• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Crashdieet of niet?

Bij iedere intake laat ik mijn cliënten een formulier invullen. Een van de vragen erop is “heeft u wel eens een dieet gevolgd en zo ja welke?” nou de meeste vullen dan in een crashdieet voor snel wat kilo’s kwijt te raken.
Zijn het niet de feestdagen dan is het wel de zomer, hoe dan ook de kilo’s moeten er vanaf. Snel wat kilo’s kwijtraken op een ongezonde manier! Dit laatste weet alleen niet iedereen en hebben er dan ook vaak geen boodschap aan. Maar hoe zit dat dan nu met een crashdieet.

Wanneer je 10.000 euro per uur kunt verdienen en je bent geen voetballer dan klinkt dit onwaarschijnlijk, wanneer iemand zegt je kunt 10 kg in een maand verliezen dan vinden we dit een doodnormale zaak en willen we niets liever. Op een korte periode is er een zichtbaar resultaat maar op een langere periode zal het alleen maar een slecht resultaat opleveren en zijn de gevolgen voor jou.

Wat is een crashdieet?

Heel simpel gezegd zo snel mogelijk afvallen door zo min mogelijk te eten. Dus geen vervangende supplementen gaan gebruiken maar gewoon zo min mogelijk eten. Doe je dit dan zal je lichaam zeer snel gewicht verliezen en kun je het gewenste droomjurkje (dames) weer aan of is het bierbuikje(heren)(tijdelijk)weg.
Het is dus heel goed mogelijk om snel een paar kilo’s kwijt te raken in een zeer korte periode maar goed is dit zeer zeker niet. Het is dus zeer belangrijk dat je gewicht verliest voor de langere (stabiele)periode dan voor de korte (jojo effect) periode.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Wanneer je een crashdieet volgt dan zal je lichaam energie halen uit de bronnen die het makkelijkste worden afgebroken. Had je nu gehoopt dat dit vet zou zijn dan moet ik je teleurstellen. Vet wordt langzaam afgebroken en is dus geen energiebron voor een crashdieet. Wat er wel zeer snel wordt afgebroken is spiermassa. Spiermassa kost relatief veel meer tijd om te ontwikkelen dan vet maar wordt daarin tegen zeer snel afgebroken in je lichaam. Je raakt dus naast vocht ook zeer veel spiermassa kwijt. Nu zijn spieren ook geen energiebron maar de eiwitten uit je spieren wel. Deze eiwitten worden dan ook als plaatsvervangende brandstofbron gebruikt. Het lichaam raakt hierdoor in een noodtoestand en voed zich met alle kleine beetjes energie wat er in het lichaam komt of zit.
In een van mijn eerdere blogs heb ik al eens geschreven over eiwitverbranding nu is het zo dat je spieren in je lichaam calorieën verbruiken hoe meer spieren er zijn hoe meer brandstof er dan ook nodig is. Hoe minder spieren er in je lichaam zitten hoe minder er verbrand wordt en uiteindelijk zal je stofwisseling hierdoor vertragen.
Zijn er naast de kilo’s dan nog andere bijkomende verschijnselen? Ja die zijn er zeker zo val je niet alleen zeer snel af, je wordt ook chagrijnig, sneller vermoeid, geen energie om wat leuks te gaan doen en het sporten zal er ook steeds vaker bij inschieten (spieren willen sporten maar wanneer je deze afbreekt dan zal de behoefte aan trainen ook minder worden)

Wat zijn de gevolgen van een crashdieet?

Al eerder beschreven maar je raakt dus veel spiermassa kwijt en aangezien je zo’n crashdieet niet eeuwig kunt blijven volgen ga je bij het bereiken van je gewenste gewicht weer “normaal” eten. Omdat je lichaam veel minder spiermassa heeft ga je ook minder calorieën verbranden dit in combinatie met de trage stofwisseling zorgt er voor dat je lichaam niet de grote hoeveelheid calorieën (uit het normale eten) kan verbranden en komen de boosdoeners “de kilo’s “ er zo weer bij aan.
Jij gaat na een aantal weken weer eten zoals je altijd al hebt gedaan. Dit zal gebeuren. Je kunt een crash dieet niet eeuwig volhouden. Er komt een moment dat je weer ‘normaal’ gaat eten. Het probleem is alleen dat je lichaam nog steeds in de overlevings-stand staat en daarnaast heeft je lichaam ook nog minder spieren tot hun beschikking.

Je verbrandt minder calorieën en hebt een vertraagde stofwisseling. Het gevolg is dat je lichaam niet voorbereid is op de grote hoeveelheid voedingsstoffen. Je zult dan weer snel kilo’s aankomen en je zult misschien wel zwaarder wegen dan voordat je begon met een crash dieet.

Welke crashdiëten zijn er?

Zoals je al gelezen hebt, is dit dieet niet voor een lange periode geschikt. Je verliest weinig vetmassa, maar vooral vocht en spiermassa. De meest bekende crashdiëten zijn:
– Koolhydraat arm dieet
– Soepdieet
– Fruitdieet
– Ziekenhuisdieet.

Koolhydraat arm dieet:

In dit dieet worden de koolhydraten (aardappels, pasta, rijst, brood en bonen) zoveel mogelijk weggelaten. Er zijn zelfs personen die ze helemaal niet eten. Er wordt op dat moment alleen maar groenten, vlees en vis gegeten en water of thee gedronken. Je valt dan wel snel af maar dan niet in vet maar eerder in spiermassa. Dit dieet is niet aan te raden zeker wanneer je weet dat je erna bij normaal eten weer extra in gewicht gaat toenemen.

Ziekenhuisdieet:

Dit wordt veel toegepast in ziekenhuizen. Wanneer je snel een paar kilo’s moet afvallen eet je vooral geroosterd brood, tomaten en fruit. Er wordt ook een overvloed aan water gedronken op die manier heb je snel het gevoel dat je vol zit. Ook dit dieet is niet aan te raden.
Voor alle diëten geldt dat je het beste met je huisarts contact kunt opnemen wanneer je twijfelt of iets goed voor je is. De meeste huisartsen geven dan het advies om eerder je huidige eetpatroon aan te gaan passen dan een of ander dieet te gaan volgen.

Werkt een crashdieet?

Ja en nee het werkt zeker door een beperkte inname van een bepaalde voedingstof zal je lichaam snel in gewicht afnemen. Of ik het de mensen aanbeveel? NEE nooit het is ongezond om te weinig te eten en uit eindelijk zal het lichaam alleen maar in gewicht aankomen in plaats van af te vallen. Het resultaat is dus niet blijvend en je spreekt dan zeker ook van een JoJo effect.

Wil je op een verantwoordelijke manier in gewicht afnemen of moet je zelfs bijkomen. Neem dan contact op met de Sportvoedingscoach.