• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

aagdrempelig is het motto van de Sportvoedingscoach, ik moet dus voor iedereen te bereiken zijn en ik probeer ook op alle voeding en sport gerelateerde vragen een antwoord te geven. We leven in en land waar veel mensen van de minima moeten leven.

We hebben niet allemaal een budget om dagelijks vers brood te halen bij de bakker, op vrijdag verse vis te halen op de markt en dan ook nog dagelijks de verse groenten te gaan halen bij de groenteboer. Toch zijn er voldoende alternatieve die echt niet duurder hoeven te zijn. Gezond wilt zeggen goed voor je lichaam, vers en zo min mogelijk of liever gezegd geen extra toevoegingen in het voedsel.

Maar waar begin je aan als je niet weet waarop je kunt bezuinigen.

1 begin met de ijskast en diepvries:

We zijn gewend heel veel extra boodschappen te kopen omdat we niet bewust bezig zijn met wat we vandaag eten. Het grootste gedeelte gaat in de ijskast en het kleinste gedeelte in de diepvries. Toch valt het op dat de diepvries vaak voller begint te raken dan het tegenovergestelde namelijk leeg. Eet de eerste week eens dwars door de ijskast. Dit deed ik al thuis bij mijn ouders wat betekent dat mijn moeder en vader geweldige gerechten en soep deden maken van alle producten(restjes) die in de ijskast bleven liggen. Het zelfde geldt voor de diepvries, op het moment dat jij je afvraagt wat er allemaal in de diepvries ligt dan is hij vaak al te vol. Dit gaat zeker een besparing zijn op je uitgave.

2: Planning:

Maak samen aan de eettafel een planning wat er deze week gegeten gaat worden en spreek af dat er 1 cheatmeal* per week bij mag zitten. Wanneer je dan aansluitend de boodschappen gaat doen doe je geen impulsieve aankopen maar koop je alleen dat wat op het lijstje staat. Omdat je ook weet wat er gegeten gaat worden in de komende week zal de vette hap dus ook niet snel gekocht worden wanneer je van het werk afkomt.
*minder gezond

3: Reclames;

Sticker op de brievenbus dat je geen reclame wilt ontvangen? Haal hem er maar vanaf! Een simpel voorbeeld deze week ontving ik van een stapel reclamefolders met daarin blauwe bessen in de aanbieding. Winkel X had 400 gram voor € 4,99 en winkel Z had 2 bakjes a 200 gram voor de prijs van 1. Per bakje betaal je € 3,99 in dit geval had je dus bij winkel Z een aanbieding wanneer je dan ook nodig hebt. Koop geen aanbiedingen die je niet nodig hebt en ben ook reëel in de aanbiedingen. Wanneer je voor 20 producten 3 winkel moet afrijden en daarvoor meer dan 20 km moet afleggen bespaar je misschien wel op de producten maar niet op de brandstof.

4: De boer en markt;

Je kent dat wel, vrijdagochtend en al heel vroeg wordt de markt opgebouwd. Je rijdt er waarschijnlijk voorbij op het moment dat je gaat werken. Deze markt biedt tal van goede producten voor een lage prijs. Aardappels, groenten, fruit en tegenwoordig ook vaak vlees en vis zijn te verkrijgen op de markt. Een kilo sperziebonen vers van het land voor € 0,99. Deze zelfde kilo kost in de supermarkt € 1,49 of meer. Deze besparing lijkt klein maar wanneer je dit wekelijks doet dan ga je het wel merken in je beurs. Ook de lokale boer heeft zijn eigen geoogste producten voor een lage prijs te koop staan. Bloemkool voor € 1,50 in de winkel ga je hem niet vinden voor die prijs.

5: bespaar op eten;

Koken is een kunst maar koken betekent niet alleen een gerecht op smaak bereiden maar ook voldoende klaarmaken. Wanneer je met 4 personen een maaltijd op tafel hebt staan waarvan je met 8 personen kunt eten dan gooi je altijd te veel weg. Weeg en meet af. Afwegen zorgt ervoor dat je minder gaat weggooien en misschien zelfs kleinere porties kunt invriezen. Dit is dezelfde diepvries die ik bij punt 1 heb aangegeven dat je die regelmatig moet leegmaken. Heb je te veel groenten maak dan een lekkere groentesoep. Courgette, broccoli en bloemkool zijn prima groentes om soep van te maken.

6: moestuintjes;

We lachen er allemaal om, de moestuintjes van AH maar een moestuintje kan heel wat kosten besparen. Ja ik weet dat je er ook boodschappen voor moet kopen maar je kunt ook bij tuincentra moestuintjes krijgen. Een tomatenplant, een aardbeienplant of misschien wel courgette. Een paar van deze moestuintjes gaan je ook een besparing opleveren. Wanneer je geen tuin hebt kun je tegenwoordig ook leuke zakken hangen aan de leuning. Aardappels groeien ook in een zak en dit geldt ook voor witlof en tomaten.

7: eet wat je weet;

Hoe groter de winkel hoe meer keuze in kant en klaar gerechten. Daarmee moet je stoppen al die samengestelde avondmaaltijden, maaltijdsalades en vruchtenbakjes zien er verdomd lekker uit maar als je gaat kijken wat erin zit dan schrik je ervan. Avondmaaltijden bevatten veel meer ingrediënten en smaakversterkers dan je kunt opnoemen, maaltijdsalades bevatten vaak veel meer kcal dan je zelf denkt en geef toe zelf maken is veel smaakvoller. Tot slot de bakjes fruit, misschien wel makkelijk maar 10 stukjes fruit voor 3 euro?? Voor 3 euro krijg je meer dan 10 stukken fruit bij de boer.

8: De Turk;

Niet negatief bedoelt maar in de meeste steden vindt je tegenwoordig kleine winkeltjes die vaak door Turkse mensen gerund worden. Hier krijg je veelal (exotische) groenten en fruit en in een aantal gevallen ook nog brood en vleesbeleg. De prijs zal vrijwel iedere dag anders zijn. Dit komt doordat de winkeleigenaar vaak voor de restpartijen de laagste prijs betaald en die daardoor ook voor een lagere prijs kan aanbieden. Let er wel goed op dat de producten nog goed zijn. Verwacht niet topkwaliteit maar wanneer je de groenten de zelfde dag nog wilt gebruiken of een lekkere smoothie wilt maken dan kun je deze best gebruiken. De variatie zal ook enorm zijn omdat er dagelijks gekeken wordt wat voor een goede prijs met een redelijk goede kwaliteit gekocht kan worden. Te duur zal niet door de winkeleigenaar ingekocht worden en slechte kwaliteit zal niet verkocht worden.

9: Je broodtrommel;

Wanneer je iedere pauze wordt geconfronteerd met al het lekkernij uit de bedrijfskantine dan ga je hier op een gegeven moment aan toegeven. Weet je dat je ongeveer € 4,50 kwijt bent aan al het lekkers uit de kantine. Dat is per week een kleine € 22 en per maand € 100. Wanneer je iedere dag een lekkere gevarieerde broodtrommel meeneemt met een lekker stukje fruit erbij en een beker met drinken dan weet je wat je eet en bespaard ook nog eens aardig wat geld. Lees ook eens mijn blog over de broodtrommel

Kortom je kunt op veel verschillende manieren geld besparen en er niet op kwaliteit op achteruit gaan.