• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

De lente is begonnen en het fruit wordt steeds lekkerder. Wist je dat de mens meer fruit eet als het lekker weer is dan in de winterperiode. Al het fruit is een bron van natuurlijke en gezonde vitamines. Fruit kun je niet alleen los eten maar ook als smoothie of een fruithapje. Dat laatste is zeker niet alleen goed voor kleine kindjes maar ook voor de volwassen mens.

Wat weten we over fruit;

• Fruit levert in de vorm van fructose koolhydraten aan het lichaam
• Bananen complexe koolhydraten bevatten. (zetmeel) deze worden langzamer in het bloed opgenomen dan een enkelvoudige koolhydraat.
• Koolhydraten leveren energie aan het lichaam
• Fruit bevat vitamine A, bij de een meer dan bij de andere
• Fruit bevat in bijna allen gevallen vitamine C
• Fruit bevat in sommige gevallen foliumzuur (vitamine B11) maar let op dit is niet meer zoveel als vroeger(slechts 6%). Ben je zwanger dan adviseren ze om extra foliumzuur tot je te nemen.
• Fruit naast koolhydraten ook vezels bevat en deze belangrijk zijn voor het reinigen van je darmen.
• Fruit goed voor ons lichaam is en de aanbevolen hoeveelheid 200 gram per dag is.
• Fruit ook antioxidanten bevat en deze ons beschermen tegen de vrije radicalen(vervelende stofjes in de (buiten)lucht. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan je cellen en weefsel.

Wat is mijn top 10

De appel staat voor mij op nummer 1, Deze is rijk aan vitamine B en C en bevat dus ook veel antioxidanten. Je moet de appel wel vooraf goed wassen wil je hem eten. Er wordt namelijk veel gespoten op het land (beschermen van de gewassen) en dat wil je uiteraard niet opeten.

De blauwe bessen staan voor mij op nummer 2, Deze zijn erg gezond want ze helpen ons afweersysteem. Hierdoor komen bacteriën moeilijk ons lichaam binnen.

De kiwi op nummer 3, Een kiwi is rijk aan vitamine C en vitamine K. Lekker als stukje fruit maar ook in de magere kwark of op de havermoutpannenkoek.

De kersen staan op nummer 4, dit is echt een superfruit voor mij. Rijk aan antioxidanten, rijk aan vezels en volgens Journal of Nutrition ook ontstekend remmend. Ook zit er per 100 gram ongeveer 40% ADH aan vitamine A in de kers. Deze is goed voor je weerstand, gezichtsvermogen, sterke botten, je huid en je haar. Tot slot zijn kersen ook goed voor spierherstel en levert de Bisschopsmolen in Maastricht hiervoor apart kersensap van de Bemelerhof de uit de Morel kers komen.

De banaan staat op nummer 5, deze gele rakker is rijk aan complexe koolhydraten en dus goed wanneer je voor een langere periode brandstof nodig hebt.

De mango staat op nummer 6, schoonmaken is niet het leukste werk maar in de mango zitten veel vezels en is deze rijk aan vitamine C. Je kunt de mango ook goed in een smoothie verwerken en geeft het een frisse smaak.

De aardbeien staat op nummer 7, wel dan alleen de Nederlandse aardbeien. Tegenwoordig krijg je ze in iedere maand maar zijn ze rood van de buitenkant en wit van de binnenkant. De Nederlandse aardbei (april, mei en juni) zitten vol met vitamine C

De sinaasappel staat op nummer 8, geweldig zeker wanneer de sinaasappel naast veel sap ook vruchtvlees bevat. Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C en bevat het ook calcium en vitamine B.

De nummer 9 is de avocado, deze is echt geweldig. 6 jaar terug had ik nog nooit een avocado gegeten daarna is het in een stoomversnelling gegaan. Op het brood, als smoothie, als omelet of gewoon in de salade. Zelfs zo een avocado leeg lepelen is geen probleem. Naast vitamines, onverzadigde vetten, vezels en mineralen bevat een avocado ook kalium dat goed is voor een normale bloeddruk.

De nummer 10 en tot slot ook de laatste in dit lijstje is de ananas. De ananas (niet in blik maar vers) bevat naast vitamine E ook jodium, zink, ijzer en magnesium. Een ananas is dus rijk aan mineralen en dus goed voor je lichamelijke prestaties. Let op een blikje ananas bevat dit allemaal niet of veel minder.

Welke fruit top 10 heb jij?