• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Sport & voeding hoe laat en wanneer?

Een maaltijd aangepast aan je inspanning kan een grote bijdragen leveren aan het rendement dat je haalt uit de inspanning. De juiste hoeveelheid koolhydraten, vetten maar ook de juiste dosering aan vocht speelt een belangrijke rol. Hoe beter dit afgestemd is op je inspanning hoe beter het is voor je lichaam.

Hoe laat en wanneer dan eten

Wanneer je moet gaan eten hangt niet alleen maar af van je sportactiviteit maar ook van je verbranding. Gemiddeld praat je over 3 a 4 uur voor de grote sportinspanning. Tot 100 kcal nog een uur vooraf aan de inspanning en dan ben je er ook echt klaar voor. Als je de voeding gebruikt als brandstof is het belangrijk dat je weet dat je de juiste brandstof neemt. Brandstof met veel vet en eiwitten verteert veel langzamer en je kunt hier dan ook onder het sporten klachten door krijgen. Eet je koolhydraten zonder vezels in normale porties dan zal de opname sneller zijn dan je koolhydraten met vezels eet. Dit is dan ook weer afhankelijk van de soort inspanning die je doet. Is het een zware sportinspanning of een zeer lichte sport inspanning.

Wat eten we?

Het klinkt misschien simpel maar je moet dat eten waar je je goed bij voelt. Tussen 2015-2018 heb ik topsporter begeleid die kreeg het advies om tijdens zijn inspanning voldoende isotone drank te drinken en niet alleen het water. We merkte dat tijdens de trainingen hij juist door het drinken van (Verschillende types geprobeerd) isotone drank zijn darmen hier slecht op reageerde en uiteindelijk een mengsel van bloedsinaasappels, kokoswater en karnemelk zijn vruchten deden afwerpen.

Je voeding moet in ieder geval prettig vallen in je lichaam, gemakkelijk te verteren zijn, naast koolhydraten, vocht ook mineralen, vitamines ook eiwitten bevatten. Geen onnodige andere voedingstoffen innemen.

  • Quinoa met kipfilet
  • Volkoren pasta, met broccoli, kipfilet en cashewnoten
  • Rijst met omelet
  • Speltbrood met stroop en kipfilet of rookvlees (goede combinatie)
  • Havermout pannenkoeke (deze kun je downloaden op www.sportvoedingscoach.eu )

Meer weten neem dan contact op met de sportvoedingscoach