• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Sporten in de winter

Winterweer, brr laat de kou maar buiten blijven, wil je er voor zorgen dat je naast de lekkere speculaas en het kerstdiner niet te veel extra kerstkilo’s erbij krijgt en fit het nieuwe jaar in gaat dan moet er wel wat gebeuren. Hieronder geef ik een aantal tips.

Kleed je goed aan in de winter!

Voor de gevergde buitensporter zijn de feestdagen geen probleem, zelfs tijdens de feestdagen wordt er gesport. Voor de mooi weer sporters zijn de winterse dagen toch een probleem. Al snel worden de schoenen en de kleding opgeborgen. Wil je fit blijven dan kun je een aantal dingen doen, neem in ieder geval voorbereidingsmaatregelen. Op die manier heb je geen excuus om niet te gaan sporten.

Wanneer je echt niet van het koude, gure en vochtige weer houdt neem dan voor de winterperiode een sportschoolabonnement. Zo blijf je in het ritme om te sporten, zorg meteen voor een trainingsmaatje. De meeste sportschoolbezoekers zien het sportschool bezoek ook als “makkelijk afmelden”. Wanneer je met een trainingsmaatje gaat trainen is de kans dat je gaat afmelden een zeer stuk kleiner.

Bereid je voor op het buiten sporten

Ben je een buitensporter en maakt het winterse weer niks uit hou er dan wel rekening mee dat je een aantal goede voorzorgsmaatregelen neemt. Hardlopers, fietsers maar ook wandelaars zijn niet goed zichtbaar gedurende de winterse dagen. Zorg er dan ook altijd voor dat je goed zichtbaar bent. Je krijgt tegenwoordig reflecterende bandjes met ledverlichting, deze kun je al voor een paar euro kopen bij de Lidl, Decathlon en de AH. Nu de verlichting goed is, wordt het ook belangrijk dat je op weer gekleed bent. Thermo ondergoed, thermo shirt, handschoenen, juiste kleding een muts en sjaal mogen echt niet ontbreken.  Hou er ook rekening mee dat je zorgt voor de juiste schoenen en goede sokken. Dunne sokjes die in de zomer prettig zijn hebben geen functie in de winter. Zorg dus ook voor thermo sokken.

Ga je met de kinderen het winterse weer in zorg dan dat je ze extra goed aankleed. Zeker wanneer het gesneeuwd heeft is een ski broek geen overbodige luxe. Kinderen spelen graag in de sneeuw en een spijkerbroek of andere gewone broek wordt dan al snel nat.

Ook voor de kids moet je goed zorgen! deze vallen nog wel eens op hun billen.

Maak een planning waar je gaat sporten!

Winterweer betekent in de meeste gevallen kou en sneeuw. Lekker voor de mensen die gewoon wat gaan wandelen maar voor de hardlopers en fietsers betekent dit dat je lichaam enorm afkoelt. Zorg daarom dat je warming-up goed is. Naast de goede warming-up kun je ook warming-up gel krijgen, deze houden je spieren ook warm. Buiten sporten is lekker maar kijk wel goed uit waar je sport. Niet alleen voor de sporter zijn de winterse omstandigheden lastig maar ook de weggebruiker weet zich hier niet altijd goed raad mee. Ga dus niet op bospaden rennen/lopen waar je nog nooit bent geweest, vermijd gladde wegen/voetpaden en niet gestrooide fietspaden. Hou er rekening mee dat de uitlaatgassen tijdens de winterse dagen lager in de lucht blijven hangen. Dit adem je direct in dus de voorkeur is sporten in de auto dal uren of in het buiten(autoloze)gebied.

Wat je nu in de wintermaanden investeert in en aan je lichaam betaald zich uit in de zomermaanden. Die bikini ga ik zeer zeker aantrekken, ik wil geen buikje hebben in de zomer en ik wil gezonder het nieuwe jaar in. Denk er niet over maar zeg het hard op en stel je DOEL

Evelien Ruijters hardloopster uit Maastricht en Nederlands kampioen 1500 meter zorgt dat ze extra beschermde kleding aan heeft in het winterseizoen

Voorkomen van een slecht (winter)humeur

Winterse depressies komen bij veel landgenoten voor, blaadjes vallen van de bomen, vroeg donker allemaal mogelijkheden om in een depressie te komen. Motiveer je zelf, je sport niet voor andere je doet het voor je ZELF

Sporten levert meer energie dan het kost

Het koude weer en de lucht zorgt voor veel energie, niet alleen van buiten maar ook van binnen. Sport je regelmatig buiten dan merk je ook dat je steeds meer energie hebt. Zoek je even een excuus om niet te gaan dan toch even doorzetten. Buiten sporten geeft meer energie terug dan de inspanning die je levert. Als je eenmaal thuis bent en een lekkere douche dan voel je je pas super!

Tot slot, binnensporten kan uiteraard ook, niet alleen in de sportschool maar ook in je eigen huis. Er zijn voldoende apps die daar geschikt voor zijn, maar denk ook aan Dvd’s met fitnessoefeningen maar ook op internet zijn voldoende filmpjes te vinden. Ik ben er geen voorstander van maar het komst wel steeds vaker voor!

Wil je ook rekening houden met je eten tijdens de feestdagen, lees dan mijn blog over “Gezonde tips voor de feestdagen