Etiketten lezen is niet gemakkelijk
Met enige regelmaat sta ik in de supermarkt mijn boodschappen te doen, voor ik naar de supermarkt rij zeg ik thuis dat ik zo terug ben. Mijn vrouw zegt tegenwoordig dan steeds vaker “ja we zien je wel weer ” met een grote glimlach. Steeds vaker wordt ik aangesproken met de vraag of de inhoud van het product wel goed vind. Zitten er geen verborgen stoffen in die er niet in thuishoren? of mag ik dit eigenlijk wel eten? Welke consument die regelmatig in de supermarkt komt weet dat de winkeleigenaar zijn producten dusdanig promoot dat hij daarmee de consument over wil halen tot koop.
Omzet draaien
Kosten of moeite worden daarbij gespaard, het gaat de winkeleigenaar en producent feitelijk maar om één ding en dat is omzet. Daarbij wordt in de meeste gevallen niet aan de gezondheid van de consument gedacht. Veel van die producten die prominent in de winkelschappen geplaatst worden bevatten namelijk ingrediënten die niet bij dragen aan een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Laat je niet verrassen en lees altijd het etiket op het product wat je aan wilt schaffen.
Meer smaak
Aan het gros van de te kopen artikelen in een supermarkt zijn bepaalde stoffen toegevoegd. Of deze nou dienen voor een betere smaak, langere houdbaarheidsdatum of aantrekkelijkere textuur is daarbij niet van belang. Wel belangrijk is om te weten wat al deze ingrediënten en toegevoegde stoffen met het menselijk lichaam doen. Tijd om dagelijks al je eten zelf te bereiden en samenstellen heeft de gemiddelde consument vaak niet maar je af vragen wat je eigenlijk naar binnen werkt is wel degelijk belangrijk voor een stabiel eetpatroon en dus een juiste gezondheid.
Etiketten zijn in deze het onderdeel van een verpakking dat informeert over een levensmiddel. Houdbaarheidsdatum, tips ter bereiding maar als belangrijkste de ingrediënten en toegevoegde stoffen. Op elk product dat in een Nederlandse winkel verkocht wordt moet een correct etiket staan wat voldoet aan de eisen van de Warenwet Informatie Levensmiddelen. Ook moet aan Europese regelgeving voldaan worden.
Extra controle
Wie controle wil houden over wat zijn lichaam in gaat zal dus etiketten moeten lezen. Spreuken als natuurlijke suikers toegevoegd zijn laatste pogingen om jou te laten kiezen voor een desbetreffend product. Of die belofte waar gemaakt wordt is echter maar de vraag. Wie controle wil houden over zijn voeding en gezondheid zal kritisch etiketten moeten lezen op aan te schaffen producten. Ben je aan het lijnen? Schaf dan bijvoorbeeld geen producten aan met een grote hoeveelheid suiker of bijvoorbeeld olie, hoe gezond de artikelen volgens grote teksten op het etiket wel niet zouden zijn. Alleen zo blijf je baas over je eigen lichaam en dus gezondheid.