• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Tijd voor gezondere aanpassingen

Wat is nu een gezondere levensstijl?

2 weken werken we nu thuis en ik moet zeggen het niet helemaal bevalt. Nee niet dat ik niet graag thuis ben maar als je dagelijks onderweg bent en nu noodgedwongen thuis zit dan vergt dat wat aanpassingen. Gelukkig doen de kinderen wel lekker goed thuis hun best en leren ze dat wat nodig is voor school. Ik geniet wel van de wandelmomenten met de hond en dat zorgt ook voor de dagelijkse extra beweging.

Waar ik me wel iedere dag op verheug is het eten. Je kent dat wel het moment dat je aan tafel zit en geniet van een maaltijd die je vooraf gemaakt hebt. Toch let ik nu nog meer erop dat we het juiste eten. Pakjes gebruiken we niet en de ingrediënten zijn zo veel mogelijk vers.

Een gezonde balans

Wanneer je een gezondere levensstijl erop na wilt houden dan is de gezonde balans belangrijk. Het is niet de bedoeling dat je niet iedere dag een snaai moment pakt want dan is de gezonde balans niet in balans. Je kunt een snaai moment inplannen en zal dan merken dat je lichaam snel aan dat vaste moment gaat wennen.
Nu het lekkere weer in aantocht is willen we allemaal weer een strakker figuur hebben en gaan met zijn allen diëten. Een dieet is niet slecht maar werk maar tijdelijk. Wanneer je 2 maanden lang een maatjesharing dieet gaat volgen zal je best in gewicht omlaag gaan maar erg lekker zal dit niet zijn. Als een dieet is afgelopen dan komen de kilo’s er snel eer aan. Je weet namelijk niet precies wat je wel en niet moet eten en hoe je dit moet toepassen in je dagelijkse eetpatroon.

Effectief maar hoe dan??

Effectief is een krachtig woord. Wanneer je effectief te werk gaat boek je het meeste resultaat. Dit geldt op je werk, op het trainingsveld en dus ook in de keuken. Wanneer je voor 80% van je voeding zorgt voor verse, voedzame en gezondere producten dan ben je erg goed op weg. Wanneer je dan de 20% die overblijft invult met minder gezond dan hou je echt wel veel plezier in je aangepast eetpatroon. Uiteraard mag de verdeling ook 90% – 10% zijn maar zeker niet minder dan 80%

5 gezondere tips die voor iedereen mogelijk zijn.

Eet uit de natuur

Ik kook eigenlijk nooit uit pakjes, te veel zout, te veel toevoegingen, te veel geur-kleur en smaakversterkers. Anders gezegd een hoopje poeder met veel toevoegingen. Je lichaam heeft per dag maximaal 6 gram zout nodig. Maximaal!!! Dus met minder neemt je lichaam ook genoegen. Met meer zal het lichaam klachten gaan krijgen. Door verse ingrediënten te gebruiken kun je altijd je smaak eraan toevoegen die bij jou past.

Eet seizoen en streekgebonden

Aardbeien in december en asperges in oktober? Helaas de beste en lekkerste aardbeien komen nu van het land. In de periode, april, mei en juni is het aardbeien en asperges tijd. Ze smaken niet alleen het beste maar zijn ook het voedzaamst. Wanneer je de aardbeien in januari koopt lijken ze op een aardbei maar wanneer je ze door snijdt dan zijn de aardbeien wit van binnen en ruiken ze niet naar aardbeien. Koop dus seizoen en streekgebonden groenten en fruit. Deze zijn voedzaam, lekker, betaalbaar en je ondersteunt ook nog eens de lokale ondernemer.

Eiwitten en vetten

Je hebt ongezond en gezond vet. Vet is belangrijk voor de vitamine opslag. Avocado’s en ongebrande noten bevatten gezonde vetten. In de volksmond de onverzadigde vetten met de O van OKE. Eiwitten daarin tegen zorgen voor spieronderhoud, spierherstel, spieropbouw. Eiwitten kun je terugvinden in groenten (peulvruchten) maar ook in zuivelproducten, vlees, vis en vleesvervangers.

Visje, visje in het water visje, visje in mijn mond.

Op de meeste borden zie je vlees of vleesvervangers liggen. Vis daarin tegen komen we minder vaak tegen. Toch is het goed om zeker 1x in de week een lekker stukje vis te eten. Toch zit er in vis veel verschil en is het belangrijk dat je kijkt welke keuze je maakt. Zo bevat koolvis veel eiwitten en is dit een betaalbare vis. Zalm en makreel bevatten veel omega 3 vetten en deze zijn ontstekend remmend. Terwijl vlees juist ontstekend bevorderend is. Mijn keuze is zeker 1x in de week verse maatjes (deze bevatten omega 3) en ik let daarbij op de kleur. Is de binnenkant rood dan is deze ingevroren geweest en is deze grijs van binnen (normale kleur) dan is deze echt vers.
We maken ook de keuze uit minder vlees, als we dan vlees eten dan liever een goed stukje vlees dan iedere dag massa vlees. Zeker tegenwoordig waarbij het vlees veel bewerkt wordt moet je je afvragen wat je in je mond stopt. Let maar eens achter op de verpakkingen. Eerste regel van de ingrediënten. Hoe vaak staat er bij jou 100% vlees?

Minder inspanningen een beter resultaat

Wanneer je een balans zoekt in je eetpatroon en je deze hebt gevonden dan merk je pas hoe gemakkelijk het is om deze aanpassingen aan te houden. Water en thee drinken is een normale zaak. Iets wat we de kinderen leren maar ook wat we uit ons zelf al vaak doen. Eet kleurrijk want iedere kleur bevat andere vitamine en mineralen. Wil je graag eens tussendoor snacken pak dan een stukje komkommer, wortel of een radijsje en tot slot wanneer je een doel hebt met een plan dan komt het resultaat vanzelf.

Inspireren
Wil je graag meer inspiratie over gezond eten kijk dan bij mij op facebook (sportvoedingscoach) of op Instagram (sportvoedingscoach) ik help je graag op weg.