• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Levende voeding in opmars

Kiemgroenten

Als je de nieuwste trends in voeding wilt geloven dan staat levende voeding bovenaan. Nee ik heb het niet over een konijn dat je moet vangen of een vis die jezelf uit het water haalt! Ik bedoel kiemgroenten. Kiemgroenten dus de kiemen zijn eigenlijk de uitloper van de zaden. Als je zaadjes in de grond stopt en er water en warmte bijkomt dan ontstaat er een kiem. Deze spruit (de uitloper van het zaadje) is dus zeg maar het begin van een plantje. Alles wat dus in het zaadje zit en uiteindelijk een plant gaat worden zit dus in die kiem. Je hebt dus een superbron van voedingstoffen die er in verschillende kleuren en smaken te krijgen is.

Mijn favorieten top 4


– #Knoflook
– #Erwten
– #Broccoli
– #Rodebiet

Klein maar fijn met wortel

Je ziet de bakjes met kleine plantjes steeds vaker voorbijkomen in de supermarkt. Je spreekt zodra ze in de grond wortel zijn aan het schieten niet meer over kiemgroenten maar over microgroenten. Deze jonge plantjes zijn gekiemd en kunnen veelal rauw gegeten worden. Deze groenten bevatten veel vitamines en carotenoïden (Carotenoïden zijn natuurlijke kleurstoffen en verantwoordelijk zijn voor de gele, oranje en rode kleuring van veel voedingsmiddelen.) Doordat de microgroenten erg klein zijn is de smaak, geur en kleur geconcentreerd. De meest bekende microgroente is de tuinkers. Wanneer je deze zelf wilt kweken dan kun je ze veelal na 1 week nuttige

Levend voedsel wat is dat

Als je onbewerkt, rauw en plantaardig eet mag je dit levende voeding noemen. Het komt uit de aarde en heeft gegroeid aan een plant, struik of boom. Groente, fruit, noten, pitten en zaden vallen onder de noemer levend voedsel. Je krijgt hierdoor meer energie, bent alerter en je afweersysteem wordt hierdoor sterker.

Eet je dus regelmatig fruit met schil, eet je gevarieerd, is het grootste deel van je eetpatroon gebaseerd op levende voeding dan mag je wel spreken over een bewuste levend voeding eter.

Ook wanneer je kiest voor lokale en streek-seizoensgebonden groenten en fruit voldoe je hieraan. Uiteraard dan niet bewerkt of platgespoten. Biologisch, ecologisch en fairtrade hoog in het vaandel.

Wok meer kook minder

Als we de groenten koken is het de kunst om zoveel mogelijk voedingstoffen binnen te houden. Kook je de groenten te lang dan zijn ze minder van smaak maar ook een grote hoeveelheid aan voedingstoffen is verdwenen. Wanneer je de groenten kookt volgens gebruiksaanwijzing of nog beter gaat wokken dan zal er veel meer overblijven van de voedingstoffen.

Rauw is wauw

Naast fruit dat je rauw eet zijn er ook veel groenten die we rauw kunnen eten. Toch kiezen we ervoor om groenten te koken. Snij eens een koolrabi klein, deze groenten kun je rauw eten en is rijk aan vitamine C en vitamine B11.

Vervanger

Mijn vrouw heeft een ei allergie. Nooit gehad maar toch uiteindelijk 2 jaar geleden gekregen. Als je dan een vervanger zoekt voor een ei dan kom je vaak bedrogen uit. Als je kijkt waar overal een ei inzit dan vallen je de schoenen uit. Een alternatief voor een ei is chiazaad. Chiazaad heeft in combinatie met water (2 eetlepels zaad en 4 eetlepels water) een goede bindende werking en is dus geschikt als ei vervanger. Door Chiazaad toe te voegen krijg je dus ook weer meer vezels binnen en omega vetten.