Je leest steeds vaker dat suiker ongezond is, fabrikanten zetten gezondheidsclaims op de verpakkingen en de consument kan daar zijn conclusies uit trekken.
Eigenlijk is het niet zo gek, ons lichaam maakt geen onderscheid tussen de verschillende soorten suiker. Suiker is suiker en daarmee is de kous eigenlijk af. Toch staan er op de verpakkingen termen als Suikerarm, Suikervrij, bevat van nature aanwezige suikers en zonder geraffineerde suikers.
Wanneer je dus een product in handen hebt waarop de slogan “zonder geraffineerde suikers” denk je bij jezelf ik ben goed bezig. Je gedachte is niet verkeerd maar je krijgt toch gewoon suiker binnen. Geraffineerde suiker wordt gemaakt van suikerbieten – rietsuiker en kun je terugvinden in kristalsuiker.
Wat staat er dan op?
De voeding claims zorgen steeds voor meer twijfel, is het wel goed of is het niet goed om te eten. Moet ik er meer van drinken of juist minder. Heb je wel eens de claim “0% geraffineerde suiker” gezien? Juist deze is al meteen een tricky-one. Er zit namelijk geen geraffineerde suiker in maar wel andere toegevoegde suiker. Zo zit er in Eat Nuteral noten en zaden met honing gewoon 11% honing. Dat is bijna 10 gram suiker per 100 gram. Dus geen geraffineerde suiker maar wel suiker in de vorm van honing (high fructose corn syrup) Op de verpakking van Kellogg staat EXTRA groot aangeduid en alleen al op de voorkant 3x Zonder toegevoegde suiker. Wat er wel inzit is dadelpasta en bananenpuree wat neerkomt op 16 gram suiker per 100 gram.
Hoe zit het met honing?
Wanneer je honing van de lokale imker koopt dan krijg je in de meeste gevallen bloesemhoning. Wanneer je honing koopt dat uit de supermarkt komt dan moet je eens op het etiket kijken. Er zal een term staan als “niet Europese honing” of verkregen uit “Niet Europese landen” De kans bestaat namelijk dat de honing wordt gemaakt door suiker en bijen. De imker of eerder gezegd de fabriek zet bakken met suiker voor de korf van de bijen. Deze hoeven niet lang te zoeken en gebruiken het suiker om honing van te maken. Zo denk je dat het honing is maar eigenlijk suiker dat in honing is veranderd.
Welke suikers zijn er nog meer?
Maar er is veel meer waar je op kunt letten. Kijk op het etiket niet alleen naar de term suiker maar let ook op kokosbloesemsuiker, maissiroop, appel dik sap, rijststroop, dadelpasta en bananenpuree. Alleen bij de eerste denk je misschien direct aan suiker maar bij de andere zeer zeker niet. Je kunt hiereen lijst van suikerbenamingen downloaden
Ons lichaam en de gevolgen
Suiker is net als vet een energiebron die je lichaam nodig heeft. Eet je gebalanceerd en na behoefte dan is dat voor je lichaam prima! Op het moment dat je daarbij iedere dag 1 snoepje gaat eten is er niks aan de hand, dit veranderd wel wanneer je er dagelijks 10 gaat eten. Wanneer je dagelijks gebalanceerd eet dan merk je dat je voldoende energie hebt en de hele dag doorkomt. Neem je in plaats van de 200 gram fruit per dag 2 kg fruit per dag dan veranderd dat wat in je lichaam. Net als bij de snoepjes kan het lichaam niks met de extra grote hoeveelheid suiker en zal het in je lichaam uiteindelijk in vet opgeslagen worden. Een te hoge dagelijkse consumptie van suikers kan ook zorgen voor een verhoogde kans op diabetes maar ook op een verhoogde cholesterol.
Wat te doen?
Let erop dat alles wat je in je mond stopt een functie moet hebben in je lichaam. Natuurlijk mag je eens cheaten maar doet dat op een vast cheat moment in de week. Wanneer je boodschappen gaat doen maak je een briefje wat je nodig hebt maar zorgt er ook voor dat je je niet snel laat verlijden door allerlei lekkers of nieuwe verpakkingen met slogans. Via deze link kun je een suikerlijst downloaden waarop de meest voorkomende suikers staan vermeld. Kijk ook altijd even wat er staat bij koolhydraten waarvan suikers. Is het getal gelijk aan of bijna net zo groot aan de hoeveelheid koolhydraten dan weet je dat er echt wel (verborgen) suikers in de verpakking zitten.