• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Het is niet allemaal goud dat blinkt

In november sprak in een plaatselijke supermarkt een moeder mij aan, dat zij zich zorgen maakte over haar zoontje. Hij zat midden in de pubertijd en was in de afgelopen maanden in gewicht aangekomen. Niet schokkend veel maar hij zag zelf in dat het niet goed was. Anders eten en vooral ook meer en gezonder was de opdracht. Niet altijd even gemakkelijk als je gewend bent om veel suiker tot je te nemen, en alleen te eten wanneer je trek hebt.

De benadering

Een van de producten die de moeder regelmatig kocht was de Campina Fruitmelk banaan. Een product zoals het op de website van Campina staat die “Voor iedereen die graag zuivel drinkt zijn er onze frisse en fruitige zuivel dranken. Heerlijk om de dag fris te beginnen, maar ook op een warme zomerdag als tussendoortje. En dankzij de eiwitten ook nog eens heel gezond.”

De directe vraag was dan ook of dit product goed was voor haar zoon. Er staat immers op de verpakking dat het mager is. Het was dan ook tijd voor een onderzoekje.

Eigen bevindingen:

Het literpak van Campina heeft 2 smaken, aardbeien en banaan en wordt in vrijwel iedere supermarkt verkocht.

Het Pak:

Het etiket staat vol logo’s, teksten en vooral plaatjes. Boeren die op het land de melk halen, koeien die er vrolijk omheen lopen en glas waarin melk zit en stukjes banaan. De banaan zie je verder ook op het pak terugkomen in schijfjes. Verder krijg je nog 5 euro retour en wordt het product vooral mager genoemd.

Mager:

Duidelijk staat op de verpakking “mager” met mager insinueren de meeste mensen dat dit een gezond product moet zijn. Want er staat per slot van rekening mager op.

Logo’s:

Op het pak zijn 2 logo’s terug te vinden. Het weidenmelk logo en het kies bewust logo. Maar wat houden die 2 logo’s nu in? Het weidenmelk logo geeft aan dat de koeien minimaal 120 dagen per jaar in de wei lopen en ook nog eens 6 uur per dag. Dit wordt door een onafhankelijke gecrediteerde partij gecontroleerd. Stichting weidegang stelt echter geen eisen aan het dierenwelzijn. Geen eisen aan oa. de stallen, binnenruimte en transportduur voor de koeien en de melk.
Dan het kiesbewust logo. Dit logo staat al jaren op allerlei verpakkingen van melkdranken, fruit, salades, pasta’s maar ook op water en chips. De consument weet niet precies hoe dit logo werkt en het vinkje staat dan al jaren ter discussie en er is dan ook besloten dat dit logo gaat verdwijnen. Ajan Lubach heeft onderzoek gedaan naar het vinkje en kwam tot de volgende ontdekking.

Het Etiket

Wanneer je het etiket gaat lezen dan kom je veel nuttige informatie tegen maar wordt je er ook wijzer van.

Ingrediënten:

Magere melk, Het verschil tussen de magere melk en de volle melk is het vetgehalte. In magere melk zit geen vet en heeft dus ook zeer weinig smaak. Dit is ook de reden waarom veel mensen magere melk “water met een smaakje” noemen.
1% Bananen sap, daar begint het dus mee, want wat is nu bananen sap. Ik heb een aantal bananen geprobeerd uit te persen maar dat is niks geworden* verder is 1% zo weinig dat dit niet de smaak van banaan kan maken in het pak. Wanneer je dus over bananensap spreekt is het een pulp die verdunt moet worden.
Suiker, deze weten we. Het is een geraffineerde suiker of anders gezegd een suiker die is nagemaakt. Deze suiker is dan ook een dikmaker.
Verdikkingsmiddel; Dit is een middel dat er voor zorgt dat het eindproduct dikker wordt.
Carrageen, E407 is een natuurlijk middel dat uit zeewier komt, het Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en als stabilisator. Je kunt Carrageen ook terugvinden als E-nummer 407 of 407a
Aroma, dit is een stof die er voor zorgt dat een product lekkerder smaakt of ruikt. Vaak wordt dit gebruikt om de prijs van een product aantrekkelijk te maken maar ook omdat de smaak verloren is gegaan bij de bereiding of om de smaak te herstellen waardoor er meer speeksel wordt aangemaakt. Door de aantrekkelijke smaak of geur is er dan ook snel behoefte aan meer.
Betacaroteen, is een voorloper van de vitamine A en komt vaker voor in groene, oranje en gele groenten/fruit. Je kunt betacaroteen ook terugvinden op de verpakking als E-nummer E160 aii.

