Steeds vaker zie je de obstakel runs in het nieuws. De Engelse naam Obstacle run klinkt spannender en dat is het ook eigenlijk wel. Het is een enorme uitdaging om het parcours zo snel mogelijk en zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Het is niet alleen rennen maar het is modder happen, klimmen, kruipen en vooral niet opgegeven.
Wanneer je een deelnemer vraagt waarom ze graag meedoen is het vooral om de eigen grens te kunnen verleggen. Het spannende of misschien wel het onwetende leren te ontdekken
Een moddergevecht met je zelf
De Cavemanrun of een andere obstacle run is een route door de modder. Deze is in veel gevallen af te leggen met verschillende kilometers wat de uitputtingsslag ook nog een zwaarder maakt. Zo telt de Cavemanrun in Valkenburg 6,9,12 of 18 km. Je rent dus niet alleen door het veld maar ook door de modder en je komt onderweg een flink aantal obstakels tegen. Tijgeren als een militair, over muren heen, over de touwen heen klimmen of gewoon een reeks boomstammen waar je overheen moet. Iedere run is anders en hoe beter je conditie is hoe beter je het parcours kunt afleggen. Het komt namelijk niet alleen neer op doorzettingsvermogen maar ook op conditie, techniek en voeding. Doe jij mee met de Cavemanrun op 24 juni 2017 en je hebt nog voorbereidingstips nodig dan staan hieronder een aantal beschreven.
Mentale en fysieke inspanning;
Een hardloopwedstrijd vergt een goede voorbereiding, in de voorbereiding zorg je dat je de training gebruikt om kilometers in je benen te krijgen en je zorgt er voor dat je uitrusting en voeding op orde is. Bij de Cavemanrun of een andere obstacle run komt er meer bij kijken. Schoon blijven je kleren niet en naast een flink aantal kilometers die je gaat afleggen wordt het dus ook een fysieke inspanning. Je vergt ontzettend veel van je lichaam en wilt vooral niet je zelf teleurstellen.
Naast de lichamelijke inspanning zal het ook een mentale strijd worden. Je kunt namelijk zo goed als mogelijk getraind hebben maar op de dag zelf moet je het wel gaan doen. Stel je namelijk maar eens voor dat je van de 18 km er al 10 hebt afgelegd en de obstakels steeds moeilijker worden, mensen van wie je het niet had verwacht passeren je met groots gemak en zelf merk je dat het steeds zwaarder wordt. Nu moet je de tanden op elkaar zetten en het verstand op 0. Opgeven is geen optie dus twijfel dan ook niet aan je eigen kunnen maar ga door. De eindtijd is niet het doel maar de finish halen is dit wel. Je zelf zo weten te motiveren dat je uiteindelijk wel de finish weet te behalen. Jij doet het niet voor de andere maar je doet het voor je zelf. Kortom Fysiek en mentaal moet je wel je mannetje/vrouwtje kunnen staan. Vergeet niet jij bent later super trots op je zelf dat jij het hebt behaald.
Wat doe ik in de voorbereiding;
De Cavemanrun of een andere obstacle run kun je niet voorbereiden. De organisatie zal namelijk nooit vooraf aangeven hoe het parcours eruit ziet. Wel kun je in het fotoalbum bekijken wat de voorgaande jaren gebeurt is.
Hardlopen;
Het gaat niet om het hardlopen maar om het slim te lopen. Zorg er voor dat je de inschreven afstand (stel je loopt 9 km) met gemak kunt hardlopen en bij voorkeur nog meer. Je lichaam moet in een optimale conditie zijn. Omdat je veel moet klimmen en kruipen in slechte omstandigheden is het zelfs goed voor je zelf om te zorgen dat je in de voorbereiding niet alleen doet hardlopen over de straat. Neem gerust eens een bospad, het heuvelland of zelfs een ruiterpad om daar overheen te rennen. Span zelf eens een zeiltje in een weiland en kruip er onderdoor. Neem dit niet te licht op en train zo vaak als mogelijk
Kracht over uithouding;
Zoals je al gelezen hebt is het belangrijk dat je in een goede conditie verkeerd maar ook je kracht is belangrijk. Je spieren moeten deze dag namelijk tot het uiterste gaan. Train met je eigen lichaamsgewicht jij moet je lichaam namelijk zelf kunnen tillen. Je moet dan denken aan push ups, maar ook je been en buikspieren krijgen het zwaar. Planken (planking in het Engels) is dus zeker een goede manier om je rug sterker te krijgen. Hoe getraind (niet gespierder) je spieren zijn hoe beter jij de strijd met je zelf aan kunt gaan.
Trainen doe je samen;
Alleen is maar alleen zei mijn moeder altijd, nu voor deze zware uitputtingsslag is het goed om samen te trainen. Niks is fijner dan samen de grenzen proberen te verleggen. Je kunt elkaar motiveren maar ook heel goed ondersteunen om een obstakel over te komen. In Valkenburg ligt Vhealth (Valkenberg 3) bij Vheath kun je naast persoonlijke begeleiding ook als groep trainen in de voorbereiding op de Cavemanrun. Het fijne hieraan is dat de trainers die je trainen zelf ook de Cavemanrun een aantal keren hebben gelopen en de deelnemers in de groep niet alleen ervaren mensen zijn maar ook onervaren mensen. Zo wordt de kennis gedeeld en op de juiste manier overgebracht.
Eet wat je weet;
De Cavemanrun of een andere obstaclerun op een broodje kroket? Nee dat gaat het niet worden. Hoe meer rotzooi je in je lichaam naar binnen eet hoe slechter je prestaties zullen zijn. Je spieren hebben eiwitten nodig en je uithouding de juiste koolhydraten. Hoe beter je eet hoe sterker je lichaam zal worden. Uiteindelijk zal je daardoor ook beter herstellen. Speciaal daarvoor heeft de Sportvoedingcoach een apart voedingsschema opgezet. Wil je hier meer over weten neem dan contact op.
Doe jij mee;
Doe jij met de cavemanrun of een andere obstaclerun mee dan ben ik benieuwd hoe jij de voorbereiding aanpakt. Welke tips heb jij nog om met je concurrentiedeelnemers te willen delen?
Meedoen: http://www.caveman-run.nl/
Samen Trainen: http://www.vhealth.nl/