Wat is brood dan nu?
Als je gaat kijken waaruit brood bestaat dan is dat helemaal niet zo veel. Brood is een voedingsmiddel dat je krijgt wanneer je brooddeeg doet bakken. De grondstoffen die daarvoor worden gebruikt kunnen tarwebloem of tarwemeel, water, zout en gist zijn. Voor gist wordt ook wel eens zuurdesem gebruikt (hierdoor rijst het brood dus beter)
Waarom het ene brood wel en het andere niet.
Er komen steeds meer broden op de markt waardoor de keuze steeds lastiger wordt gemaakt. Wit, volkoren, bruin, spelt, met pitjes, zonder pitjes, meer granen en haver zo maar wat broden die je in de supermarkt kunt kopen. Zijn ze allemaal goed? Nee niet ieder brood past bij een uitgebalanceerd eetpatroon. Witbrood bevat zo goed als geen enkele vezel. Hierdoor krijg je dus veel koolhydraten binnen die wanneer ze niet verbranden omgezet worden in vet. Er zitten wel vitamines en andere gezonde voedingstoffen in. Topsporters die veel koolhydraten moeten eten kunnen in enkele gevallen juist meer energie halen uit witbrood dan uit andere broodsoorten.
Vezels versus koolhydraten
Als een brood vezels bevat dan is dat goed voor je darmtransit (keren dat je naar de wc gaat). De vezels zorgen er ook voor dat je ontlasting goed is en je ook een verzadigd gevoel hebt. Vezels in combinatie met koolhydraten verminderen dus ook de bloedsuikerpieken door de trage opname in je lichaam en dus minder snaaien. Eet je witbrood dan heb je dit dus niet. Je spreekt bij witbrood dus over snelle koolhydraten en bij een brood met veel vezels over langzame koolhydraten.Wanneer je een volkoren brood eet krijg je de volledige graankorrel binnen wat betekent dat dit gezonder is dan een brood waarin dit niet zit. Is de hoeveelheid vezels in een snee brood minder dan 2 gram dan is dit niet een brood wat ik je zal adviseren.
De kleur zegt niet alles laat je niet misleiden
Donker brood bevat veel vezels? Nee dat hoeft helemaal niet de bakkers voegen ook wel eens gebrande mout aan het brood toe waardoor het net lijkt of het brood zeer vezelrijk is (niet wit) de kleur van het brood zegt dus niks over de inhoud van het brood. Zoals je eerder hebt kunnen lezen bevat brood maar eens paar basis ingrediënten. Zitten er meer (niet leesbare) ingrediënten in dan kun je je afvragen of het brood wel goed is om te eten.
Welke broodsoorten zijn prima
Broodsoorten met de basis ingrediënten zijn goed. Wanneer er 100% spelt, Haver, volkoren inzitten dan zijn deze rijk aan vezels en goed om te eten. Broden waarin maar een deel van een grondstof in zit (inhoud 30% speltmeel, 40% tarwemeel ect…) die zijn minder gezond om te eten. Dit geldt ook voor rozijnenbrood, suikerbroden of andere fantasie broden die er op de markt zijn. Soms zijn ze wel lekker maar minder gezond.
Brood en buikklachten
Er zijn steeds meer mensen die aangeven dat ze bij het eten van tarwebrood buikpijn krijgen. Een opgeblazen gevoel en vooral last van hun darmen. Er zijn nog geen goed wetenschappelijke onderzoeken die precies aantonen waar het aan ligt. Wel hoor je steeds vaker dat de mensen met klachten speltbrood gaan eten en de klachten veelal verdwijnen. Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht heeft er in ieder geval al hele studies aan gewijd om een goed antwoord te kunnen geven op het ontstaan van deze nog onduidelijke klachten.
Winkel versus bakker
Als je het etiket leest en er staat naast de basis ingrediënten geen andere toevoegingen en de hoeveelheid vezels zit tussen de 3 en 4 gram per snee dan spreek je over een goed brood. Je kunt deze verkrijgen bij de betere supermarkt maar ook bij een lokale bakker. De bakker waar ik zelf het liefst kom omdat deze niet alleen met de basisproducten werkt maar ook met de lokale grondstofleveranciers is de Bisschopsmolen in Maastricht. Deze ligt op de stenenbrug in Maastricht en is op loopafstand van het “onze lieve vrouwen plein” Deze bakker is niet alleen de eerste spelt bakker van Limburg maar ontdekte deze bakker (Frank van Eerd) ook de ideale samenstelling van het nieuwe broodsoort tritordeum brood. De Bisschopsmolen behaalde hier de kranten en (internationale) televisie mee.