Wat zeggen dan de voedingswaardes per 100 ml
55 kcal hoeveel energie in het pak
0,5 gram vet waarvan verzadigd 0,4 gram. Verzadigd begint met de V van Verkeerd.
9,2 gram koolhydraten waarvan suiker 9,2 gram
3,3 gram eiwitten
Verder zitten er nog een aantal vitamine en mineralen in maar dat zijn lage waardes.

Terugkomen op de suiker in het pak, er zit per 100 ml 9,2 gram suiker in wat in 1 liter(verpakking) dus 92 gram suiker is. Een gemiddeld suikerklontje weegt 3 gram wat neerkomt op 31 suikerklontjes in een 1 liter verpakking. Gemiddeld haal je vijf glazen van 200 ml uit een 1 liter verpakking wat neerkomt op 6 suikerklontjes. 6 Suikerklontjes zijn 18 gram en staan dus gelijk met 2 glazen frisdrank. In het algemeen weten we dat suiker een dikmaker is en we er niet te veel van moeten binnen krijgen.

De hoeveelheid eiwitten in de verpakking zijn 3,3 per 100 ml. In 1 glas van 200 ml zitten dan 6,6 gram eiwitten. Eiwitten zijn een bouwstof voor de spieren in het lichaam die er voor zorgen dat de spierstructuur kan herstellen bij inspanning en groeien bij voldoende inname.

De Smaak
De smaak is zoet en wanneer je moeite doet proef je de banaan. Je proeft meer zoet/ suiker dan banaan.

Conclusie:
Wanneer je dit product koopt om iets aan je gezondheid te doen of voor de gezondheid van je kinderen dan kun je beter een glas melk en een banaan eten. De uitdrukking “mager” staat niet in verhouding en is misleidend met de hoeveelheid suiker dat in het product zit. Wanneer je dagelijks van deze melk een of meerdere glazen drinkt krijg je een grote hoeveelheid suikers binnen die voor je lichaam niet altijd gezond zijn. Zeker wanneer je met gewichtsklachten rondloopt is de hoeveelheid suiker niet goed. Suiker dat niet gebruikt wordt door verbranding in het lichaam wordt omgezet in vet.

Uitleg gevraagd aan Campina:
*voor de uitleg van bananensap heb ik met Campina gebeld. De eerste keer dat ik belde kreeg ik een medewerkster aan de lijn die mijn graag wilde helpen maar toen ik de vraag stelde als antwoord kreeg “ik heb mijn laptop uitstaan dus kan de vraag niet beantwoorden” ik moest maar de klantenservice bellen of een mailsturen. Ok ik heb beide gedaan en helaas tot op heden heb ik nog steeds geen antwoord gekregen op mijn vraag hoe bananensap eruit ziet.

Bronnen: www.weidemelk.nl www.keurmerken.milieucentraal.nl www.campina.nl https://www.frieslandcampinainstitute.nl

Update van Campina 18-02-2017:

Beste meneer Mostard,

We hebben van u de vraag ontvangen over bananensap in Campina fruitmelk. In Campina fruitmelk banaan zit 5% vruchtensap uit concentraat (waarvan 3% appel en 2% banaan).

Bananensap is alles (vocht en macro- en micro nutriënten) van de banaan behalve de vezels. Dat het zelf moeilijk is om het sap er uit te krijgen komt door de fijne celstructuur en de hoge hoeveelheid koolhydraten die het vocht binden. Onze sap-leverancier heeft hier een speciaal proces voor, zoals verhitting, enzymwerking en filtratie om het sap te verkrijgen. Er zit bovendien nog behoorlijk wat sap in een banaan. Even ter vergelijking: een banaan bestaat voor 75% uit vocht en sinaasappel bevat een bijna 90% vocht.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord. Als u verder nog vragen heeft hoor ik het graag. 

Antwoord van de Sportvoedingscoach op deze mail:

Het verhaal is duidelijk maar staat niet zo op de verpakking, daarop staat 1% bananen sap. Jij vermeld hieronder 5% zou het dan niet beter zijn jullie 5% regel op het pak erbij te zetten. Daarbij weten veel mensen niet waarom appel in dit product (en ook andere producten) wordt verwerkt. Voor iemand met een appel allergie zou dit belangrijke informatie kunnen zijn.

Ik hoor graag van je.

Update 2 van Campina 20-02-2017:

Excuses voor de verwarring. De receptuur van de Campina Fruitmelk Banaan is recent verbeterd en in mij mail benoemde ik nog de ‘oude’ receptuur. 
De ingrediënten van Campina Fruitmelk Banaan zijn:

Magere melk, 1% bananensap, suiker, verdikkingsmiddel: carrageen, aroma, kleurstof: bètacaroteen.

Kortom, er zit 1% bananensap in het product en geen appelsap.