meeste mensen de reden om niet aan een dieet te beginnen. Goed zo en zeker ook niet doen. Er zijn tal van onderzoeken die aantonen dat een dieet niet werkt. Ik kan je 2 maanden lang op een maatjesharing dieet zetten. De maatjes komen je al binnen 14 dagen de neus uit en in 8 weken tijd heb je misschien wel je gewichtsverlies bereikt maar kom je ook weer direct aan. Het Jojo-effect.
Weet wat je eet, eet niet wat je niet weet.
Als de buurvrouw 10 kg is afgevallen met een bepaald dieet dan is ze er heel positief over. Als diezelfde buurvrouw daarna 15 kg aankomt zal ze dit niet zo snel vertellen. Door een dieet te volgen elimineer je bepaalde voedingstoffen uit je eetpatroon en eet je vaak (te)weinig. Omdat de meeste diëten erg streng zijn hou je het ook niet al te lang vol. Gevolg je gaat stiekem dingen eten om je hongergevoel kwijt te raken en gaat dat eten waar je eigenlijk al erg lang naar verlangt. Het is dus erg belangrijk om te weten waarom je wat gaat eten en niet te eten omdat je er zin in hebt.
Mindset heeft een negatieve invloed.
Het woord dieet gebruik ik nooit! Behalve als iemand zegt dat ze een dieet willen volgen. Dan vertel ik dat dit een verkeerde keuze is. Het woord dieet is te zwaar beladen. Voor veel mensen is het woord zo zwaar dat ze zich er zelfs voor schamen. Het zelfvertrouwen wordt daarmee zo geschaad dat je de volgende keer waarschijnlijk gaat zeggen dat een Dieet niet werkt. Iets wat feitelijk ook klopt als je kijkt wat het slagingspercentage is.
Resultaat van korte duur.
Zoals ik al zei werkt ieder dieet maar tijdelijk. Je kunt dus best wel wat aan je gewicht doen maar het is maar tijdelijk. De kilo’s die je kwijt raakt komen er ook weer aan. Daardoor is een dieet ook vaak een dure aangelegenheid. Aarzel niet en begin niet met een dieet als je niet weet hoe je het probleem moet aanpakken en voorgoed kunt oplossen.
Welke toverspreuk werkt wel.
Abracadabra simsalabim, de toverspreuk van mijn vader en weg was het balletje. Toch is deze toverspreuk een deel van de oplossing. Als je namelijk weet wat de juiste voeding voor je is en je kunt het vertalen in een voedingsschema voor jouzelf dan heb je de oplossing in je handen. Helaas is dat voor de meeste mensen Abracadabra en is die oplossing niet altijd even gemakkelijk. Ik kan je helpen om op een eenvoudige manier je eetpatroon aan te passen, je te leren wat goed voor je lichaam is en tot slot een blijvend resultaat kunt boeken.
Wil jij daar meer over weten stuur me dan een bericht! Ik neem dan zo snel als mogelijk contact met je op.