• Hoofdstraat 91 - 6436CD - Amstenrade
  • Ma.- Vrij.: 08.00 tot 18.00 uur
Hoe kan ik u helpen?

Geen tijd en dan komt er ook nog alles doorheen

Ergens midden in het land had ik een afspraak over toeters en bellen en had ik een mooi gesprek met een prominent persoon. Niet dat dit voor mij iets uitmaakt want in mijn ogen is iedereen bijzonder en heeft iedereen zijn gebruiksaanwijzing.

De persoon in kwestie kwam net terug van zijn personal trainer en zat vermoeid voor zich uit te kijken. Waarop ik vroeg “lekker getraind?” nee eigenlijk helemaal niet was het antwoord. Ik heb vanochtend geen tijd gehad om te eten en dan een dik uur afgemat worden door mijn trainer is niet niks. Mijn volgende vraag was dan ook meteen “wat heb je nu dan gegeten?” het antwoord daarop was wederom, nog niks! Ik heb vanmiddag een zakenlunch en zal daar dan lekker eten.

Nou dat is dan niet best zeg ik. Je lichaam tot het uiterste drijven en vervolgens niet belonen voor het harde werk. Sterker nog je zou het kunnen vergelijken met de Audi R8 Marlene waar je in rijdt. Stel je eens voor dat je zonder olie vanaf Hilversum naar Eindhoven rijdt denk je dat dit goed is voor de motor? Nee dat is het zeker niet was het antwoord daarom zorg ik er altijd voor dat mijn auto zijn beurten krijgt die hij nodig heeft. Wanneer ik met de auto lange stukken rijdt of naar het buitenland moet dan laat ik hem zelfs vooraf controleren.

Kijk aan je auto is dus belangrijker dan jij zelf? De reactie die nu komt is moeilijk te beschrijven zeker zonder foto maar heb je wel eens je tong door een gat van een bierviltje gestoken? Nou dat is dan ongeveer het zelfde gezicht.

Wanneer je nu regelmatig of slechts 1a 2x in de gaat sporten de voeding daarom heen is zeer belangrijk. Het bepaald namelijk niet alleen de energie die jij hebt voor de training maar ook de snelheid van je spierherstel. Hoe sneller je spieren herstellen hoe sneller je spieren ook weer kunnen trainen. Het gaat dus zeker niet alleen om de prestatie die je levert maar ook de juiste voeding die je inneemt.
Je moet dus een doelstelling hebben en niet zo maar wat gaan doen. Je trainingsinspanning bepaald dus ook wat je moet gaan eten. Ga je met een hoge intensiviteit trainen dan gebruiken je spieren de glycogeen voorraad in je lichaam. Deze kleine voorraad glucose (suiker) is opgeslagen in je lever, omdat je niet oneindig veel kunt opslaan is het dus belangrijk dat je deze doet aanvullen. Denk maar eens aan de wielrenners die tijdens de Tour de France de zakjes met eten en drinken aangereikt krijgen. Dit zal nooit gebeuren binnen de eerste 100 km maar pas later in de strijd. Eerder heeft een renner nog voldoende eigen voorraad en is zo’n zakje alleen maar ballast.

Energieniveau

Denk er dus aan dat je zorgt dat je energieniveau zo snel mogelijk weer op pijl brengt zeker wanneer je veel energie verbrand hebt. Daarnaast moet je de benodigde eiwitten (en niet alleen maar de caseïne eiwitten) aanvullen om de opbouw van de spieren te stimuleren. Tot slot ga je er voor zorgen dat de groei van de spieren aangemoedigd gaat worden. Daarvoor heb je de juiste vitamines en mineralen nodig.
Ga je met een hoge intensiviteit sporten dan is het belangrijk dat je spier glycogeen zo snel mogelijk wordt aangevuld. Dit doe je met snelle koolhydraten ook wel HG(hoog glycemische ) Dit is het enige moment dat je snelle koolhydraten kunt eten zonder ervan bij te komen. Doe je dit in combinatie met eiwitrijke producten dan herstelt je lichaam super goed. Nu is het wel zo dat je vrijwel nooit zin hebt om direct na het sporten te gaan eten. Dat is heel normaal, het kan komen door de adrenaline die in je lichaam zit, stress maar ook geen zin of behoefte aan eten kan een oorzaak zijn. Toch moet je dit gaan doen, dit kan op een vloeibare manier door een goede herstel shake te nemen. Het voordeel hiervan is dat deze direct wordt opgenomen in je lichaam maar je kunt ook gewoon een goede maaltijd eten. Houdt er dan wel rekening mee dat deze eerst verteerd moet worden voor deze maaltijd aan zijn herstel werk kan gaan.

Ik stelde een vraag aan mijn gesprekspartner die ondertussen onderuit gezakt in een stoel zat te luisteren “ Die Audi R8 Marlene van je rijdt aardig wat kilometers per jaar dus neem ik aan dat je naast het onderhoud ook voor nieuwe banden doet zorgen? Nou was het antwoord dat doet de garage altijd bekijken ik wil nooit met kale banden rondrijden veiligheid voor alles!

Nou zo zit het dus ook met je spieren, niet alleen de koolhydraten eten als je klaar bent met sporten maar ook de eiwitten. Je autobanden zijn opgebouwd uit dunne laagjes rubber. Wanneer je niks doet zal het rubber niet slijten. Op het moment dat je veel kilometers maakt, veel remt of veel optrekt dan gaat het rubber er steeds met een klein beetje vanaf. De spieren doen niks anders. De spieren zijn voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten (de aminozuren) tijdens het sporten beschadigde of slijten deze eiwitverbindingen in je lichaam. Doe je er niks aan dat zal je spiermassa hier veel last van hebben en dat betekent dat jij er dus ook veel last van hebt. Deze moet je dus opvullen moet de eiwitten uit je voeding. Eiwitten zorgen dus voor herstel, meer spiermassa en dus wordt je er ook sterker van. Let er dan wel op dat je twee soorten eiwitten hebt. Whey eiwitten die zorgen voor een direct herstel en Caseïne eiwitten voor een langdurig herstel.

Ondertussen waren de zakenrelaties van mijn gesprekspartner erbij komen zitten en luisterde aandachtig mee. Wat eigenlijk een kort gesprek zou moeten worden eindigde in een zakenlunch met 4 heren met stropdas die vervolgens een uur lang vragen stelde over hun sportactiviteiten en wat ze dan het beste konden doen met hun voeding.

Onder het genot van een flesje water, een appel en een kiwi reed ik vervolgens terug naar Limburg en had ik tijd genoeg om te brainstormen over een paar nieuwe leuke projecten.