• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Is gezonde voeding echt duurder?

Sportvoedingscoach - eetbewust

In de afgelopen jaren is de prijs van het voedsel flink gestegen, anders gezegd de prijs van de voeding is flink gestegen. Voedsel is dat wat we lekker vinden en voeding is dat wat ons lichaam nodig heeft. De prijs van de voeding is met gemiddeld 21% gestegen.  De prijs van het ongezonde voedsel is met ongeveer 12% gestegen. Een van de voornaamste redenen dat het eten duurder is geworden is de houdbaarheid van het eten. Producten zoals groenten en fruit kunnen sneller bederven. Hoe langer de houdbaarheid van het voedsel hoe lager de prijsstijging. De prijsstijging die nu gaande is heeft niet alleen gevolgen voor het gezonde maar ook voor het ongezonde eten. Het is ons brein dat bepaald waar we zin in hebben en waar we ons geld aan uitgeven.

Seizoen en streekgebonden producten

Zoals ik al vaker heb geschreven kun je zelf iets doen aan de uitgave van de boodschappen. Koop je je de aardbeien in het hoogseizoen dan betaal je een paar euro voor een bakje. Wil je de aardbeien rond de kerst dan betaal je de hoofdprijs. De aardbeien die je dan koopt komen dan uit een kast (binnen) of uit het buitenland (Spanje) De courgette is in juni/juli volop te verkrijgen, de prijs varieert dan tussen de €0,40 en €0,55. Op dit moment kost de courgette iets minder dan 1 euro.

Kortstondig genot of langer termijn

Als je honger hebt koop je dat waar je op dat moment zin in hebt. Dat kortstondig genot geeft je dan op dat moment voldoening maar uiteindelijk heb je vaak spijt van de keuze die je gemaakt hebt. Pak je een kant en klare pizza met salami dan betaal je €2,78 voor 1 stuks.  Denk je dat je tussendoor lekker eens een zak cheese ringen wilt eten dan zit je op €2,13 voor een zak van 150 gram. In veel gevallen eet je de pizza in je eentje op en de zak met cheese ringen is ook op één avond leeg. Dat je ervan geniet dat zal best maar uiteindelijk voel je je toch minder fit en veelal minder lekker hierdoor. Kies je voor een afhaalgerecht zoals een Mac Chicken menu van de gele M dan kost het je € 8,50 ook dat is voor een kortstondig genot.

Ga je voor de langere termijn dan kun je echt voor minder geld een gezondere maaltijd op tafel toveren.

Een gezondere maaltijd

Hieronder de maaltijd voor 4 personen. In totaal hebben we nodig 300 gram rijst (€0,44). We gebruiken de hele pot met zoetzure saus, de 500 gram kipreepjes en de witte kool. We doen daar nog een stukje fruit onder (appel of peer is lekker) en wat kruiden met eventueel wat olie of azijn.

1 kg lang kokende rijst €1,47 (€0,44)

500 gram zoetzure saus €1,47

500 gram kipfiletreepjes € 2,81

1 witte kool (1,1 kg) €2,17

Totaal zijn we kwijt €6,89/ 4 personen = € 1,72 p.p.

Als je deze maaltijd hebt gegeten dan heb je echt voldoende en in de avond ook geen trek meer. Ik weet ook zeker dat er lezers bijzitten die deze hoeveelheid niet op krijgen. Je houdt ook nog eens 700 gram rijst over wat je dus kunt gebruiken in andere maaltijden.

Conclusie

Het leven wordt duurder, de vaste lasten, het plezier (pretparken, kermis ect) maar ook het eten en drinken. Kun je er dan opletten? Jazeker we lezen iedere dag wel een tip over de besparing op energie maar ook op de inkopen van je boodschappen kun je letten. Lees daarvoor mijn blog over 9 boodschappen bespaar tips.