• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Magere kwark helpt het echt?

eiwitten de bouwsteen van je spieren - Sportvoedingscoach.eu

Deze week sprak ik op basisschool de Bolster in Nuth met de kinderen van groep 5 en 6. Het thema dat we hadden was de schijf van vijf. Nu hoefde ze niet meteen te leren wat er allemaal in de groepen zit maar wel wat de groepen doen. Bij de groep van de eiwitten werd het even stil. Ze weten wel dat ons lichaam de eiwitten nodig heeft maar waarom wisten ze niet precies. De kleinste van de groep 5 zat vooraan en wilde mij wel even helpen. Ik pakte zijn stoel en gaf hem deze in zijn handen. Til hem maar naar voren en hou hem zo lang mogelijk vast. Vol trots stond de jongeman met de stoel in zijn handen. Een voor een legde ik er een paar boeken op, meneer? Het wordt zwaarder! Nog even volhouden jongeman want wat gebruik je nu? Mijn spieren en die voel ik nu goed

Eiwitten ik heb ze dus nodig


Deze jongeman deed het erg goed bijna 3 minuten stond hij met gestrekte armen de stoel vast te houden. De boeken zorgde ervoor dat het zwaarder werd maar nu wist hij meteen waarvoor hij dus eiwitten nodig had. Papa zegt vaker dat ik magere kwark moet eten, dit zou goed zijn voor mijn spieren. Inderdaad eiwitten zijn de belangrijkste schakel wanneer je het hebt over spieronderhoud, herstel of opbouw. Eiwitten ondersteunen diversen lichaamsprocessen.

Te weinig eiwitconsumptie zeker bij oudere


Naarmate we ouder worden nemen we minder eiwitten in. Dit is heel normaal want we eten ook een stuk minder. Toch zijn de eiwitten op oudere leeftijd net zo belangrijk. Zeker wanneer alles een stukje lastiger wordt. Denk dan aan lopen, tillen ect. Per kg lichaamsgewicht moet je rekenen op ongeveer 0,9 gram eiwitten. Weeg je 60 kg dan zit je dus op 54 gram eiwitten. Oudere hebben alweer wat meer nodig, net als de sporter. Hoe zwaarder je moet sporten (duur maar ook kracht) des te meer eiwitten je lichaam nodig heeft.

Niet in 1 keer maar verdelen.


Het heeft geen zin om in een keer je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te eten. Verdeel deze lekker over de hele dag en eet voor het slapen gaan nog eens 250 gram magere kwark. Dit is goed voor het nachtelijke herstel maar ook voor je nachtrust.

Voor plantaardige eiwitten kun je de keuze maken uit bonen, peulvruchten, sojabonen maar ook quinoa, spirulina, noten en linzen zijn prima plantaardige eiwitbronnen.
Haal je het liever uit dierlijke producten denk dan aan ei, kwark, kip, rundvlees, witvis (koolvis, kabeljauw en heilbot) maar ook andere soorten van zuivel

Op de verpakking goed kijken en lezen.


Nu kun je uiteraard iedere verpakking bekijken en lezen wat er op het etiket staat. Maar kijk goed wat je nodig hebt. Als er bij een zaad vermeld staat dat er per 100 gram 25 gram eiwitten in zit dan is dat best veel. Maar als je per maaltijd maar 10 gram zaad nodig hebt krijg je dus maar 2,5 gram eiwitten binnen.

Wil je aan de slag met je voeding maar weet je niet hoe? Stuur mij een berichtje en ik zorg dat je binnen de 24 uur met een coach aan de slag gaat