• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Havermout pannenkoeken gezond?

Ai ai, daar zijn ze dan de beruchte havermoutpannenkoeken van de Sportvoedingscoach. Menig kind geniet hier meer van dan van de witmeel pannenkoeken. Het begon als noodoplossing voor mijn dochtertje. Ze had een paar vriendinnetjes op bezoek die tussen de middag wilde mee-eten. Geen probleem maar op het moment dat ze allemaal pannenkoeken wilde hebben was er wel een probleem, geen pannenkoeken meel in huis. Nu had ik wel eens van een havermout pannenkoek gehoord maar nooit iets mee gedaan.

Havermout heb ik voldoende in huis dus gewoon aan de slag gegaan. De kids hebben niet gegeten maar gevreten. Nog nooit zo lekker heb ik ze thuis gehad zei een van de vriendinnetjes van mijn dochter. Nou dat doet goed dacht ik bij me zelf.

Ze zijn zo simpel om klaar te maken dat ik inmiddels 3 jaar lang alleen nog havermoutpannenkoeken maak wanneer er pannenkoeken op tafel komen te staan. Voor een (top)sporter is deze havermoutpannenkoek een echte aanwinst. Wat dacht je er van om veel gezonde koolhydraten binnen te krijgen maar relatief weinig suiker. Deze pannenkoek valt ook in de groep laag glycemische index dus de opname gaat ook veel geleidelijker aan.

Kortom een krachtige energiebron die voor iedereen gezond is.

Voor de meeste mensen zijn pannenkoeken een lekkernij. Pannenkoeken met spek, met appel, met suiker, met kaas, met stroop of met pasta. Kortom een flinke berg ongezonde geraffineerde suikers en Verzadigde vetten met de V van Verkeerd. Gevolg uitbuiken op de bank en de hele avond een opgeblazen gevoel.

Havermoutpannenkoeken:

Wil je nu gezonde pannenkoeken maken waarbij je meer energie krijgt en ook nog beter mee kunt gaan presteren dan zijn de pannenkoeken van havermout hier ideaal voor.

Bereidingswijze:

Stap 1: Zet een pan met water op het vuur en plaats hier bovenop een leeg bord. Dit gaan we gebruiken als verwarming voor de havermoutpannenkoeken die klaar zijn.

Stap 2: doe 150 gram havermout in een beslagkom en voeg hier de halfvolle melk aan toe. Zorg er voor dat de havermout net onder de melk staat. Laat dit vervolgens 10 minuten rustig staan de havermout kan nu wellen (wellen betekent vocht opnemen en zacht worden)

Stap 3: Voeg nu de 2 eieren, een vleugje kaneel en een beetje olijfolie aan de havermout toe en mix het mengsel nu 1 minuut goed door. Het beslag is klaar voor gebruik.(wanneer je liever een gladde massa wilt dan kun je de mix in de blender stoppen en 1 minuut op de hoogste stand blenden)

Stap 4: Verhit de koekenpan zonder boter of olie. De olie zit namelijk al in het beslag. Schenk nu met de beslaglepel of vanuit de blender voldoende beslag in de pan. Je zult zien dat de het beslag al snel een vaste structuur krijgt. Wacht tot de havermoutpannenkoek aan de bovenkant gesloten is (geen vloeibare massa meer) draai de havermoutpannenkoek om en wacht nog 1 minuut. Plaats vervolgens de havermoutpannenkoek op het bord dat op de pan met warm water staat.

Stap 5: snij tussen door de banaan, spoel de blauwe bessen en aardbeien af en snij tot slot de aardbeien in plakjes of stukjes.

Ingrediënten:

150 gram havermout

2 eieren

1 pak halfvolle melk ( je hebt niet alle melk nodig dus lees stap 2 goed door)

Overige benodigdheden:

Olijfolie voor te bakken

1 schaaltje blauwe bessen

1 schaaltje aardbeien

1 potje streekhoning (van de imker uit je eigen omgeving)

1 banaan

1 (tl) Kaneel

Keuken benodigdheden:

1 koekenpan

1 beslagkom

1 beslaglepel

1 blender

1 bord

1 pan met water

Tot slot, beleg nu de havermoutpannenkoeken met de aardbeien, blauwe bessen, banaan of met de streekhoning.

Aanvullende informatie:

Bereidingstijd totaal: 20/30 minuten.

Budget: laag

Alternatief :

Je kunt ook frambozen, bramen of appel gebruiken. Wanneer je de appel wilt gebruiken moet je deze vooraf schillen en het is lekker wanneer je deze vooraf al in de pan legt en dan het beslag er overheen giet.

Je kunt voor de halfvolle melk ook ongezoete soja melk gebruiken.

Wanneer je niet tegen olijfolie kunt mag je ook een mespunt boter in het beslag mee mixen.

Feiten:

  • De olijfolie of boter in het beslag wordt gebruikt om juist geen boter of olijfolie in de pan te gebruiken. Zo is het bakproces geleidelijk en komt er meer kleur en smaak aan de havermoutpannenkoek.
  • Havermout bevat veel koolhydraten maar relatief weinig suiker en is rijk aan eiwit. Hierdoor is het een ideale brandstofbron van energie voor de sporter. Door de gezonde topics erop krijg je ook nog een dosis vitamines binnen.
  • Kaneel verbetert ook spijsvertering, cholesterol en gewicht. En door de hoge hoeveelheid mineralen en magnesium is het breinvoeding: beter geheugen en scherpere concentratie.
  • Door havermout te gebruiken en het wit meel te verbannen ga je merken dat je energieniveau alleen maar zal stijgen.