• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Meer is minder eten

Dagelijks plaats ik informatie op Social-media om geïnteresseerde te informeren over voeding, bewegen en andere leuke nieuwsfeitjes. Ik merk dat ik ook steeds meer vragen krijg over producten, recepten, diëten en (sport)oefeningen. Veel van mijn klanten weten het dan ook vaak niet meer en is de hulp vraag vaak wat moet ik eten.

Wat moet ik dan eten.

Het is belangrijk dat je eet wat je lichaam nodig heeft. Je kunt je zelf wel uithongeren maar dat werkt niet. Een lichaam dat arbeid verricht heeft brandstof nodig. Een bouwvakker kan niet leven op een beker magere yoghurt en in de pauze een bak sla met een blikje tonijn. Mmm, ik vergis me daarin hij kan dan wel arbeid verrichten maar zal zijn lichaam (spiermassa) afbreken en zeer zeker niet sterker worden. Daarin tegen kan een dame of heer die kantoorwerk verricht wel een dag invullen met een magere yoghurt als ontbijt (aangevuld met wat noten of muesli of /en een stukje fruit) en in de pauze een rijk en goed gevulde salade (lees niet een krop sla).

Hoe reken ik dan

Het is dus ook belangrijk om te weten hoeveel je moet eten. Wil je in gewicht reduceren dan is het belangrijk dat je minder calorieën gaat eten dan je lichaam nodig heeft. Zo bevat koolhydraten (Suiker) 4 kcal per gram. Dit geldt ook voor eiwitten of proteïnen. Daarin tegen zit in vet 9 kcal per gram. Alcohol is ook een energiebron maar die gebruik ik nooit in mijn werk (7 kcal per gram)

Stel je mag 1500 kcal binnen krijgen en je eet voornamelijk vette producten dan tikken de calorieën al snel aan. Je krijgt namelijk al het dubbele van de hoeveelheid calorieën binnen in vergelijking met de koolhydraten. Moet je dan suikers eten? Nee ook dat is dan weer niet goed. Sterker nog, een te veel aan suiker wat niet wordt gebruikt in je lichaam wordt omgezet in vet. Dus ook dat is geen verstandige keuze.

Wat is nu belangrijk?

Het is dus belangrijker om te zorgen dat je lichaam sterk blijft en je spieren behouden blijven. Eiwitten zijn dus een belangrijke bouwstof in je lichaam en bij voorkeur geen energiebron. Is het wel een energiebron dan worden de spieren opgegeten en wordt je slapper en slapper en dus ook sneller vermoeid en geïrriteerd.

Eet dus gevarieerd maar ook na behoefte van het lichaam. Sluit geen groepen uit en vervang ook geen voedingstoffen door vervangers. Van suikers wordt je niet dik, van te veel eten wordt je dik of mooier gezegd te zwaar. Maak combinaties in je voeding zodat je alle groepen binnen krijgt en je zelf het meest prettige voelt. Wil je in gewicht reduceren eet dan iets minder dan je nodig hebt maar zeker niet te veel. Sluit diëten uit maar pas je eetpatroon dus aan op je dagelijkse activiteiten een dieet is ook niet lang vol te houden een verandering in je levens-eet-drinkstijl is dat wel.

 

Heb jij hulp nodig?