• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Bijkomen is moeilijker dan afvallen

Tijdens de kerstvakantie sprak ik met iemand die al jaren probeert in gewicht bij te komen. De dame in kwestie had al veel geprobeerd. Van de ongezonde levensstijl (eten van snacks, fastfood en chips) tot het gebruik van (ongezonde) maaltijdvervangers. Bakken vol met geld ging er de deur uit om er maar voor te zorgen dat er een paar kilo bij kon komen. Ondertussen was het niet alleen een lichamelijk probleem nee, ook mentaal liep ze er een deuk mee op. Lange lat, heb je anorexia of andere woorden werden ongevraagd naar haar hoofd geslingerd.

Aankomen is moelijker dan je zou denken. Zeker wanneer je minder affiniteit hebt met voeding is het lastig. Voeding dat bordenvol energie zit kan een uitkomst bieden net als het weglaten van het ongezonde eten. Hieronder een aantal tips.

Goede vetten

Als je wilt bijkomen is het belangrijk om zo min mogelijk Verzadigd vet binnen te krijgen. Dit moet je uiteraard wanneer je wilt afvallen maar voor bijkomen is dit net zo belangrijk. Eet voldoende noten daar zitten goede vetten in (onverzadigd) je kunt deze vetten/oliën ook in je maaltijden verwerken. Zo krijg je al extra vetten binnen zonder daar een extra maaltijd aan te gaan besteden. Drink een extra (eiwitrijke) smoothie 1 uur voor het slapen gaan.

Eiwitrijk

Als je in gewicht wilt bijkomen doe je dit het liefst in kilo’s spieren en niet in vet. Toch is vet belangrijk omdat vitamines vet nodig hebben en je lichaam vet ook gebruikt als weerstand en 2de energiebron. Eiwitrijke voeding zoals zuivel, vlees, vis, maar ook noten en peulvruchten zorgen voor voldoende eiwitten in je lichaam. Door iedere dag voldoende beweging te hebben (OMA – Ochtend – Middag – Avond) tenminste 30 minuten zal je lichaam de eiwitten gebruiken om meer spierweefsel op je lichaam te ontwikkelen. Doe dit met een verhoogde intensiviteit dan ga je er veel plezier van beleven. Hou er rekening mee dat vet in volume meer is dan in spiermassa.

Regelmaat

Tot slot regelmaat wellicht ook wel het belangrijkste. Bijkomen, afvallen, betere levensstijl regelmaat hoort overal bij. Zorg dat je op vaste tijdstippen gaat eten dan vindt je biologische klok het helemaal goed.

Inspiratie

Lukt het je niet om op eigen houtje in gewicht bij te komen en mis je de inspiratie om de gerechten te bedenken dan wil ik je graag helpen en samen kijken wat mogelijk is.