• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Waarom vrouwen zo langzaam afvallen

Als ik kijk wat de verschillen in resultaten zijn tussen de heren en de dames dan vallen de mannen sneller af dan de vrouwen. Toch zijn het dan de dames die langer volhouden dan de mannen. Dan is het verschil tussen de bekende appel- en de peervorm. Mannen hebben over het algemeen een appelvorm met meer buikvet. Dat verdwijnt relatief gemakkelijker dan het vrouwelijke vet op de heupen en billen.

Emotioneel eten

Dames hebben minder brandstof nodig dan mannen toch zijn de dames die een relatie hebben geneigd net zo veel te eten als hun man. Wanneer je dus iedere dag iets te veel eet dan kom je dus in gewicht bij en val je niet af. Dames zijn ook meer emotioneel dan de mannen wat betekent dat ze sneller geneigd zijn om iets te eten wat ze lekker vinden. De hersenen reageren dus sterker op iets wat lekker is en dus in de meeste gevallen vetter en suikerrijk is.
Het emotionele eten komt dan ook weer terug bij stress, verdriet, blijdschap en vreugde. Ook hierbij worden de hersenen geprikkeld “emotioneel te eten”

De dames blijven dus veel langer in de emotionele sleur zitten dan de mannen. De dames zijn op dat moment minder streng voor zich zelf terwijl mannen hun schouders er onder zetten en weer doorgaan. Dames hebben ongeveer 2 a 3 keer zoveel last van emotioneel eten. Dit laatste zou kunnen komen op een schommelde hormoonspiegel vangwege de menstruatie

Sporten in de sportschool

Mannen zijn in de sportschool vooral bezig met zich zelf en hun spiegelgenoot. Ja in de sportschool kijken de mannen vaker in de spiegel dan de vrouwen. Mannen willen zien wat ze doen en vooral kijken hoe de spieren bewegen. Daarbij willen mannen niet voor elkaar onder doen en gaan graag de competitie aan met een man die net iets meer gewichten kan wegdrukken. Mannen doen dus meer aan krachttraining dan aan cardiotraining. Krachttraining is veel beter om sneller vet kwijt te raken dan de cardiotraining.

Dames daarin tegen gaan vaker na de sportschool omdat ze het leuk vinden om te sporten maar het ook een stukje sociale ontspanning vinden. Per slot van rekening kun je ook gezellig kletsen in de sportschool. Dames kiezen dan ook vaker voor een groepsles die cardio gericht is i.p.v. krachttraining. In mijn blog over krachttraining en cardiotraining heb ik uitgelegd wat beter is.

Dames weten veel meer dan mannen.

Dames zijn wel op andere punten veel sterker, wanneer een man start met afvallen dan doet de man het vooral alleen. Ze hoeven geen hulp van buitenaf, ze weten alles beter en blijven vooral lekker door ploeteren. Het haantjes gedrag komt dus sneller voor bij mannen dan bij vrouwen.

Dames daarin tegen doen het veel beter, in veel gevallen doen de dames het namelijk niet alleen maar samen met een vriendin ze zoeken vaak een stok achter de deur die dan daar kan corrigeren waar nodig is.

Dames lezen ook veel beter een etiket, ze weten precies hoeveel calorieën, suiker en verzadigd vet erin een product zit. Mannen letten daar veel minder op en kopen vaker iets wat ze denken dat gezond is. Dames weten het verschil tussen Muesli en Cruesli terwijl de meeste mannen dit niet weten. Dames maken dus een betere keuze in de supermarkt maar ook tijdens een etentje buiten de deur.

Als dit nog niet genoeg zou zijn nemen de dames ook hun tijd voor de nachtrust, je hebt minimaal 8 uur slaap per dag nodig de dames halen dit in de meeste gevallen met gemak terwijl de mannen het vaak nodig vinden om als laatste het bed in te komen en dus gemiddeld maar een uur of 6 per dag slaapt.

Uiteindelijk zijn het wel de dames die het langer volhouden dan de mannen. De meeste mannen stoppen op het moment dat hun doel is bereikt. De dames daarin tegen blijven in de meeste gevallen lekker doorgaan met sporten en behouden hun gezonde levensstijl.

Biologische verschillen

Jammer genoeg is het zo dat dames minder snel afvallen dan mannen. Mannen hebben meer spierweefsel dan de dames en ook het vetpercentage is hoger dan bij de mannen. Mannen hebben dus met meer spiermassa een hoger energie verbruik dan de vrouwen en verbranden daarom meer en sneller. Het metabolisme (Een duur woord voor een wat langere betekenis Het geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam) is bij mannen ongeveer 8% sneller dan bij vrouwen.

In het hoofd is het ook anders de dames gebruiken wanneer ze geen honger hebben hun zintuigen, zien, geur en de smaak. Wat betekent dat wanneer ze iemand anders een lekker gebakje zien eten het ook vaak doen eten is.

Lichamelijk verschil

Bij de meeste mannen is het buik vet het grootste probleem, wanneer de man dan ook de juiste training uitvoert en op zijn voeding let dan zal het lichaam snel vet verbranden en is het buikje weg. Deze vorm wordt ook vaker de appelvorm genoemd. Bij de dames ligt dit toch een stukje moeilijker, de meeste dames hebben namelijk niet een te veel aan buikvet maar meer vet op de heupen en billen. Dit heet ook wel de peervorm wat betekent dat het langer gaat duren om deze vetzones aan te pakken.

Persoonlijke begeleiding en voedingsadvies op maat.

Wanneer je denkt dat het je niet gaat lukken en zoek je een stok(of boom) achter de deur neem dan eens vrijblijvend contact op. Dan kijken we samen wat het beste is en waar de hulp geboden moet worden.