• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Schadelijke gevolgen van energiedranken

De laatste jaren zien we een explosieve groei bij de consumptie van sportdrankje en energiedranken zoals Red Bull, Monster, Rockstar en dergelijke. Wereldwijd zijn er honderden verschillende merken te verkrijgen. Sportdrankjes en energy dranken kunnen zeker een positief effect hebben, maar de scheiding tussen de positieve effecten en de schadelijke effecten is maar uiterst dun. Vooral de suikers en cafeïne (vooral in energy dranken) komen in hoge mate voor en kunnen, bij het nuttigen van teveel daarvan, schadelijke gevolgen voor onze gezondheid hebben. Cafeïne wordt zelfs wereldwijd als de meest geconsumeerde drug gezien.

Risicogroepen

Voor gezonde volwassenen kan een flesje sportdrank of een blikje energy drank geen kwaad. Als dat echter meerder flesjes of blikjes per dag worden, dan is het een geheel andere zaak. Sportdrankjes en energy dranken zitten namelijk boordevol suikers, en dat is slecht voor je, althans in die hoeveelheden. Zo zit er bijvoorbeeld in één blikje energy drank van 0,25 liter zoveel suiker dat overeen komt met ongeveer 9 suikerklontjes. Voor bepaalde groepen mensen wordt het dan ook sterk afgeraden om sportdrankjes of energy dranken te nuttigen. Vooral kinderen onder de 16 jaar, zwangere vrouwen, oudere mensen, mensen met een (te) hoge bloeddruk en diabetici vormen een risicogroep.

Suiker

Een belangrijke energie leverancier voor het menselijk lichaam is suiker of sacharose. Suiker of sacharose is een soort koolhydraten. Van die koolhydraten bestaan er complexe en simpelere soorten. Suiker behoort ook tot de simpele koolhydraten en die hebben de eigenschap gemakkelijk door het lichaam af gebroken te kunnen worden, dus snel in het lichaam kunnen worden opgenomen. Door suikers te eten of te drinken zorgt dit dus voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Dit is dan ook de reden dat je door het drinken van een sportdrankje of energy drank direct (weer) energie krijgt.

Door die snelle stijging van de bloedsuikerspiegel gaat het lichaam direct extra insuline in de alvleesklier produceren met als gevolg dat je bloedspiegel weer zal dalen. Als gevolg van die extra hevige insuline productie zal er veel minder suiker in je bloed komen, vaak zelfs nog minder dan voor dat je begon te drinken. Dit betekent dus, dat je na een korte piek in de bloedsuikerspiegel om meer energie te krijgen, je juist daarna met te weinig suiker in je bloed zal eindigen.

De suikers die door de insuline worden afgebroken en uit het bloed worden gefilterd worden opgenomen door de cellen of zelfs omgezet in vet. Dat is namelijk de enige manier voor het lichaam om het op te kunnen slaan. Dit is dan ook de reden dat suiker een echte dikmaker is. Naast het feit dat suiker een dikmaker is, en dus slecht voor je gezondheid is, is het ook nog eens heel erg slecht voor je tanden en kiezen. Overmatig suikergebruik kan ook diabetes tot gevolg hebben. Steeds meer jeugdige hebben last van diabetes type 2 wat vroeger ook wel Ouderdomssuiker genoemd werd.

Hypertoon

Doordat sportdrankje en energy dranken hypertoon zijn, dus sterkere concentraties stoffen bevatten dan die normaal in ons bloed zitten, hebben ze een verdikkende werking op ons bloed. Dat betekent dat het bloed stroperiger zal worden, waardoor het lastiger is voor ons hart om het rond te kunnen pompen. Dit is dus een grotere belasting voor ons hart. Dit kan dus gevaarlijk zijn, vooral als het hart ook andere problemen heeft of juist meer moet doen omdat je aan het sporten bent bijvoorbeeld.