Voor een aantal mensen is Nederland tijdens de koude maanden verboden gebied. Deze groep mensen vertrekt naar Spanje om daar de winterperiode door te brengen. Kou, regen, blaadjes, wind en sneeuw zorgen er voor dat deze groep mensen nu al een vakantieverblijf in het zuiden van Europa hebben ingenomen.
Waarom eigenlijk
Maar waarom eigenlijk? Als ik ‘s morgens wakker wordt en even achterom de terrasdeuren open zet, dan voel ik meteen welk weer het vandaag wordt. Ik moet toegeven, als het regent sta ik ook niet te springen van blijdschap. Toch is regen geweldig weer om in te sporten. Niet wanneer je net begint, maar op het moment dat je bezig bent, vergt dit gewoon meer energie van je lichaam en is de regen toch altijd een aangename verassing.
Voor mensen die op de fiets naar school of werk gaan, snap ik het wel. Vroeger zat ik met mijn oranje regenpak op de fiets en vertrok ik een half uur eerder dan normaal. Nee niet om op tijd op school te zijn, maar omdat ik niet wilde dat mijn klasgenoten dat afschuwelijke regenpak zouden zien. Ik stond er dan niet bij stil dat ik wel droog op school kwam. Tegenwoordig fietsen de meeste kinderen zonder regenpak en hebben ze natte broeken. Ze staan een uur op de wc hun broek droog te föhnen.
Sneeuw, regen en stamppot
Toch is de tijd van kou, regen, wind en sneeuw ook een periode van anders eten en drinken; stamppot, het wild potje maar ook de volle “oma” soepen of zoals de ouderen zeggen “dwars door de tuin soep”. De feestdagen naderen. In juli stonden bij de Makro de kerstpakketten al uitgesteld en de pepernoten zijn volgens mij de winkel nog niet uit geweest.
De meeste mensen kleden zich ook donker. Let er maar eens op hoe vaak je nu iemand tegen het lijf loopt in een gekleurd shirt. Ik denk dat je dit op één hand kunt tellen. Om je zelf nu goed te verzorgen, zorg je voor voldoende inname van vitamines. Deze verhogen je weerstand en zijn een aanvulling op je dagelijkse tekorten.
Wat eten we in deze periode, nu we niet meer denken aan zomerse salades, tropische gerechten of de barbecue?
- Spruitjes zijn erg lekker, zeker omdat ze in deze periode van het land komen. Verser dan vers kun je ze niet krijgen. Niet alleen gekookt, maar ook als stamppot of in de wok kun je spruiten bereiden. Zeker voor kinderen die spruiten niet altijd even lekker vinden, is een spruit die gewokt is veel lekkerder.
- Knolselderij, die vreemde bol met rimpels aan de onderkant, wat doe je er mee? We eten deze vaker dan dat we denken. Knolselderij zit in de meeste zakken met soepgroenten. Je kunt de knolselderij ook als warme groente serveren. Haal de schil eraf halen (niet te dik) en snij ze in blokjes om ze vervolgens te koken en in een stamppot te verwerken. Je kunt ze ook in blokjes snijden en dan samen met een wortel roosteren in de oven met een beetje knoflookolie en honing.
En wat nog meer?
- Ja, ik hoor je al denken: Halloween. Deze Amerikaanse feestdag heeft sinds een aantal jaren ook in Nederland zijn intrede gedaan. Waar mensen boven de rivier nog steeds gek op kijken van Carnaval, kijken mensen van onder die zelfde rivieren er vreemd van op als eind oktober de kinderen en volwassen in allerlei spookachtige pakjes over straat rennen en aan de deur komen vragen voor snoepjes. Even terug wat betreft de pompoen. Die pompoen is erg lekker. Je kunt er soep van maken, maar je kunt de pompoen ook grillen. Als je er soep van wilt maken, haal je de hele pompoen leeg. Je snijdt het vruchtvlees klein en plaatst dit in kokend water. Doe er nu 1 gesneden wortel, appel en wat bouillon bij. Laat het geheel op een klein vuurtje een minuut of 20 op het vuur staan om het vervolgens met de blender klein te maken. Wanneer je pompoen niet kapot is gegaan, kun je deze als soepkom gebruiken.
- Prei is een groente die weinig mensen als losse groente eten. Prei wordt wel vaak in gerechten verwerkt. Wanneer je de onderkant van de prei af snijdt, kun je de rest van de prei (ook het groene stuk) helemaal klein snijden. Als je de prei op een klein vuurtje opzet met een klein beetje water dan is deze zo gaar. Giet het nu af en doe er een eetlepel magere kwark bij. Een beetje geraspte kaas (30+ oud is lekker) en wat chili vlokken. Je hoeft dit niet meer op het vuur te doen want door de warmte van de gekookte prei is de kaas zo gesmolten en heb je een heerlijke warme groente.
Vitamines
Iedere wintergroente maar ook winterfruit is rijk aan vitamines en erg smaakvol. Neem eens een kijkje bij een lokale boer. Er zijn er voldoende die hun oogst aanbieden voor een lage betaalbare prijs en je kunt ook nog eens genieten van een vers stukje lokale oogst!
In de komende winterperiode zal ik een aantal echte winterse gerechten uitwerken en op de website plaatsen.
Wat staat er bij jou in de koude periode op tafel?