• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Zonnatura de Crunchreep met sesamzaad

Het beste van... - Sportvoedingscoach.eu

He André je weet zoveel over voeding, deze Crunchreep van Zonnatura is dat wat? Wanneer gebruik je deze reepjes is mijn vraag? Oh, als tussendoortje soms 3 stuks maar daar heb ik niet genoeg van dus pak ik er 2 van deze verpakkingen.

Een trendy verpakking met de slogan “Vezelrijk” voor €1,35 met 3x 3 platte reepjes.

De inhoud en ingrediënten van de verpakking.

Laten we eens kijken wat de inhoud is van deze verpakking. Er zitten 3 reepjes van 16,7 gram per stuk gemaakt van 51% sesamzaad, maltosestroop, rietsuiker en honing. Anders gezegd 51% sesamzaad en 49% aan suiker.

Sesamzaad

Het sesamzaad is zo min mogelijk bewerkt. Het sesamzaad komt uit de sesamplant een eenjarige plant die vooral in midden en zuid Amerika en in Afrika voorkomt. Het zaad wordt veelal gebruikt in brood, salades en in repen. Ook in de Oosterse keuken komt het sesamzaad veel terug. De voedingswaarde per 100 gram sesamzaad geven weer dat er veel vitamine en mineralen inzitten.

  • IJzer, 9,1 mg – 113,75% ADH
  • Calcium, 780 mg – 78% ADH
  • Fosfor, 600 mg – 75% ADH
  • Magnesium, 370 mg – 123,33% ADH
  • Koper, 1,5 mg 166,67% ADH

Het gaat dus om 100 gram sesamzaad. De 3 repen zijn bij elkaar 50 gram. Waarvan 51% sesamzaad. Dat betekent dus 25,5% van het totaal hoeveelheid hierboven. Je kunt dus bovenstaande getallen delen door 4 wat betekent dat er dus best nog wat vitamine en mineralen inzitten maar dit dus een stuk minder is dan je verwacht.

Voor het beeld, 3 reepjes Zonnature bevatten 0,375 mg koper en 25 gram cashewnoten (dagelijkse gewicht noten advies) bevat 0,925 mg koper.

Maltosestroop

De maltosestroop is niks anders dan suiker uit gerst. Deze maltosestroop is ongeraffineerd maar ook geraffineerd. De juiste verdeling is moeilijk te vinden dus daar kan ik geen antwoord op vinden. Deze maltosestroop is een snelle koolhydraat en heeft een zoetkracht van 105. De gewone suiker heeft een zoetkracht van 100.

Rietsuiker

Als je rietsuiker hebt dan is het geen kristalsuiker. Kristalsuiker wordt gehaald uit de wortel van de suikerbiet. De rietsuiker wordt gewonnen uit het suikerriet. Om precies te zijn uit de stengel van het suikerriet. Het sap wordt ingekookt wat uiteindelijk de rietsuiker gaat worden. Rietsuiker bevat wel wat mineralen maar is dat is zo weinig dat het eigenlijk net zo ongezond is als gewone suiker. De term rietsuiker lijkt voor veel mensen wel een gezondere term maar is het dus niet.

Honing

Er staat nergens op de verpakking waar de honing vandaan komt en welke honing het is. Daar waar we vroeger de lokale bloesemhoning gebruikte wordt er tegenwoordig steeds meer “niet Europese honing” gebruikt. Honingbijen halen de nectar uit de bloemen en door het mengen van de nectar met het speeksel veranderd de nectar in glucose en fructose. Dit komt uiteindelijk in de bijenkorf die de imker dan weer leeghaalt.

De bijen anno 2000 worden vaker met suikerwater gevoed. Voor de bijenkorf staat dan een bak met suikerwater waardoor de afstand veel kleiner is en de imker sneller en goedkopere honing kan leveren.

Nu dan de voedingswaarde

Iedere verpakking spreekt van voedingswaarde per 100 gram. Hieronder de voedingswaarde volgens etiket. Wat dan meteen opvalt zijn de hoeveelheid suiker die erin zit 21 gram. Dat is best wel veel zeker als je kijkt wat het advies qua suiker is.

Zonnature - Sportvoedingscoach - etiket

Vezelrijk

Hoe zit het dan met de vezels, met 4,3 gram vezels voldoet het product aan de norm volgens de Europese wetgeving. Er moet dan een vezelgehalte inzitten van minimaal 6 gram per 100 gram of 3 gram per 100 kcal.

Moet je dan deze crackers eten om meer vezels binnen te krijgen? In snee desem gerst brood van de Bisschopsmolen bevat iets meer dan 3 gram vezels. Zit veel lager in de koolhydraten en zonder beleg slecht 69 kcal.

Conclusie

De Crunchreep sesam van Zonnature is met 245 kcal en 21 gram suiker een suikerbom die zorgt voor een schommelde bloedsuikerspiegel en niet geschikt als verantwoordelijk tussendoortje. Er zijn genoeg andere geschikte tussendoortjes die wel een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde levensstijl.

Voor mij is dit in ieder geval geen Wooooww factor!

Eerder een suikerrijke sesamreep!

Bronnen: Zonnatura.nl – Voedingscentrum.nl – Ahealthylife.nl – wikipedia.nl