• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Meal preppen de redding voor drukke dagen.

Motivatie voor mealpreppen.

6 van de 10 mensen zegt ik heb geen tijd. We hebben het te druk en geven regelmatig aan andere (on)zinnige dingen voorrang. Meal prepping kan een methode zijn die je tijd gaat opleveren en ook nog eens een gezondere levensstijl biedt. Door de juiste maaltijden te voorbereiden is er weinig tot geen mogelijkheid tot verleiding. Dat zakje snoep of dat lekkere blokje kaas blijft dan gewoon op de plek waar het ligt. Het levert je niet alleen tijd op maar ook geld.

Herken je dat gevoel dat je aan het einde van een drukke werkdag fantasieloos in de winkel staat. Je geen inspiratie hebt om een gezonde avondmaaltijd voor te bereiden? Het is toch best wel fijn als je weet dat je daar niet over na hoeft te denken en dit gewoon lekker thuis voor je klaar staat. Geen discussie meer in huis met je partner over wie gaat koken en wie gaat de boodschappen doen. Dit is geschikt voor de niet sporter, de drukke man/vrouw die meer tijd op het werk door brengt dan thuis maar ook voor de sporter. Kortom voor iedereen die minder tijd heeft om een gezonde maaltijd op tafel te zetten is mealpreppen geschikt. Je weet precies wat je welke dag gaat eten en brengt dus meer rust in je eetpatroon.

Weet wat je eet

Tegenwoordig hebben de meeste mensen een app op de telefoon om bij te houden hoeveel stappen ze zetten, hoeveel meters er worden gefietst of hard wordt gelopen maar ook de app waar het eten in wordt bijgehouden. Tot in detail weet je precies wat je fout en wat je goed hebt gedaan op de dag. Doe je er wat mee? De meeste niet, sterker nog ze vergeten zelfs een aantal belangrijke dingen erin te zetten. (snaai momenten, het kopje koffie bij de automaat en die extra aardappel op het bord.) Wanneer je gaat preppen weet je precies wat je binnenkrijgt en hoeveel je voor de rest van de dag nog moet eten.

Welk effect heeft mealpreppen

Wanneer je bewuster met je voeding om gaat dan leer je ook om beter te gaan plannen. De impuls aankopen in de supermarkt blijven achterwegen en er is ook minder verspilling in het voedsel. Je bespaart op deze manier niet alleen maar geld maar is er minder verspilling.

Tijd is geld maar ook plezier

Wanneer je van en drukke dag thuiskomt en dan nog moet gaan koken dan is al snel het kaarsje opgebrand en ben je blij wanneer je op de bank televisie kunt kijken. Door je maaltijden op een moment voor te gaan bereiden hou je tijd over voor andere (leuke) dingen en kun je ook je sport weer oppakken.

Gezondere keuzes.

Er zijn zat mensen die voor een hele week de boodschappen doen, vervolgens gaat het de ijskast in en staan ze nog iedere avond in de keuken hun maaltijd te bereiden. De eerste stap is dus al gezet, een week menu op papier zetten en dan de boodschappen in een keer halen. Op deze manier maak je een bewustere keuze voor de hele week maar bespaar je ook onnodige uitgave voor voedsel dat in de ijskast en later in de prullenbak beland. Je krijgt nu niet alleen meer tijd maar ook gezondere maaltijden op tafel.

Plan van aanpak,

Je kunt alles als mealpreppen zien, ik had vroeger een collega die tot zijn 30ste bij zijn vader en moeder woonde. Omdat hij zelf niks te eten kon maken. (ei bakken lukte ook niet) smeerde zijn moeder voor de hele week het brood en legde dit in de vriezer. Iedere dag haalde hij 2 pakjes (4 sneden brood) uit de vriezer om dit mee te nemen naar het werk. Iedere  ochtend lag er een appel en een flesje water voor hem klaar dat hij te goede trouw meenam. Op deze manier wisten zijn ouders dat hij altijd het juiste at en niet in de verleiding kon komen om ongezond te eten. Je kunt dus naast het avondeten ook je ontbijt, lunch en tussendoortjes vooraf plannen.

  • Om te beginnen moet je weten waar je tijd wilt besparen. Is dit over de hele dag of alleen in de avond? Schrijf dit voor jezelf op papier zodat je ook je planning inzichtelijk kunt maken. Denk daarbij niet alleen aan de momenten die je wilt voorwerken maar ook welke dagen je wilt gaan meal preppen en om hoeveel maaltijden het gaat. Noteer ook je dag wanneer je wilt gaan koken. In het weekend is het gemakkelijk maar misschien ook wel op een andere vrije dag.
  • Als je dit gedaan hebt maak je een boodschappenbriefje, je schrijft duidelijk op wat je nodig hebt en voor welke dag. Het is namelijk fijn om te weten wat je voor welke dag gehaald hebt.
  • Bakjes en geen zakjes, zorg dat je voldoende bakjes hebt. We gaan geen zakjes gebruiken want je wilde namelijk ook iets aan het milieu doen. Zakjes gebruiken helpt daar niet echt bij. Gebruik bakjes die geschikt zijn voor de vriezer en die groot genoeg zijn. Koop desnoods verschillende maten. 30 gram walnoten hoeft niet in een liter bak te zitten.
  • Koken is leuk, koken is gezellig maar koken duurt ook erg lang. Doe het daarom samen dan zie je er ook de fun van in. Kook ook slim dan levert dit nog extra smaak en tijd op. Wanneer je rijst met koolvis of kabeljauw op het programma hebt staan kook je de vis in water en haalt het zodra het gaar is uit het water. Kook in het zelfde water de rijst. Op deze manier neemt de rijst de smaak van de vis over en is deze smaak nog intenser. Wanneer je pasta maakt en groenten gebruikt die je ook in een ander gerecht nodig hebt bereid je dit samen. Daarna kun je het splitsen in de hoeveelheid die je voor de andere maaltijd nodig hebt.
  • Zorg ervoor dat alles afgekoeld is voor het de koeling /vriezer in gaat, dus de deksel gaat er pas op als het afgekoeld is. Anders krijg je condensvorming en krijg je de bekende kristallen op het eten.
  • Sla het eten op de juiste plek op, maximaal voor 2 dagen in de koeling en de rest in de diepvries. Zo voorkom je dat het eten in de ijskast gaat bederven.
  • Stickers, het klinkt misschien stom maar schrijf datums op de sticker. Op deze manier weet je voor welke dag het eten bestemd is en welke bak je moet pakken. Want 20 blauwe deksels in de vriezer is niet echt duidelijk. Heb je een maaltijd die uit meerdere bakken(stel je kookt voor 2 of 3 personen) bestaat schrijf dit dan ook op de bak  1 van 2 en 2 van 2.

Ben creatief

Iedere week op vrijdag frieten, op woensdag gehakt en op zondag uit eten. Ja wij Nederlanders doen niks anders dan van die vaste eetdagen in te plannen. Blijf lekker creatief zeker als je gezonder wilt eten. Bedenk dus met een volle maag en een rustig moment samen je maaltijden voor de komende week. De ene week iedere dag een handje walnoten mee? Geen probleem maar er zijn nog meer noten die net zo lekker en gezond zijn. Blijf creatief dat scheelt enorm.