Vanochtend werd ik wakker met het gevoel dat de winter echt was begonnen. Om 6.45 uur werd ik gewekt door de straatbewoners die iets verderop in de straat hun autoruiten waren aan het krabben. Ruiten krabben goh dat had ik toch zeker al een jaar of 3 niet meer gedaan.
Zou het dan echt? Zou dan nu echt de winter zijn begonnen of anders gezegd, zouden we dan nu toch eens een echte winter krijgen. Ik dacht meteen aan een korfbalmaatje Greta uit Friesland. Greta, ik noem haar Jelle omdat ze zo gek is als een deur. Ieder jaar stuur ik haar een whatsapp berichtje met de tekst “it giet oan” of voor de niet Friezen “het gaat door”. Deze kreet wordt gebruikt op het moment wanneer de Elfstedentocht weer eens wordt genoemd. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997 oeps dat is bijna 20 jaar geleden. Nu wil ik het niet verder hebben over die Elfstedentocht of de helmplicht die dit jaar is ingesteld, maar over de DE WINTER of “de winter”, als die er dan toch echt aankomt!
Voor de kinderen had ik het ontbijt gemaakt en door het raam in de keuken keek ik naar buiten. In het donker zag ik dat de auto dit keer niet onder de carport stond, maar gewoon op de oprit. Oeps ik moest er ook aan gaan geloven. Dus snel naar buiten en krabben maar. Mijn overbuurman was hetzelfde overkomen en ook hij stond met zijn krabber in de hand de boel ijsvrij te maken. Inpakt met sjaal en muts stonden Lotte en Siem klaar om naar school gebracht te worden.
Eetgewoontes bepalen de prestaties
Onderweg naar mijn eerste 2 presentaties voor vandaag zag ik allerlei mede weggebruikers met beslagen ramen rijden. De een zat met een doek aan de binnenkant zijn raam schoon te vegen, de andere had slechts een klein kijkgaatje gemaakt en de achteruit was nog helemaal bevroren. Goh dacht ik bij mijzelf zodra er in Nederland maar één sneeuwvlokje valt of het een paar graden onder nul is, dan weten veel mensen niet wat ze moeten doen.
Dit alles gekoppeld aan mijn presentatie van vandaag dacht ik, Hoe zouden ze nu eigenlijk omgaan met hun eigen lichaam. Of passen ze verandering in het weer ook toe op het lichaam of eetgewoonte of voeding.
Met een winter op komst en voorlopig geen uitzicht op warm weer kruipen veel mensen in hun schulp. There is no denial: We moeten ons kleden en voeden op de winter. De tijd van een hemd met korte mouwen of een korte rok zonder panty is voorlopig not done. De extra trui, het kopje warme chocolademelk en de stamppotten zullen eerder van toepassing zijn.
Gezonde tips voor de donkere dagen
Wil je lekker fit blijven en je vooral sterk voelen dan volgen hieronder een paar tips.
– Breng tijd door in de frisse buitenlucht. Bij voorkeur overdag wanneer je ook nog daglicht te zien krijgt. Op deze manier wordt je goed wakker en adem je verse lucht in. Je lichaam en geest worden goed wakker
– Blijf bewegen, dit geldt voor iedereen. Kinderen spelen nog op school tijdens de pauzes maar wij volwassenen doen dat niet. Zodra het donker is dan bedenken we een excuus om zeker niet naar buiten te gaan. Heb je er wel eens over na nagedacht, om in je eigen pauze een wandelingetje te maken. De 30 minuten per dag een wandeling, flink stevig doorwandelen dat is goed voor iedereen.
– Eet zo gevarieerd mogelijk groenten en fruit . Ja nu hoor ik je al denken ik kan toch geen kilo’s weg gaan eten. Klopt, dat hoeft ook niet maar sla deze belangrijke bronnen van vitamines en mineralen niet over en eet ze voldoende.
– De geraffineerde suikers die in de veel producten zijn verwerkt, moet je proberen zo veel mogelijk vermijden. Want verbrand je niks dan zijn deze suikers zeker de echte dikmakers.
– Ga sporten in de buitenlucht, in de buitenlucht blijf je vaak gemotiveerd om je doel te kunnen behalen.
– Werk je in de buurt neem dan ipv de auto of het openbaar vervoer de fiets. Door extra lichaamsbeweging zal er ook een extra verbranding ontstaan. Fietsen is ook een goede mogelijkheid om je koppie even leeg te maken.
Stamppot echte winterkost
Eindelijk weer thuis moest er ook gekookt worden. De kinderen beginnen al te lachen op het moment dat het eten klaar is. Voor het op tafel wordt gezet moet “papa” even een fotootje maken die dan meteen op Instagram wordt geplaatst.
Vandaag stond de regenboogstamppot op het menu. Eigenlijk niets bijzonders, maar wel ergggggg lekker. Recept: Je neemt verschillende soorten groenten, die je in een stamppot kunt verwerken en klaar is je stamppot. Het is goed om tijdens de winter periode te kiezen voor de seizoensgebonden groenten. Dus wortels, knollen en kolen.
Voedingsstoffen
Op deze manier krijg je niet alleen vitamines en mineralen binnen maar ook voldoende vezels. Je kunt er ook voor kiezen om de standaard soep te vervangen door een dwars door de stevige soep. Lekker vol met knollen, wortels, aardappels en koolsoorten.
Ondertussen ook nog even naar de winkel met Siem, papa daar lopen zwarte pieten waar zijn die gekleurde pieten. Boh interessante vraag van mijn kleine mannetje. Geen idee kerel was mijn antwoord, misschien zijn de gekleurde pieten ze bij Sinterklaas de pakjes aan het sorteren.
Schijnbaar maken we ons in Nederland toch drukker om de kleur van de pieten dan om de gezondheid van onszelf en de pieten.